Légtisztító mohafal Óbudán

2017.05.30. 09:04 - kapanyél

Óbudán hamarosan mohafal tisztítja majd a levegőt, miután a kerület képviselő-testülete elfogadta a polgármester javaslatát. A Párizsban és Berlinben már sikeresen bemutatkozott CityTree egy köztéri bútordarab, amely kisebb erdőnyi, egészen pontosan 275 városi fa légtisztító erejével bír.

3-format2101_1.jpg

A tervezők (balról jobbra): Peter Sänger, Victor Splittgerber, Liang Wu, Dénes Honus. (Fotó: Green City Solutions)  

A különböző mohafajok alkotta kazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, ráadásul saját esővíztartálya is van a szárazabb időszakokra. Beépített digitális rendrendszerei folyamatosan gyűjtik és meg is jelenítik a fal információs felületén a működési adatokat: a pillanatnyi légszennyezettséget és a mohafal teljesítményét.

06_utcai_butor_greencityolution_de-780x523.jpg

A rendszerek működéséhez szükséges elektromos áramot napelemek biztosítják (pedig, mint egyik remek politikusunktól tudjuk, éjjel nem is süt a nap). Az egész falat, a kijelzőket és a beépített falat a német gyártó időjárásállóra és vandálbiztosra tervezte, meglátjuk, nálunk meddig bírja… A 3. kerületi önkormányzat egyelőre 6 hónapra tervezi bérbe venni, de a pontos helyét még nem döntötték el. Kíváncsian várjuk.

Forrás itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

3 komment Címkék: moha légtisztítás CityTree

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.05.30. 17:23:39

Ez a 275 fa milyen számítással jött ki? Semmilyen adatot nem találni a honlapjukon, kicsit szkeptikus vagyok...

eßemfaßom meg áll 2017.05.30. 17:46:29

Csak kíváncsiságból. A moha mit csinál a korommal, porral meg nitrogéndioxidokkal miután hatékonyan kiszűrte a levegőből?
süti beállítások módosítása