Kései zöldségek tartósítása

2017.10.20. 06:45 - kkm.furdancs

tartosit08.jpg

Elmúlt már a zöldség-gyümölcs-betakarítás ideje. Az akkor éretlen paprikák és paradicsomok kisebb mennyiségben - akár zölden is - kevesebb munkával és ráfordítással néhány óra alatt tartósíthatók. Hogy ne menjen veszendőbe a néhány kilogramm maradék termény sem, néhány ismert, kézenfekvő módszert mutatok be eltárolásukra, amelyet sikerrel kipróbáltam és ajánlom.

Savanyúságot eltehetünk hideg és forró lében, vásárolt tartósítószerrel vagy magunk keverte savanyítólével is. A hideg lé előnye, hogy nem kell várni a víz felforralására, majd lehűtésére és nem fő meg az alapanyag, hanem roppanósan friss marad.

tartosit010.jpg

Egy általános felöntőlé receptjét megosztom, amelyet sikeresen használok. Évekkel korábbi feljegyzésemből származik, ezért forrást nem tudok megadni sajnos. Vessünk bátran kaprot, mustárt és koriandert, egész éves tartósításnál már észrevehető összeget megtakaríthatunk vele. Igaz, a koriandernövény szaga kísértetiesen emlékeztet egy pánikba esett poloskáéra, de magján szerencsére nem érezhető. 

• 2 l víz • 2.5 dl ecet (20% -os) • 25 dkg cukor • 1 ek só • 0.5 teáskanál nátrium-benzoát
• 0.5 teáskanál borkén • 0.5 teáskanál szódabikarbóna • fekete bors ízlés szerint (szemes)
• köménymag ízlés szerint • 5 db babérlevél • koriander- és mustármag ízlés szerint

Pedig forrás kell a recepthez, hiszen elkészítése: Az összetevőket beletesszük egy fazékba és felforraljuk. Amikor felforrt a lé, a végén adjuk hozzá a tartósítószereket. A keveréket lehűtjük, és csak utána öntjük rá az uborkákra.

tartosit09.jpg

Egy rövid széljegyzet a felhasznált tartósítószerekhez:
Nátrium-benzoát: A forgalomban lévő tasak tartalma (15 g) 10 liter savanyúság-felöntőléhez elegendő. A tartósítószert a felöntőléhez való adagolás előtt forró vízben kell feloldani, majd az oldatot a már kihűlt felöntőléhez kell önteni.

Kálium-metabiszulfit (borkén): Savanyúság eltevéséhez: káposztasalátához, vegyes savanyúsághoz (csalamádé), paprikához 5 literes üvegenként 2,5 g borként adagoljunk. A savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad! A borként forró vízbe tenni nem szabad!

tartosit06.jpg

Különböző érési állapotban lévő termésekből csinos szín- és formakavalkádot őrizhetünk meg a téli hónapokra, vagy akár évekre is. A felöntőlé néhány napig tartható hűtőszekrényben.

tartosit01.jpg

Erős Pistát és Édes Annát mindenki ismeri, de a gulyáskrém is kellemes emlékeket idéz fel. A darált paprikában  nincs semmi furfangos, titkos recept, melyet hét lakat őriznének a "gyári" granulátum készítői. Daráljuk le a paprikát húsdarálóval, majd keverjünk bele 20 százalék sót. Semmilyen tartósítást vagy E-betűs vegyszert nem igényel.

tartosit10.jpg

Amennyiben krémszerűbb végeredményt szeretnénk, nagy- majd kis nyílású rostélyon keresztül daráljuk át (turmixgéppel ne kísérletezzenek, az enyém majdnem leégett a próbálkozásnál). Ezután forralni is lehet, hogy  teljesen szétfőjön. 

tartosit07.jpg

Alapanyagként a könnyen termeszthető, igénytelen, de népszerű Macskapiros (más néven is ismerik) chili paprika szolgálhat. Édes változatában bármelyik fűszerpaprika megfelel. Vigyázzunk azonban, mert erősből eleve keveset teszünk a levesbe, viszont az édes daráltnál a tartósítás miatt használt magas sótartalom elsózhatja azt. 

tartosit02.jpg

Ez évi paprikakeverékemnél nem húztam határokat. Gombakalap, Naga Morich, Trinidad Scorpion és persze Jalapeno került a darálóba, melyeket tavalyi Arbol, Tepin és Eye bird kevert őrleménnyel még megszórtam. A chilitermesztők szeretnek hangzatos neveket adni készítményeiknek. Ez a Vörös téboly nevet kapta, de költői túlzások jegyében írhattam volna ajánlóként címkéjére: Ha ettől nem döglesz meg, akkor semmitől... 

tartosit03.jpg

A lecsó, pörköltalap vagy hagymás bab friss ízekkel az igazi. Főzzünk egy hatalmas kondérral és porciózzuk szét fagyasztásra. Bármikor elővehető, a nyár ízeit többé-kevésbé megőrző ételek ezek. A szezonon kívül zöldségesnél kapható paradicsom és paprika semmivel sem ízesebb frissen, mint egy házi zöldségekből készült, majd lefagyasztott lecsó.

tartosit04.jpg

Végül a zöldségek magukban fagyasztása sem reménytelen tartósítás, mert kiolvadáskor ugyan lottyadtan szomorkodnak, de ízesítésre és "feltavaszításra" alkalmasak, főleg a paprika.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

2 komment Címkék: tartósítás paradicsom paprika savanyúság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.10.21. 07:34:49

teáskanálból többféle méret van, te milyet használsz? kicsi? nagy? foto?

kkm.furdancs 2017.10.21. 08:11:35

@Burgermeister: Szia! Mérnök vagyok valahol és engem is bosszant, mikor bögre és kanál vagy "ízlés szerint" mértékegységeket olvasok eddig ki nem próbált receptekben. Miért nem 12 gramm vagy 8, miért? - ordítok fel magamban. :)
Ez házi recept és önzőn benne hagytam a saját kanalamat etalonnak. Így számold: 1 teáskanál = 5 ml = 5 g
süti beállítások módosítása