Kávézacc - a kertész jó barátja

2012.05.17. 08:30 - sztroberri

Nagymamám mindig a virágcserepekbe szórta a kávézaccot, mondván, az jó! Sokáig azt gondoltam, ez csak a rá jellemző „nem dobunk ki semmit”- filozófia része, de ma már tudom, hogy igaza volt. A jó kertész, bizony, kávét iszik, mert a zacc a növényei kedves barátja.

A kávézacc mint trágya
Miért fizetnénk a trágyáért, ha ingyen is megkaphatjuk? A kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a földnek, tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és ként, melyek még egészségesebbé teszik a növényeket. A kávézacc serkenti a talajban azon baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyek részt vesznek a nitrogén átalakításában, hogy azt a növények könnyebben hasznosíthassák. Alkalmanként azért adni kell a talajhoz foszfort és káliumot, de a zacc a legtöbb munkát elvégzi.

Kávézacc a komposztban
A kávézacc feljavítja a komposztot. Jobb lesz az illata, melegebb lesz, és hatékonyabban megtartja a párát. A nitrogén miatt „zöld” elemnek hívják, ezt ellensúlyozni kell „barnákkal”, pl. avarral.
A komposzt össztömegének akár a negyede is lehet zacc, ami azért jó, mert szinte ingyen van.

Kártevők ellen ültethetünk büdöskét is

Kávézacc a kártevők ellen
A kávézacc legtöbbször működik a kártevők ellen, de nem mindig. Általában távol tartja a hangyákat, a csigákat (a mezteleneket is), bár egy másik vélekedés szerint éppen odavonzza ez utóbbiakat, akkor viszont összeszedhetjük az undorító „rágcsálókat”. Macskák ellen is bevált módszer. Vegyszerekkel persze hatásosabban lehet irtani pl. a meztelen csigákat, mint zaccal, de a kemikália mást is kiirt, és a természetes módszernél sokkal hosszabb ideig hat.
A zacc általában segít, de nem old meg mindent. Ha nagyon elszaporodnak a csigák vagy a meztelen csigák, frissen őrölt kávéval is próbálkozhatunk.

A földigiliszták szeretik a zaccot
A kávézacc vonzza a földigilisztákat a konyhakertbe, a komposztba. Az állott zaccot szeretik a legjobban. Horgászni járó kertészek így két legyet ütnek egy csapásra.

Ha szerencsénk van, megbeszélhetjük a közeli kávézó tulajával, hogy nekünk adja a „hulladékot”. Egy átlagos kávézó állítólag heti 30-40 kg zaccot „termel”, ami nem elhanyagolható mennyiség. Nekik szemét, a kertésznek fontos adalékanyag.
Ha virágágyást akarunk telepíteni, vagy a meglevő talajt szeretnénk feljavítani, akkor a zacc tökéletes erre is. Csak fele-fele arányban össze kell keverni a zaccot a földdel, és már kész is a kiváló kerti termőföld. Jól meg kell öntözni, majd állni hagyni az egészet, mielőtt ültetni kezdünk bele. Szobanövények cserepében is jó szolgálatot tesz.

A gondoskodó kertész tehát lelkes kávéivó, vagy legalább jóban van a kávézó szomszédokkal és a közeli cukrászda dolgozóival. Igaz, a legújabb kutatások szerint a koffein nem javítja a humorérzéket, de a zaccból kiváló bőrradír készíthető és a jövőnket is megmondja.

Forrás
 

33 komment Címkék: csiga komposzt rovarirto kavezacc

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mineralholding · http://www.teraszklima.hu 2012.05.17. 10:20:56

Teljesen egyet értek! További haszna, hogy lefolyóba öntve csökkenti a zsíros lerakódásokat.

Ha esővízgyüjtőben 1-1 adag kávézaccot 1-2 liter vízben feloldunk, kiválóan öntözővíz lesz belőle.

juliusbond 2012.05.17. 10:39:03

magas a vérnyomásom :(

Zozi79 2012.05.17. 11:01:13

@mineralholding: kávézaccot mégis hogyan tudsz vízben feloldani? :-)

HP514 2012.05.17. 11:16:26

Ezért nem érdemes villamoson a tabletről klimpírozni a blogba.

... kiválóan öntözővíz :)

... zsíros lerakódást vízzel öntés során eltávolítani? hmm.

Egyébként az emulgeálás a szó, amit kerestél.

gebsi42 2012.05.17. 11:23:10

A kávézacc "serkenti a talajban azon baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyek részt vesznek a nitrogén átalakításában..."

A nitrogén-t nem alakítja át semmiféle baktérium. A kémiai elemeket a kémiai reakciók nem alakítják át (legfeljebb a kémiai kötéseiket változtatják.)

ouroboros 2012.05.17. 11:24:31

@juliusbond: Ha szereted a kávét és nem leszel rosszul töle a koffein miatti élénk szakaszban, akkor szerintem emiatt ne mondj le róla. Ezután csak jót tesz a keringési rendszerrel.
Persze érdemes naponta max kétszer élni a lehetöséggel. :)

Kávézacc beltéri tapasztalat: a kellemes illat mellett "rossz-szag" elszívóként is müködik, ha a virágcserepkbe szórjuk. S közben szépen mosódik be minden egyes locsoláskor a tápanyag.

Cpt. Flint 2012.05.17. 11:28:31

@HP514: "Egyébként az emulgeálás a szó, amit kerestél."
Még csak az sem, mert ez nem emulzió, legfeljebb szuszpenzió. Maradjunk annál a "feloldunk" helyett, hogy "keverünk".

Az én nagymamám is állandóan hordta ki a zaccot a rózsákra, dáliákra. Sőt, a bili szilárd tartalmát is bedolgozta a kertben a kiskapával. :o)

Öreg Sam 2012.05.17. 11:36:11

Én 30 év ótátul fogva nescafét iszom.
Ennek megfelelően elég xarul néznek ki a növényeim az erkélyen :D

Terézágyú 2012.05.17. 11:38:48

@Cpt. Flint:
"Az én nagymamám is állandóan hordta ki a zaccot a rózsákra, dáliákra. Sőt, a bili szilárd tartalmát is bedolgozta a kertben a kiskapával. :o)"

Bezonyám! Faluhelyen ma is megesik.

Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek! Ne éljen Eduár 2012.05.17. 12:00:10

"Egy átlagos kávézó állítólag heti 30-40 kg zaccot „termel”..."

Izé, nem 30-40 dkg akar az lenni? :) 30-40 kg/hét zacc-termelésnél az a kérdés, hogy megéri-e a delikvens az első hét végét, nem az, hogy rá tudja-e szórni a növényekre a zaccot :)
Egyébként, ja, fasza a kávézacc, koca-kávésként heti 1szer főzök kotyogósban, abból szoktam adagolni a növénykéimnek :)
Másik (kicsit OFF) felhasználása a kávézaccnak: hűtőbe egy tányérba-tálba rakva elveszi a hűtőszagokat.

Terézágyú 2012.05.17. 12:02:17

@Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek! Ne éljen Eduár:

A "kávézó" abban a mondatban nem személy, hanem egy vendéglátóipari egység :)

elTig 2012.05.17. 12:35:31

:) 30-40 kg kávé ára, amiből a zacc lesz, komoly kiadás! :)

Netuddki. 2012.05.17. 12:39:45

Firefox alatt olvashatatlan...

Terézágyú 2012.05.17. 12:56:06

@kovi1970:
Én is FF alatt olvasom... semmi baj vele...

gebsi42 2012.05.17. 13:06:07

@walterhal: OK. Volt sejtésem mire gondolhatott a szerző. Egy divatlapba nem írtam volna be hasonló esetben. A kapanyél visszont annál komolyabb blog.

Rendszerint pontosan, gördülékenyen, röviden de mégis olvasmányosan ír kertészeti témákról de itt volt egy alapvető természettudományos hiba.

Az ilyen jellegű hibákat rendszerint lektorok szűrik ki. Itt - a műfaj jellegéből kovetkezően - nincsen lektor. Ezt igyekeztem pótolni.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.05.17. 13:33:29

@gebsi42: @walterhal: Igen, erre gondoltam, köszi a kiegészítéseket. Jelen esetben a szerző és a lektor ugyanaz a személy:))@Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek! Ne éljen Eduár: kávézó=kávéház
@elTig: Ez legyen a vendéglátóipari egység tulajának a gondja:)

Macskond 2012.05.17. 13:41:09

@juliusbond: A kávé a pulzusszámodat emeli, nem a vérnyomást.
Legalábbis a mi kontrollcsoportos tesztünk szerint nem emelkedett a vérnyomás kávé hatására.
A csoportban magas és normál vérnyomású is volt.
Végeztünk mérést előtte, majd 15-20 percel kávé után. A mérési hiba határon belül maradva de utána még alacsonyabb is volt, nem magasabb.

Chingachgook 2012.05.17. 14:36:19

evi_ 30-40 kila lesz az :)

PókerTrend 2012.05.17. 14:38:11

Pöpec volt a cikk, köszi! Még szerencse, hogy sok kávét iszom ;)

pástétom 2012.05.17. 15:15:55

Köszi az infókat, kipróbálom!

Momina 2012.05.17. 15:21:07

Tavasz elején, mikor még üresen a virágládák, porrá tört tojáshéjat és zaccot kikeverve elegyítek a földben, úgy várják az új virágokat. Apám is így csinálta anno a kertben.

msnick 2012.05.17. 16:19:28

Nekem megpenészedett tőle a virágcserepekben a föld.

Valaki más 2012.05.17. 16:23:21

@Chingachgook: évi 30-40 kg kávé fogyasztás esetén kávéházat nyitni úri luxus.
Napi 2-3 kg minimum és akkor szerintem nem túl jól menő helyről beszélünk...

fda 2012.05.17. 16:28:01

Király cikk. Gondolom a cikkíró "kertje" 3 virágcserépből áll:

"A komposzt össztömegének akár a negyede is lehet zacc"

Ez azt jelenti, hogy pl. 1 köbméter komposzthoz elég 250 liternyi kávézacc, ez meg simán megvan 3000 liter kávéból. Csak sokat kell inni, ahogy javasolja is.

"Ha nagyon elszaporodnak a csigák vagy a meztelen csigák, frissen őrölt kávéval is próbálkozhatunk."

Persze, egy kiló kávé ezer-tízezer forint, nincs is olcsóbb csigairtó kerek e világon.

Nash73 2012.05.17. 16:31:32

@Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek! Ne éljen Eduár:

- átlagos = nem magyar!
(1 kg kávé=140-160 adag lefőzve)
30-40 kg/hét az ca. 800-1000 eladott kávé!!!

- nem a zaccot kell a hűtőbe rakni, hanem a frissen darált kávét...

Nash73 2012.05.17. 16:32:27

Bocs... naponta 800-1000 eladott kávé és egyéb kávétermék

Nash73 2012.05.17. 16:40:11

A világon a kávé az első helyen áll a kereskedelemi mennyiségben szállított termékek között... Csak azért nem tűnik fel, mert 100% lebomlik.

zsuzsanon 2012.05.18. 23:04:04

Egy jól menő nagy kávéház ad el ennyi kávét hetente (mondjuk a Landtmann Bécsben- bár lehet, hogy ő még többet is, ha turistaszezon van), egy átlagos kávézó mondjuk 4-10 kilót. De ez is jó kis mennyiség a kertnek.
A lefolyót én is hallottam már, de nem hiszem, hogy zsíroldó lenne, mivel a vizes zacc semmilyen zsírt nem fog felszívni. Esetleg a száraz, de ebben az esetben ez nem valószínű...

Chingachgook 2012.05.23. 10:35:44

@Valaki más: ehh, igazad van, nem olvastam figyelmesen. en ez alatt "Egy átlagos kávézó" egy kavet ivo termeszetes szemelyt ertettem :)

enipauko 2012.05.31. 23:20:04

vaddisznók ellen nem jó véletlenül? esténként mindig bejönnek a kertbe, és összetúrják. persze, tudom, kerítés, de azt nem szeretnénk.

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.06.05. 08:48:41

Tényleg imádják a giliszták a kávézaccot, ezt meg tudom erősíteni..A haver ezt adja nekik csemegének.
süti beállítások módosítása