Az év vadvirága: a tavaszi hérics

2012.04.16. 09:45 - sztroberri

Németországban már nagy hagyományokkal rendelkezik az a mozgalom, mely egyetemek, kutatóintézetek és civilek részvételével minden évben különböző kategóriákban megválasztja az év növényeit.

Hasonló kezdeményezések nálunk is elindultak, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1996 óta választja meg az „Év fáját”, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pedig minden évben az „Év madarát”.

Tavaly már a hazai botanikusok is követték a példát: internetes szavazással megválasztották az „Év vadvirágának” a leánykökörcsint.

A 2012-es címért hárman indultak: a fehér tündérrózsa (Nymphea alba), az agárkosbor (Orchis morio) és a tavaszi hérics (Adonis vernalis), melyek közül a legtöbb szavazatot ez utóbbi kapta. Az elnyert címnek köszönhetően nagyobb figyelmet kap az adott növény, és erre az esetek többségében szüksége is van.

A tavaszi hérics a boglárkafélék (Ranunculaeae) népes családjába tartozik. Tudományos neve utal szépségére (Adonis) és arra, hogy már kora tavasszal, akár március legelején előbújik (vernalis=tavaszi). Hérics (hérits) néven írásban először 1784-ben említik, ezenkívül ismert még a sárga kökörcsin és a sárga leánykökörcsin elnevezés is.

A virágzás kezdetén a zöldes színű, selymes szőrű csészelevelek közé zárt bimbók alig látszanak ki a fűből. A nagy, aranysárga, sokszirmú virágok szárai később nőnek meg 20-30 cm magasra. Évelő növény, száraz, napos, meszes, lösz- és homoki gyepekben dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. A Ny-DNy-i országrészből hiányzik, és állománya nagyon megritkult az Alföldön is. Ahogy tavalyi győztes társát, a tavaszi héricset is élőhelyeinek megszűnése, virágainak gyűjtése és a tövek kiásása veszélyezteti: szépsége miatt sokan szeretnék a kertjükben is látni. Természetvédelmi értéke 2000 Ft.

Erősen mérgező, így a legelő állatok kerülik. Gyöktörzsét vizelethajtó, szívnyugtató, koszorúér-tágító hatóanyagai miatt régen nagy mennyiségben gyűjtötték, ma már ez nem jellemző.

Közeli rokona a szintén sárga virágú, fokozottan védett erdélyi hérics (Adonis x hybrida), de nem lehet őket összetéveszteni, mert ez utóbbi csak Csorvás környékén (Békés megye), a csorvási pusztán fordul elő. Lelőhelye szigorúan védett, a virág eszmei értéke: 250 000 forint.

Ha tavaszi hériccsel találkozunk, itt bejelenthetjük, ezzel is segítve a hazai állomány felmérését.

Forrás: itt és itt.

6 komment Címkék: tavaszi hérics boglárkafélék az év vadvirága

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2012.04.16. 22:22:10

azzal egészíteném ki hogy a nyugati országrészben gyakori, magam is találtam a balaton felvidéken a múlt héten. találtam kökörcsint is, na az még jobb

www.terra.hu/haznov/htm/Adonis.vernalis.html

Perfect Stranger 2012.04.16. 23:25:37

Éljen, éljen, a kedvenc virágom! :-)Vértesszőlősön, a múzeum környékén, és végig, a Gerecse lábánál, a legelők mentén rengeteg volt 20 éve. Kedvenc szórakozásom volt a múzeumhoz járó kirándulókat riogatni, hogy ne tépjék már le, mert védett. Volt, hogy papírból táblákat készítettem, de persze mindenki furcsán nézett. Utoljára kb. 10 éve jártam arra olyankor, amikor ezek a szépségek nyílnak, és akkor is volt bőven.

Pinka-Panka 2012.04.17. 06:00:44

De kedves én is találkoztam már vele. A vérehulló fecskefüvet a patak mellől betelepitettem az udvarra, elég volt 2 tő, azóta csak szaporodik. Nagy hasznát veszem...

jog-ász 2012.04.17. 06:32:17

bizony veszprémben a gulya dombon természetes szépségükben megcsodálható elég sok példány, de balatonfüreden a domboldalon is láttam leánykökörcsint-de nem ezt a sárgát!!!
a rózsaszines leánykökörcsint(lehet hogy nem ez a neve) a veszprémi piacon, de obiban is láttam, az is nagyon szép.

osgood 2012.04.17. 08:39:55

@mangorlo: Csatlakoznék. Sopron mellett, a Fertőmelléki-dombsoron nagy állományai (nagyon itt több ezrest értek)élnek, megtalálható a Sárvártól a Balatonig húzódó tanúhegyeken is. Ez azért elég nyugat, országon belül.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.04.17. 14:07:03

@osgood: @mangorlo: @Perfect Stranger: Köszi a kiegészítéseket, jó hír, hogy ennyi helyen megtalálható:)
süti beállítások módosítása