Kajszibarack

2011.07.21. 08:30 - sztroberri

Bár tart már egy ideje a kajszibarack szezonja, szerencsére még mindig érik, úgyhogy szólhatunk róla néhány szót.

A kajszi- vagy sárgabarack, esetleg tengeri- vagy majombarack Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismert volt. Latin neve (Prunus armenica) arra utal, hogy hozzánk Örményországon keresztül került.

Rendkívül értékes gyümölcs: sok foszfort, nátriumot, kalciumot és káliumot tartalmaz, mely utóbbi vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenítésre is alkalmas. A gátlástalan kajszifogyasztás egyetlen mellékhatása a szép haj és bőr, hiszen sok benne a kén is.

Gyerekkorunkban mindig megszárítottuk a magját, és egész délutánokat töltöttünk a törés-evés-programmal. Ma is emlékszem a manduláéhoz hasonló kesernyés ízre, mely nem csoda, hiszen egészen közeli rokonok.
Később azzal riogattak, hogy ciántartalma miatt mérgező, úgyhogy az elfogyasztott barackmagmennyiséget tekintve joggal gondolhattam, napjaim meg vannak számlálva. Mivel még mindig élek, úgy döntöttem, inkább azoknak a kutatóknak hiszek, akik szerint a mag puha belsejében megtalálható B17-vitamin hatásos rákos megbetegedések ellen. De legalábbis nem árt…

Ezt látszik alátámasztani egy kicsi nép példája. A hunzák a Himalája hegyei között, a pakisztáni-afgán-kínai határvidéken élő közösség. Náluk ismeretlen a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a rák. Nem ritka a 100 éves ember. Mindennek oka sokak szerint az, hogy a hunzák rengeteg kajszibarackot fogyasztanak. Eszik nyersen, a napon megszárított gyümölcsöt édesítésre használják, a magokból készített olajjal sütnek-főznek, és arcukat is ezzel ápolják. Még sokmindent másképp csinálnak, mint mi, erről bővebben itt olvashatsz.

A kajszibarackmag-olaj a mandulaolajhoz hasonlóan sok E-, és többféle B-vitamint tartalmaz, gyorsan beszívódik, még a száraz bőr is puha, bársonyos lesz tőle. Testápolók, szappanok, fürdő- és masszázsolajok, hajápolók kedvelt alkotóeleme.

És akkor a konyhai felhasználásra még ki sem tértünk. Nyilván sokan eltették már a kajszilekvárt (ami aztán karácsonyra el is fogy), ivólét, de amíg van friss, addig együnk belőle jó sokat, csináljunk barackos gombócot, vagy rakjuk csirkecombok mellé egy kis barackpálinka és fehérbor társaságában. Az mégiscsak jobban hangzik, ha a csirkecomb részeges, nem pedig, aki megeszi!

Végül pedig emlékezzünk meg a híres-neves Gönci kajszibarackról, mely az Európai Unió májusi döntése nyomán felkerült a földrajzi eredetvédelmet élvező magyar termékek közé.

Szólj hozzá! Címkék: kajszibarack

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása