Stevia (sztívia, jázminpakóca)
Ezt a Paraguayban és Brazília déli részén őshonos növényt az ottani indiánok már évszázadok óta használták édesítésre, sebek, bőrbetegségek kezelésére. A 16. században a spanyol hódítók is felfigyeltek különleges tulajdonságaira, de az első komoly tudományos vizsgálatokat csak 1899-ben végezte Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguayi kémikus. (Innen ered a növény tudományos neve: Stevia rebaudiana Bertoni).
A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, de a belőle készült szirup akár 300-szor édesebb is lehet a hagyományos édesítőknél.
A növény zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel nyílnak apró, fehér virágai. Tavasztól őszig szabadban vagy napfényes ablakban termeszthető. Télen fagymentes helyen kell tartani. Kártevője nem ismert.
Használhatjuk ételek, italok édesítésére. Szárított leveleit le kell forrázni, és negyed órát állni hagyni. 2 dl vízhez egy kanál morzsalékot adjunk. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet.
A belőle készült szirupot hűtőben kell tárolni. Szárított és porrá őrölt leveleit sütéshez és főzéshez is használhatjuk, mert nem bomlik le a melegítés hatására (kb. 200 °C-ig). Fogyókúrázók is bátran élhetnek vele, mert 0 kalóriát tartalmaz.
Baktérium- és vírusblokkoló hatású, a benne lévő rengeteg ásványi anyag és vitamin erősíti az immunrendszert. Megfázás esetén a megőrölt porból egy fél kávéskanálnyi fertőtleníti a torkot. Nem okoz fogszuvasodást, Japánban pl. a rágógumi édesítésére is ezt használják. Segíti az emésztést, jótékonyan hat a vérnyomás-ingadozásra.
A dél-amerikai indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmazzák bőrbetegségek (pl. ekcéma) kezelésére is.
A növényt Japánban és Dél-Amerikában elterjedten használják, míg egyes országokban forgalmazását korlátozzák, bár káros hatása egyáltalán nem ismert.
A növényről további érdekességeket itt és itt, felhasználási ötletekről pedig itt olvashatsz.
qwertzu 2011.05.11. 12:57:14
Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.05.11. 13:10:26
Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.05.11. 13:13:08
Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.05.11. 13:13:44
Macskamenta 2011.05.11. 13:14:33
Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.05.11. 13:16:27
Komolyra fordítva a szót, nyilván kapnék rá 100k találatot, amiből az első 50 hordozna lényegi információt, de korántsem biztos, hogy elsőre eltalálom a buzzword-öt, szóval nem egyszerűbb megkérdezni valakitől aki tudja ha már írt róla cikket?
Macskamenta 2011.05.11. 13:16:38
kanbatu 2011.05.11. 13:21:58
Persze, ki mennyire fogadja el ezt a forrást.
Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.05.11. 13:34:11
Savior 2011.05.11. 13:34:33
Szendi egyébként máshol idéz tanulmányokat, amik szerint a sztévia csökkenti az inzulinrezisztanciát. Vagyis nemcsak biztonságos cukorbetegeknek, hanem egyenesen pozitív hatású.
sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.05.11. 13:36:48
Savior 2011.05.11. 13:37:06
kanbatu 2011.05.11. 13:43:43
@sztroberri: Sokan nem fogadják el hiteles forrásnak, mert csak.
Macskamenta 2011.05.11. 13:49:35
Ja és májam van, jó nagy :)
Coryllus 2011.05.11. 14:13:49
én is használom semmi bajom se májamnak se semmi másnak, Győrben egy gyógynövényboltban vettem, igaz mindig rendeli a kis hölgy nekem, de ha szólok két nap múlva mindig van. Nincs mellékíze mint az édesítőszereknek , amik mellesleg köztudottan nem is egészségesek. Folyadékba ezt használom mindig, egyéb ételekbe sütikbe meg gyümölcs vagy nyírfa cukrot.
single 2011.05.11. 14:21:57
single 2011.05.11. 14:25:58
sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.05.11. 14:31:04
Novi bácsi 2011.05.11. 14:31:33
harcsabajuszos 2011.05.11. 14:50:52
Szóval nekem is van otthon :-)
Ők megbízhatóan szállítják a magokat: www.magicgardenseeds.com/STE01
single 2011.05.11. 14:55:18
Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.05.11. 14:58:46
Stevia cseppek pedig kaphatóak a bioboltokban, úgy tudom, elég régóta.
Szóval nem itt kell keresni az összeesküvést.
Viszont nagyon tetszik a növény magyar neve: jázminpakóca :-DD
Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.05.11. 15:00:33
Pedig az ötlet nagyon tetszik.
harcsabajuszos 2011.05.11. 15:03:15
harcsabajuszos 2011.05.11. 15:06:34
2011 április: Although stevia has not been confirmed as approved for use yet in the EU, this region still represented 8.6 percent of volumes globally. Sales are currently concentrated in France, where stevia has been approved nationally; in Switzerland, which is not a member of the EU and therefore not subject to its laws; and in Germany and Sweden, which are EU members but allow stevia to be used as a sweetener in dietary supplements.
harcsabajuszos 2011.05.11. 15:10:46
2 deci vízbe két evőkanál őrlemény szokott menni, de ízlésfüggő.
Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.05.11. 15:24:03
Azt nem tudom, hogy hivatalosan hogyan áll az engedélyezés, de az biztos, hogy valaki elkezdte forgalmazni Magyarországon (persze lehet, hogy hamar a nyakára lépnek, ezt nem tudhatom)...
fidesz = házmesterek pártja 2011.05.11. 16:10:14
safety.lovetoknow.com/Dangers_of_Stevia
Hogy ebből mi igaz, mi nem, azt nem tudhatom persze.
vuvuvu2 2011.05.11. 16:33:26
Kérlek segíts nekem, ha ilyen rutinos gyümölcscukor fogyasztó vagy: ha pl. egy süteménybe 25 dkg porcukrot kell tegyek, akkor ezt hány dkg gyümölcscukorral tudom kiváltani? És hány dkg nyírfacukorral? Válaszodat előre is köszönöm: az édesszájú www
Danis 2011.05.11. 16:36:21
Savior 2011.05.11. 18:37:11
Szerintem ha egy recept úgy kezdődik, hogy "végy 25 dkg porcukrot", akkor inkább ismerd be, hogy az valószínűleg nem túl egészséges, és vagy nyeld le a békát, vagy válassz helyette másik édességet (mondjuk amiben sok a gyümölcs és kevés / nincs cukor).
tg88 2011.05.21. 09:41:53
Stevia Rebaudianan Bertoni - jázminpakóca - sztívia - mézfű
- sztévia - édesfű - sztevia - édes levél - Jázmin Pakóca -
cukornövény - Süßkraut -
- Cukornövény - TERMÉSZETES NÖVÉNYI ÉDESÍTŐSZER,
nem aszpartam tartalmú.
Szárított levele 30-szor,
kivonata akár 300-szor édesebb is lehet a finomított cukornál,
energiatartalma viszont 100-szor alacsonyabb!
-----------------------------------------------------------------------------
EGYBEN GYÓGYNÖVÉNY, ÉDESÍTŐSZER, TARTÓSÍTÓSZER, BŐRÁPOLÓSZER!
-----------------------------------------------------------------------------
NAGYON EGÉSZSÉGES, bárki fogyaszthatja.
Az Édesfű kalória-és szénhidrátmentes édesség
a paraguay-i őserdőből,
ami az ázsiai országokban évtizedek óta elfogadott és ismert,
a világ minden táján széles körben használják:
Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína,
Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld,
Japánban nincs cukor-evés!
A diétás üdítőket, Steviaval készítik.
Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt
is a sztéviaból nyert folyadékot alkalmazták
a sebek gyors gyógyítására.
Süthető, főzhető és számos krónikus betegségre van
pozitív hatással.
A diabétesz járványos terjedésének megállítását
ennek a növénynek az elterjedt használatától
várják a szakértők.
Csökkenti a véráramban keringő glukóz(vércukor) mennyiségét,
s ezáltal segítségére van azoknak,
akik túl sok édességet és cukrot fogyasztanak,
illetve azoknak, akiknek hasnyálmirigye nem képes
megfelelő mennyiségben termelni a cukrot bontó inzulint.
A Jázminpakóca növény rendszeres fogyasztása segíti
a hasnyálmirigy harmonikus működését,
segít a megfelelő vérnyomás-szint beállításában is,
javítja a zsírbontás hatékonyságát, s közreműködik a nap
során gyakorta ingadozó energiaszint kiegyensúlyozásában,
csökkenti a dohányzás,
az alkohol és az édesség utáni vágyat.
Az USA szövetségi élelmiszer- és gyógyszer hatósága,
az FDA 1995-ben engedélyezte a sztívia
ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ készítményként történő forgalmazását
és fogyasztását, mint olyan termékét, amely segít
a vércukor-szint és a vérnyomás egyensúlyának beállításában.
Európában azonban NEM engedélyezett a Stevia reboundiana
növény édesítőszerként való használata,
CSAK kozmetikai célokra - bőrápolásra!
A Stevia rebaudiana Bertoni javasolt a következő problémáknál:
-------------------------------------------------------------------------------------
• cukorbetegség - serkenti az inzulintermelést
• candidiozis - a candida gomba is elpusztul tőle!
• láb-köröm,egyéb felszíni bőrgombásodás,dermatitis,eczema,seborrhoea ellen
• elhízás - nulla a glikémiás indexe, zsírbontásban hatékony
• allergiák - méregtelenítés- gyulladás csökkentő hatású
• érelmeszesedés - csökkenti a vér koleszterinszintjét
• magas vérnyomás - normalizálja a vérnyomást, vérnyomáscsökkentő
• immunrendszeri megbetegedések - immunrendszer-serkentő,influenza esetén
• vérbetegségek - segít vashiányban, erőteljes antioxidáns
• szájüreg problémák - szájfertőzések, fogak
• vesebetegségek - serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését
• gyomor-emésztőrendszer megbetegedései -hasfájásra,javítja az emésztést
• vágási sebek,pattanások,kelések,fekélyek,kivörösödések ellen -bõrregeneráló
A Stevia Rebaudiana harmonizálja szervezetünk egyes rendszereit is:
------------------------------------------------------------------------------------
• Javítja a szövetek oxigénellátását
• Normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését
• Visszaállítja a szénhidrát-, zsír-, fehérje-anyagcsere egyensúlyát
• Biztosítja az immunomodulációs,stressz ellenes,májvédő-gyulladásgátló hatásokat
• Visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését
• Semlegesíti,eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat,radionukleidokat
Stevia - jázminpakóca fogyasztása nem okoz fogszuvasodást,
segít a fogakon kialakuló plakk megelőzésében.
Ez az Édesfű meggátolja számos baktérium és vírus szaporodását.
Hatékonyan közreműködik vágott, dörzsölt sebek, pattanások,
kelések, fekélyek helyének kiszárításában,
a bőr összehúzásában, és ezáltal jelentősen felgyorsítja
a bőr természetes gyógyulási folyamatát.
Segít megakadályozni a hegesedést.
Édes levél: SEMMILYEN MELLÉKHATÁSA NINCS!
Az ázsiai több évtizedes használat alatt
nem találtak egyetlen negatív mellékhatást sem!
A Jázmin Pakócát cukorbetegek is fogyaszthatják!
--------------------------------------------------------------------
Táplálja az endorkrin rendszert, helyreállítja a vércukorszintet,
sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát,
ezért cukorbetegek számára ajánlott.
Néhány dán és brazil tanulmány szerint
ez a Mézfű a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes,
enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet.
Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint):
-----------------------------------------------------------
A sztevia szabályozza a vércukor-szintet a testben,
ezáltal segíti a máj és lép működését is.
HASZNÁLATA:
-------------------
A Mézfű levelét zölden-nyersen,vagy szárítva,vagy porrá őrölve,
ételekbe, italokba tehetjük, a HATÓANYAGAI MEGŐRZŐDNEK.
FIGYELEM!
Óvatosan adagolni, KIKÍSÉRLETEZNI a mennyiséget,
mert gyorsan túlédesíthető vele az étel.
Másként kell adagolni!
Más ízhatást kapunk ha ételbe, mást, ha italba keverjük!
Először furcsa az íze, sokáig érezni a szájban.
Rendkívül jó az élettani hatása,
szinte szárnyra kap tőle az ember,
rendszeres fogyasztásával eltűnik a fáradtság érzése is,
frissek leszünk, nincs délutáni elálmosodás.
Teakeverék készítése:
........................................
A teakeverékhez hozzáadjuk a pakóca leveleit,
és azokat együtt forrázhatjuk le.
