Május végén virágzik a sokak által kedvelt fekete bodza. Illatos, ehető virágait egy-egy kiránduláson begyűjthetjük, de ügyeljünk arra, hogy ne az út mellől szedjük, mert a bodzavirágot mosatlanul kell felhasználni. Készíthetünk belőle szörpöt vagy bort, de kisüthetjük palacsintatésztában is. A szárított bodzavirágból teát készíthetünk. Virágpor-allergiások inkább ne fogyasszák. Beérett bogyójából lekvárt főzhetünk, de textilfestéshez is kiváló alapanyag.
A bodza gyógyhatása régóta ismert. Tartalmaz folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, A-, B-, és C-vitamint, ez utóbbiból kétszer annyit, mint a különböző citrusfélék. Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.
Végül a saját, jól bevált bodzaszörpreceptem:
Hozzávalók:
- 20 nagy, virágporral teli bodzavirág
- 5 l hideg víz
- 3 kg cukor
- 5 megmosott citrom felkarikázva
A hozzávalókat egy nagy edénybe teszem, majd 2 napig állni hagyom. Utána a szirupot leszűröm, és tiszta üvegekbe töltöm. A hűtőben hetekig eláll. A bodzalében ázott citromkarikákat jóízűen elfogyasztom.
harcsabajuszos 2011.05.18. 13:57:56
A szörp szerintem cukorral felfőzött termék, ami évekig eláll üvegbe töltve.
1 literre kb. 10-15 nagy fejről kaparom le a virágokat, csak tisztán, zöld növényi részek nélkül a forró cukorszirupba (2 liter víz+1 kg cukor). Egy két napot állnak a virágok a szirupban, majd újraforralva, leszűrve beüvegezem, minimális aszkorbinsavat szórva a tetejére.
Mentolos-bodzás aromájú, a rengeteg pollen miatt nem átlátszó szörp lesz belőle, ami erős hígítást igényel, viszont nem penészedik meg.
Macskamenta 2011.05.18. 19:59:31
Próbáltam már én is forró szirupba tenni a virágokat, de nekem mindig megbarnultak és megkeseredtek. Többszöri sikertelen kísérlet után feladtam. Esetleg van valami titkos összetevő, amiről én nem tudok? Szívesen megtanulnám a tutit, mert jó lenne nem csak egy-két hétig inni a bodzaszörpöt :)
Wondruschka 2011.05.18. 20:43:47
8 nagy virágot 1 l vízben 24 óráig áztatni (jól lepje el és lefedve. Ezután leszűrni, kinyomkodni a szűrt lébe még a virágból a maradék vizet, majd hozzáadni 1 kiló cukrot, 2 dkg citromsavat( kb. 5 kávéskanál) Ezzel forrástól számítva 10 percig főzni (forralni), majd előmelegített üvegekbe tölteni. A családom szerint is igen finom, nyár végéig eláll, tovább nem nagyon szokott maradni belőle. Tapasztalatom szerint esős idők után nem igazán jó, kissé vízízű marad, talán a kimosott virágpor miatt. 1-2 napsütéses nap azonban újra termeli a virágport, érdemes akkor szedni.
Macskamenta 2011.05.19. 08:34:56
harcsabajuszos 2011.05.19. 10:04:50
Nem probléma, ha a virág nem fehér, az állás alatt mindenképp megbarnul. A pollen a lényeg, ami az ízt adja, virág szűrés után megy a komposztba.
A keseredésről: nem véletlenül virágnyéllel, szárakkal együtt szórod a szirupba? Ha igen, az gond, a zöldből nem kifejezetten ízletes anyagok oldódnak ki.
Csak tiszta virág mehet bele, minél kevesebb zöldanyaggal, valahogy így néz ki:
lh4.googleusercontent.com/_xJTrWznhzhE/SgiaBzM4zuI/AAAAAAAABp8/i_1tjo2I-tM/s640/P5110262.JPG
Én ha csinálok kb. 15 litert főzök le egyszerre, a szükséges 100-150 virág lemorzsolása megvan fél óra alatt. Cserébe évekig eláll a kamrában és finom marad.
harcsabajuszos 2011.05.19. 10:07:09
Macskamenta 2011.05.19. 10:21:41
Kicsi Kacsa 2011.05.19. 15:44:44
Közreadom én is az enyémet:
kokereszt.blogspot.com/2008/05/bodzaszrp.html
Újabban pillepalackba teszem a szirupot, kb háromnegyedig töltöm, kinyomom a levegőt, lezárom és a mélyhűtőbe teszem. Amikor elfogy a kinti, csak előveszek egyet a mélyről, és pár óra múlva lehet is higitani, inni.