Köhögésre bocskorszíj

2012.11.13. 11:00 - sztroberri

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immúnis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum.

Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el.

Glycyrrhiza_glabra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-207.jpg

Az édesfának vagy cukorkórónak is nevezett cserje a pillangósvirágúak családjába tartozik, levele és halványlilás virága hasonlít az akácéra. Az Ázsiában és a Földközi-tenger térségében őshonos Glycyrrhiza nemzetségnek két faja él Magyarországon.

edesgyoker-2.jpg

Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) vadon élő formában sok helyen előfordul, de gyógyhatása miatt termesztik is. Németországban akkora a kereslet iránta (egyedül Németország évi 500 tonnát importál belőle), hogy sok helyen már a cserjeállomány nagymértékű ritkulása tapasztalható. Ezért a würzburgi egyetem tudósaiból és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértőiből álló bizottság az édesgyökeret választotta 2012 gyógynövényévé, hogy felhívják a figyelmet a szakszerűtlen begyűjtés veszélyeire.

Ahogy a neve is mutatja, gyógyereje a gyökerében van, melyet októbertől áprilisig gyűjtenek. A gyökértömeg mintegy 24%-át a glicirrhizin (glycyrrhizin) nevű szénhidrát teszi ki, mely a nádcukornál 50-szer édesebb. Ezenkívül tartalmaz még szaponinokat, flavoninokat, kumarinokat és szterolokat.

edesgyoker-3.jpg

Az ókori görögök köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták. A kínai orvoslásban is régóta ismert, ahol méregtelenítő, ízjavító, és más gyógynövények hatását fokozó tulajdonságait használják fel. A nyugati orvosi kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, nyákoldó, májvédő, gyomorerősítő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják. A kipirosodásra hajlamos bőr kezelésére ajánlott arckrémek egyik fő alapanyaga. Ugyanakkor magas vérnyomás, súlyos veseelégtelenség, káliumhiány esetén és terhesség alatt használata nem ajánlatos.

Édes, ánizsos ízét az élelmiszeripar is felhasználja likőrökhöz, a barna sör színezéséhez, és gyerekkorunk nagy kedvence (vagy éppen esküdt ellensége), a bocskorszíj, más néven medvecukor alapanyagaként. A családban elég megosztó édesség, mert mi szülők a mai napig imádjuk, a gyerekeink viszont rá se bírnak nézni, nem értik, hogy éltük túl bocskorszíjjal terhes gyerekkorunkat.

DSC_0344.JPGÉn mindenesetre most nekiugrok egy zacskónak, hátha éppen ez szabadít meg a rémes köhögéstől.

Forrás itt és itt.

9 komment Címkék: gyógynövény édesgyökér immunerősítő köhögéscsillapító pillangósvirágúak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humániákus 2012.11.13. 14:41:02

Gyermekkoromban a konyhakertünk egyik része tele volt édesgyökérrel, szinte ki sem lehetett irtani. Magam is sokat rágcsáltam, az ízére máig emlékszem, csak arra nem, hogy apám szándékosan termelte-e, vagy csak úgy nőtt magától...
Apropó, érdemes lenne esetleg ma is foglalkozni vele, ha ilyen értékei vannak?

pannonfunk 2012.11.13. 15:45:04

Ha itthon veszel bocskorszíjat, nem biztos, hogy lesz benne édesgyökér, lehet, hogy csak simán ánizsos. A Müllerben lehet kapni Katjes-től több fajta édesgyökeres gumicukorkát, a macskatappancsok (Katzenpfötchen) a kedvencem. Valamint gyógynövényboltban lehet édesgyökeret kapni, amit teának meg lehet főzni. De tényleg vérnyomásemelő hatása van, így csak óvatosan, akinek magas a vérnyomása.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.11.13. 15:49:14

@humániákus: Ha kipróbálnád, így kell:
"Élettényezők iránti igénye. Fény- és melegkedvelő, öntözést nem kíván. Mély fekvésű, nyirkos, mészben gazdag, könnyű szerkezetű talajt kedvel (folyók árterülete). Tápanyagigényes.
Termesztése. Mint évelő növényt a vetésforgón kívül helyezzük el. Talaj-előkészítése az őszi ásás (forgatás vagy mélyszántás), bőséges istállótrágyázás (5-6 kg/m2), kiegészítő vegyes műtrágya (40-50 g/m2) kijuttatása. Szaporítása: az ujjnyi vastag, frissen szedett járulékos gyökerek 15 cm-es darabjait 80 cm sor- és 30 cm tő távolságra duggatjuk, 5 cm-es földréteggel takarjuk. Magját (12-16 db/m2) helyre is vethetjük. Gondos ápolással (öntözés) neveljük. Magja nehezen csírázik. Az édesgyökér 1-2 év alatt behálózza a talajt (terjedő tövű). Különösebb ápolást nem igényel. Szedése: 3-4 éves gyökértarackjait és nem fásodott gyökerét ősszel (esetleg tavasszal) ásóval szükség szerint szedjük. Mosással tisztítjuk, szárítjuk, árnyékban (padláson) tartjuk."
terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/edesgyoker.html

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.11.13. 15:51:48

@pannonfunk: Azt én is hallottam, hogy manapság sok a simán aromásított bocskorszíj:( De el szoktam olvasni, miben mi van, és ezt javaslom mindenkinek. A Katzenpfötchen pedig tényleg isteni!

zsuzsanon 2012.11.16. 21:17:44

Egy indiai oldalon azt olvasni, hogy azért ne használják a várandósok, mert bizonyítottan IQ csökkenést és viselkedésproblémákat okoz a magzatnál. Csak mértékkel szabad használni, mert megemeli a vérnyomást, májkárosodást okozhat stb.....

zsuzsanon 2012.11.16. 21:23:04

Egyébként az év gyógynövénye nem valami más? Még a nyáron hallottam, de nem erre emlékszem.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.11.16. 22:01:12

@mynona-zsuzsa: Németországban (Würzburg) 2012-ben az édesgyökeret választották orvosi gyógynövénynek (Arzneipflanze), egy másik gyógynövénykategóriában(Heilpflanze) pedig a sártököt (Citrullus colocynthis). 2011-ben a golgotavirág volt.
www.bgbm.org/bgbm/pr/pflanzen/pflanzen.htm

zsuzsanon 2012.11.16. 22:59:38

Megtaláltam közben, a 2013-asról hallottam, a kerti sarkantyúkáról. :)
süti beállítások módosítása