Ha csak stevia oldatot készítünk,
KI NE DOBJUK A MÁR LEFORRÁZOTT LEVELET,
MERT MÉG NAGYON SOKSZOR ÚJRA FŐZHETŐ BELŐLE ÉDES OLDAT!!!
(1 ek. szárított levél, 2dl forró vízben 15 percig oldani)
több napra is elég, mert nagyon édes!
Stevia - Jázminpakóca - levélőrlemény felhasználása:
...............................................................................
A szárított levél őrleménye, por közvetlen édesítésre!
Nem kell külön oldatot készíteni belőle.
Rögtön belekeverjük az édesítendő, BEFŐZÉSRE VÁRÓ alapanyagba!
- SÜTÉSNÉL lisztbe, töltelékanyagba
- muffin - kenyér - pizza tésztába
- palacsintába, pudingba
- hagyományos uborkasalátába, savanyúsághoz, zöldséghez
- almakompóthoz,lekvárbefőzéshez-a gyümölcs ízét nagyon kiemeli
- levesekbe, főzelékekbe, szószokba
- kávéba -mintha zaccos,törökös kávét innánk-1 mokkás kanálnyit
- teába, limonádéba, turmixokba
- tejbe, tejszínbe, tejfölbe, túróba, joghurtba, kefirbe,
- fagyasztott desszertek, jégkrém
- tengeri gyümölcsökhöz
Különlegessé teszi az ételt a citrom és vanília a hozzáadása,
mert nagyon jól elfedik a mézfű természetes édes ízét.
Sütemény receptjéhez adjon egy késhegynyi szódabikarbónát
(a sütõpor mellé),
így a sütemény ugyanúgy fel fog jönni,
mintha cukrot használt volna.
Kelt tésztánál HOSSZABB A KELÉSI IDŐ!
Sütésnél-főzésnél 200 fokig megtartja az édes ízét,
ízanyaga a pH-érték változás esetében sem bomlik le.
A levélke rágcsálása, csak úgy, önmagában,
egy édes, vitaminos nyalánkság.
Amikor éhségroham tör ránk, elveszi az éhségérzetet,
ez lesz a nasink, a süteményünk.
A szárított levelét, örleményét jól záródó üvegben tároljuk!
---------------------------------------------------------------------------------
- - BÁRKI MEGTERMELHETI MAGÁNAK - -
---------------------------------------------------------------------------------
Jázminpakóca = sztívia termesztésében itt ismerik a választ:
---------------------------------------------------------------------------------
Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesület (FNPE)
..................................................................................
Elnöke: Puskás Ferenc agrármérnök
Uszka, Fő u. 60.
.............................
fnpe@freemail.hu
A 74 éves agrármérnök, nyugalmazott ENSZ szakértő,
a JÁZMINPAKÓCA HAZAI MEGHONOSÍTÓJA!!!
Igen nagy tudású úriember,
akinek csak a segíteni akarás a célja.
DRÁGA JÓ EMBER.
EGY ÉLŐ KINCSESBÁNYA, KIMAGASLÓ SZELLEMI TŐKÉVEL!
Élete során évtizedeken át ÓRIÁSI SZAKMAI FELFEDEZÉSEIVEL,
ÖTLETEIVEL, technológiai újításainak a felhasználásával
a világ számos országában sikerült már Puskás úrnak
szinte a „semmiből” az embereknek új utat, lehetőséget,
foglalkoztatottságot biztosítani a megélhetésükhöz,
életük gazdagabbá tételéhez.
A világ minden táján nagyra tartják Puskás urat.
Becsülik, elismerik kimagasló szakmai tudását és
tanácsadóként várják mindenütt.
Én mindig általa jutok a pakócámhoz
- szárítmány, levél örlemény - más gyógynövények.
Nagyon segítőkész, tanácsot ad bárkinek, akit érdekel,
bátran lehet tőle KÉRDEZNI!
Alternatív megoldásokról is az élet különböző területeiről.
- Gyógynövény - Önellátó gazdálkodás - Öngondoskodás -
- Termőföld minőségének helyreállítása - Vörösiszap -
Nagyon sok órát töltöttem el a kutakodásommal az Interneten.
Remélem, hogy fáradozásom nem volt hiábavaló és
sok embernek segítek ezekkel az ismeretekkel abban,
hogy egészségesebben, boldogabban éljen.
