Kutya a kertben

2013.05.30. 16:15 - kapanyél

A kutyatartó kertbarát nyilván nem szeretne lemondani a szép, ápolt kertről, pedig a négylábú kedvenc(ek) és a rendezett díszkert gyakran tűnnek összeegyeztethetetlen dolgoknak. Nem elég, hogy vakondokok, csigák, rágcsálók és egyéb kártevők teszik próbára a hobbikertész idegeit, még saját házőrzőjével is meggyűlhet a baja.

Fifi Hektor040430(008).JPGHektor és Fifi

Általánosságban nem nagyon lehet írni a kutyák kerti viselkedéséről, hiszen mindegyikük egyéniség. Az egyik csak hever a kertben, a másik a kerítés mellett járőrözik, van, aki „felássa” a kertet, vagy csak hűsölés céljából kapar magának mély gödröt. Ami közös bennük, hogy a céljukat egyenes úton közelítik meg, és ha pl. a virágágyás erre a vonalra esik, az pech.

2008_07300004.JPG

A legbiztosabb megoldás, ha a virágágyásokat és a veteményest teljesen elkerítjük, de ez nem mindenhol kivitelezhető. Ilyenkor jöhet az oktatás, vagy az átmenetileg kihúzott kerti villanypásztor. Az okos állat néhány sistergő találkozás után megtanulja, hol van a tiltott hely, így ezután már egy sima drót is elrettentő erejű lehet. Ezzel együtt persze előfordulhat, hogy a gazdi távollétében győz a kíváncsiság, vagy a szomszéd macskája, tyúkja láttán a vadászösztön, aminek néhány növény láthatja kárát.

Fifi csirke040430(005).JPGFifi csirkével

A szobatisztaság mellett kis türelemmel a kerttisztaságra is megtaníthatjuk ebünket. A kijelölt illemhelyről már sokkal egyszerűbben eltávolíthatjuk kis ajándékait, mintha az egész kertből kellene összevadászni. Ha pedig rendszeresen elvisszük sétálni, ez a probléma is megoldódik.

A területjelölésről ugyan nem lehet leszoktatni, de megvédhetjük a gyepet és a növényeket, ha 1-1 vödörnyi vízzel hígítjuk a sárga tócsákat.

Tihany 2004_0711(010).JPG

Még a legjobb nevelésű, szófogadó kutyával is előfordulhat, hogy pikkel valamelyik növényre, és ezt nem is hagyja annyiban. Első kutyánk még kölyökként akasztotta össze a bajszát (szó szerint) egy termetes medvetalppal, és vérét sem kímélve küzdött vele, amíg végül a kaktusz húzta a rövidebbet.

A felelős gazdi megpróbálja a kertjét kutyabarát módon berendezni, vagy kedvencét a növények tiszteletére megtanítani. Ha másképp nem, úgy, hogy a kutyaházat is bezöldíti. Valahogy így:

kutyaház.jpg

Köszönet Czauner Péternek a kutyáiról készült fotókért!

Kutyatartással kapcsolatos érdekes olvasni- és készítenivalók a Furdancson és a Színes ötleteken. Aki pedig még többet szeretne megtudni négylábú kedvenceiről, most kedvére válogathat innen:  

FELELOS GAZDI_cser.jpg

17 komment Címkék: kutya felelős gazdi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárga Király 2013.05.30. 23:07:26

Nem gazdi, nemnemsoha - akkor már inkább gazda. Ahogy a kórházba kerülő beteg sem ketteske, az utcán szembejövő sem emberke, és a gyereket nevelő nő sem anyuka az idegeneknek. Lekicsinylő, modoros és sablonos fordulatok ezek, amik helyből hazavághatnak egy beszélgetést vagy cikket.

Bony 2013.05.31. 07:36:26

Ja a kutya rendesen volt nevelve,akkor meglehet vele beszelni a dolgot. Vahy jon a.megrendszalyozas! Nalunk az ordibalas eleg volt,meg utana parszor a mutato ujj merges meglebegtetese... De valobam sok fugg a kutya ,,felprogramozasan,,

kapanyél 2013.05.31. 08:27:59

@Sárga Király: A gazda a blog profilját tekintve félrevezető lehet, ezért lett gazdi. A többiben egyetértünk.

micsoda? 2013.05.31. 08:46:25

Vagy a kutya, vagy a kert dilema nálam is meg van. Úgy döntöttem, hogy a kert legyen kevésbé szép, de a kutya marad. Amelyik növényt különösen kedveli azt alacsony műanyag kerítéssel veszem körbe. Sűrűn locsolom a zöld füvet, kevésbé sínyli meg a kutya járkálását.

bungics (törölt) 2013.05.31. 09:08:10

Harminc éve tartok kutyát, most kettő van a kertünk pedig gyönyörű.
1. A kutyát sétáltatni kell, nem kárhoztatom pár négyzetméterre egész életében. Amelyik kutya kiéli magát, kifárad, a többi idejét a kertben heverészéssel tölti.
2. Soha semmit nem tettek tönkre, nem ástak a fentiek miatt. Egyedül a füvön van néhány folt, amit rendszeresen "befoltozok", remek erre alkalmas fűmagot lehet már kapni, pár nap alatt kihajt és volt-nincs a folt.

