Nyári szednivalók: csillagtök

2011.07.14. 08:00 - Ágimama

Az áprilisban elvetett csillagtök (patisszon vagy püspökkalap) most már folyamatosan szedhető. Ez a Dél- és Közép-Amerikából származó, melegigényes, lágy szárú tökféle főként Franciaországban és a mediterrán országokban közkedvelt, de nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A piacokon manapság már egész nyáron kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, így nagyon sokféleképpen elkészíthető, hiszen minden csak a fűszerezésen múlik.

A zsenge példányokat meghámozni sem kell, a nagyobbakat viszont igen, és a magjukat is ki kell szedni. A frissen szedett fejek hűtőben 8-10 napig elállnak. Augusztus végétől már nem szedem, hagyom 1-2 kg-osra megnőni. Betakarításkor a kocsány levágott végére gyertyát csepegtetek, a pincébe teszem, ahol februárig is eláll.

Elkészíthető ugyanúgy mint a főzőtök vagy a cukkini: nagyon finom levesnek, rántva, lerakva, salátának. Az én kedvenceim a következők:

Csillagtök-krémleves: 50 dkg-os csillagtököt félbevágok, meghámozom, kimagozom, a húsát kockákra vágom. 15 dkg póréhagymát felaprítok, 1 dl vízben puhára párolom. Hozzáadok 1 evőanál olajat és a csillagtököt. 5 dl enyhén sós vízben puhára párolom, hűlni hagyom, majd 1-2 tojás sárgájával turmixolom. Apróra vágott fokhagymával fűszerezem, és forralt vízzel krémleves sűrűségűre hígítom. Pirított zsemlekockákkal vagy puffasztott durumbúzával és finomra vágott kaporral megszórva tálalom.

Töltött csillagtök: 4 közepes (összesen kb. 1,2 kg) csillagtököt megmosok, és a tetejükről 1-1 ujjnyi vastag szeletet levágok. Utána meghámozom, majd a tökök magos belsejét kiszedem. A húsukat kivájom és kockákra vágom. Az üreget kissé megsózom. 1 fej finomra vágott vöröshagymát olajon kis vízzel megpárolok, 15 dkg apróra vágott gombát belekeverek, sóval és borsikafűvel ízesítem, és zsírjára sütöm. Kissé hűlni hagyom, majd 30 dkg darált pulykamellel és 5 dkg beáztatott és kinyomkodott szójagranulátummal (vagy zsemlével) összegyúrom. 1 nyers és 2 kockákra vágott főtt tojást hozzáadok, a tökbelsővel összekeverem és zsázsával fűszerezem. A tölteléket a kivájt tökökbe púpozom. A levágott „kalapokat” ráborítom, és a tököket egy kiolajozott tepsibe állítom. Ujjnyi vizet öntök alá, és fóliával letakarva, forró sütőben kb. 30 percig párolom. Ezután a fóliát leveszem, a tökök tetejét tejföllel megkenem, reszelt sajttal megszórom, és még addig sütöm, amíg a víz teljesen elpárolog, és a sajt megolvad. Fokhagymamártással tálalom. 

Kovászos csillagtök: Ötliteres üvegbe rakom magában, de uborkával és cukkinivel vegyesen is. Az üveg aljára babérlevél, mustármag, bors, koriander, a tetejére pedig egy jó sült kenyérsarok kerül. Leöntöm literenként 1 evőkanál sóval elkevert forró vízzel. Letakarva 3-4 nap alatt megérik. 

A csillagtökből készült energiaszegény, könnyű ételek különösen jólesnek ebben a nagy melegben. Jó étvágyat!

2 komment Címkék: receptek csillagtök ágimama

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gelsystem 2011.07.14. 13:26:01

azért hús hiányában pörkűtnek is elmegy....:):)
--nyomatékosan közlöm, én húst-hússal típus vagyok, de mindent megeszek ami ehető--

Ágimama 2011.07.14. 20:27:49

@gelsystem: bizony, hogy elmegy! Éppen az a jó benne, hogy semleges ízű, így akármi lehet belőle. Talán még hús is:)
süti beállítások módosítása