Üdvözlettel:
T.Gabriella
Dunaújvárosból
tgifoto@gmail.com
ui:
---
Ha valaki további részletekre kíváncsi a jázminpakócáról,
akkor kérem, hogy írja meg nekem az e-mail címét,
és én elküldök egy nagyon részletes ismertető összeállítást.
fidesz = házmesterek pártja 2011.05.21. 09:50:53
tg88 2011.05.21. 10:40:58
Köszönöm, hogy megtisztelt azzal,
hogy elolvasta a gyüjteményemet.
Üdvözlettel:
T.Gabriella
Dunaújvárosból
tgifoto@gmail.com
fidesz = házmesterek pártja 2011.05.21. 12:02:28
tg88 2011.06.26. 13:16:57
Stevia Rebaudianan Bertoni - jázminpakóca - sztívia - mézfű
- sztévia - édesfű - sztevia - édes levél - Jázmin Pakóca -
cukornövény - Süßkraut -
Nagyon szépen köszönöm a sok érdeklődést és köszönetet,
amit a részletes anyag elküldése után kaptam.
Többen panaszolva jelezték, hogy tönkrement
a bevásárlóközpontban vett növénykéje.
Azt tudom, hogy a pakóca öntözésekor,
nagyon elővigyázatosnak kell lenni, mert a
pangó vizet a gyökereknél nagyon nem szereti.
Tehát érdedemes kavicsokat tenni a cserép alá,
azért, nehogy véletlenül maradjon víz alul,
mert a gyökerek azonnal tönkremennek,
annak "levegőzni" kell.
Ezután is, szívesen...
Továbbra is,
ha valaki további részletekre kíváncsi a jázminpakócáról,
akkor kérem, hogy írja meg nekem az e-mail címét,
és én elküldök egy nagyon részletes ismertető összeállítást.
Semmilyen érdekeltségem nem fűzödik ennek a növénynek
az ismertté tételéhez, csupán önkéntes harcomat vívom,
a magyarországi kincsek ápolásában és terjesztésében.
Üdvözlettel:
T.Gabriella
Dunaújvárosból
tgifoto@gmail.com
tg88 2011.06.26. 13:18:41
Üdv!
Sajnos, még nem gyűlt össze elég szavazat, hogy megmentsük a gyógynövényeket.
Üdvözlettel:
T.Gabriella
Dunaújvárosból
tgifoto@gmail.com
tg88 2011.06.26. 13:23:14
Kedves Jázminpakóca kedvelő!
Mag, akár a vaterán is beszerezhető, de a nagyon rossz kikelési arány miatt nem ajánlom, inkább a kész palántával tudunk eredményeket elérni, de nagyon körültekintő nevelést igényel.
Üdvözlettel:
T.Gabriella
Dunaújvárosból
tgifoto@gmail.com
tg88 2011.07.07. 13:01:39
VÁLTOZÁS!! 2011. júliustól visszaköltözik az ökopiac!
2011. júliustól visszaköltözik
---------------------------------------------------
a Kongresszusi Központ parkolójából
az 1.számú MOM Ökopiac "Csörsz utcai Ökopiac"
a megújult Csörsz utcai MOM Kultúrális Központ udvarába.
Helyszín: MOM Művelődési Ház udvara
1124 Budapest, Csörsz u. 18.
Jázminpakócával egy egészségesebb életért!
Stevia Rebaudianan Bertoni - jázminpakóca - sztívia - mézfű
- sztévia - édesfű - sztevia - édes levél - Jázmin Pakóca -
cukornövény - Süßkraut -
Nagyon szépen köszönöm a sok érdeklődést és köszönetet,
amit a részletes anyag elküldése után kaptam.
Ezután is, szívesen...
Továbbra is,
ha valaki további részletekre kíváncsi a jázminpakócáról,
akkor kérem, hogy írja meg nekem az e-mail címét,
és én elküldök egy nagyon részletes ismertető összeállítást.
Semmilyen érdekeltségem nem fűzödik ennek a növénynek
az ismertté tételéhez, csupán önkéntes harcomat vívom,
a magyarországi kincsek ápolásában és terjesztésében.
Üdvözlettel:
T.Gabriella
Dunaújvárosból
tgifoto@gmail.com