SarahConnor 2013.05.31. 09:23:11

Nálunk csodásan néz ki a kert, és kutya is van. Tacskószabású, így féltünk, hogy kaparni fog, de nem. Semmit nem bánt, semmihez nem nyúl. Mikor kiskorában próbálkozott (pl tépdesni a levelét valaminek), elég volt egy határozott tiltás. A veteményes kicsi, el van kerítve egy olyan mobil kerítéssel, amit simán átugorhatna. Nem teszi. Egyszer, mikor a kerítést elhúzva hagytuk, mi meg elmentünk hazulról, megijedtünk, hogy be fog menni, szétribolja a zöldségest (mert ott a kert hátuljában szokta a szomszéd kutyákat figyelni, ugatni). Hazatérve láttuk, hogy a kert érintetlen. Tudja, hogy nyáron neki az tilos övezet, a pici kerítés jelzésértékével is tisztában van.

Nem tudom, minek köszönhetjük ezt az intelligenciát a blöki részéről, de elenyészően keveset kellett nevelni, szóval biztos nem magunknak.

Az előző kutyák se csináltak rosszat a kertben, de ők azért nem, mert inkább lusták voltak, feleslegesen nem pazarolták az energiájukat rombolásra. Ez a mostani viszont hiperaktív, mégis ismeri a határt.

Mindenesetre, gondolom, az egyik lényeges dolog az, hogy a kutya pici korától kezdve szokja a kertet, és tanulja meg, hogy a kerítés az kerítés, a növényt nem bántjuk, stb.
A legtöbb gond, ahogy hallom, az inkább lakásban tartott, vagy panelból kiköltöztetett kutyákkal van.

élhetetlen 2013.05.31. 12:08:12

Kezdeti problémák. Öcsém úgy háromhetente van otthon egy napot, a felesége három műszakban dolgozik, érthető, hogy nem akartak állatot tartani. A hogyan lett mégis kutyájuk, itt
kutyatlanul.blog.hu/2012/01/31/kutyatlanul_1 megnézhető. A sztori: sógornőm épített egy méteres kis sziklakertet, növényeket vett, beültte, örült. Másnap nappalos volt , kutya 10 órát tölt otthon egyedül, hát gondolta, hasznossá teszi magát. Kigyomlálta a sziklakertet, és a köveket is lehordta és szép kupacba rendezte, és mikor a sógornőm hazaért, büszkén mutatta neki, hogy mennyit dolgozott. Sírjunk, vagy röhögjünk?

kapanyél 2013.05.31. 14:04:51

@élhetetlen: Talán inkább az utóbbi, bár én se bírtam röhögni, amikor a fél órára magára hagyott 2 hónapos óriás snaucerünk sormintát rágott a frissen összeszerelt, illatos fenyőszekrénysorba, és szintén nagyon büszke volt a teljesítményére:)

J. László egy bolsevik (törölt) 2013.05.31. 19:02:54

Gyereket kellene tartani kutya helyett. Sokkal gyorsabban tanul, és jóval többet, mint egy kutya. Idővel beszélni is megtanul, és ami a legjobb: sokkal hosszabb életű, mint egy eb (hacsak fel nem zabálják kiskorában a házi kedvencek). Mindenek felett pedig értéket képvisel a társadalomban, alkot (tud önállóan kertet építeni). Nyilván, sokaknak elég a buta hűség, a farokcsóválás, az állatszeretetnek álcázott emberutálat. A kutyák például ezért nem tartanak embert.

Exminden 2013.05.31. 22:04:49

@élhetetlen: szép nagy boldog állat :-) grat. a gazdának, aki mentette és felnevelte (és a feleségnek, aki mindkettejüket befogadta).
Sixx bols. pedig tartson gyereket háziállat helyett, biztos annak a gyereknek is jó élete lesz, ha a hasznossága miatt "tartják"

Csak Norris 2013.05.31. 22:17:07

@sixx egy bolsevik: De a kutya nem fog ártani senkinek. Legalábbis kisebb a valószínűsége.:)

SarahConnor 2013.06.01. 22:04:05

@sixx egy bolsevik: hogy egyáltalán a párhuzam eszedbe jutott, az maga okádnivaló. A kutyaellenességed pedig mindenképp jelzésértékű.

imr3 2013.06.02. 08:42:38

@sixx egy bolsevik: Talán pont azért tartanak kutyát, gyerek helyett, mert félnek, ha felnő a gyerek, ugyanilyen elcseszett troll lesz mint Te.

J. László egy bolsevik (törölt) 2013.06.03. 22:44:53

@imr3: "elcseszett troll"

Melyik részét nem értetted a véleményemnek?

die nadel 2013.06.04. 11:37:32

Nem lehetetlen. A mi kutyánk lelkesen kerülgeti az ágyásokat, egyszer harapta le egy tulipán fejét, azt megbeszéltük, azóta mindent békén hagy. Nevelés kérdése, és persze egyedfüggő ez is. A miénk nem egy kertész típus, a szerszámokat (metszőolló pl) viszont lopkodja.

magánügy 2013.08.02. 13:08:57

sixx egy bolsevik, te butácska, olyanról nem hallottál, hogy is-is?
süti beállítások módosítása