Kapor

2011.07.13. 08:00 - Macskamenta

Szeretitek a kapormártást? És a kapros tökfőzeléket? Vagy a kapros-túrós lepényt? Esetleg a kovászos uborkát? Vagy bármit, ami kaporral készül? Tudtátok, hogy a középkorban boszorkányok varázslatai, szemmel verés, bájital ellen alkalmazták? Hogy az ókorban pénz helyett az adót kaporban is lehetett fizetni, olyan nagy értékűnek tartották?
Bevallom, én nem nagyon szeretem, és csak azért ültettem, mert jól néz ki. Pedig a kapornak rengeteg kedvező élettani hatása és sokféle felhasználási lehetősége van.

 

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kapor (Anethum graveolens L.), más néven kerti kömény vagy uborkafű a Földközi-tenger vidékéről származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Napjainkban is széleskörűen használt fűszer- és gyógyszeralapanyag.

Közepesen melegigényes egynyári növény. Fejlődése során azonban hőigénye változik. Magjai 12-15 °C-on csíráznak a legjobban, sok levelet és erős gyökérzetet fejlesztenek. Amikor a szárcsúcsokon  megjelennek az ernyők, már csak 20 °C felett biztos, hogy a termés megkötődik és gyorsan beérik. Korai vetéssel megelőzhetjük, hogy az esetleges késő tavaszi fagyok kárt tegyenek benne.

Virágzáskor sok napfényre van szüksége. Tartósan borús időben lényegesen kevesebb magot érlel. Tavasszal a talajnedvesség általában elegendő a kapormagok csírázásához. Az ernyők megjelenése előtti felgyorsult fejlődéskor és virágzáskor sok vízre van szüksége, majd terméséréskor ismét csökken a vízigénye.
Szélsőséges talajtípusok (futóhomok, szik) kivételével mindenütt termeszthető. Sovány és agyagos talajokon is megél, de a könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású, középkötött talajban fejlődik a legjobban.

A kaprot általában a lisztharmattal könnyen összetéveszthető fuzikládiumos varasodás támadja meg. A leghatásosabb védekezési mód ellene a fertőzött növények eltávolítása és megsemmisítése. A kártevők közül a levéltetvek és a lepkék lárvái veszélyeztethetik.

Márciusban már vethetjük, akár köztesként is, nem túl magasra növő növények - gyökérzöldségek, burgonya, bab - közé.
Általában falusi kertekbe ültetik, de modernebb stílusú kertben dísznövényként is mutatós. Városban erkélyen, balkonládákban is nevelhető.

 

A kaprot az ókorban fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére használták. Ma is hasznos gyógynövényként tartjuk számon: teája vízhajtó, segít felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság és étvágytalanság esetén. Enyhíti a menstruációs görcsöket, szoptatós anyukák a tejképződés serkentésére fogyaszthatják. A magjából főzött tea elállítja a csuklást.

Fűszerként a kapor levele, fiatal virága és a beérett magja egyaránt használható, frissen és szárítva is. A legtöbb aromaanyag, illóolaj akkor található meg a kaporban, amikor termése még zöld.

Levélfűszernek akkor szedjük, amikor a kapor még csak 30–35 cm magas. Ekkor a hajtásai még zsengék, zöldek, dúsan levelesek. A levágott leveles hajtásokat kiterítve, száraz, fedett helyen szárítsuk, majd morzsoljuk apró darabokra és tegyük jól záródó edénybe. A magok folyamatosan érnek, így szedhetjük is őket. A megbarnult, de még nem pergő ernyőket metszőollóval vágjuk le és a levélhez hasonlóan szárítsuk meg. 

A kapor a magyar konyha régóta kedvelt fűszere. Nélkülözhetetlen a kovászos uborkához, a túrós lepényhez, a tökfőzelékhez. Készítenek vele leveseket, mártásokat, gomba- és halételeket is. Utoljára tegyük az ételbe, mert így nem főnek ki belőle az értékes ásványi anyagok.

8 komment Címkék: fűszernövény kapor gyógynövény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ondol 2011.07.13. 08:34:36

Kedvencem:-)
Ahhoz képest, hogy nem szereted, nagyon szépen írtál róla.
Zöldbabba nélkülözhetetlen.
Vajon párolt kapros újkrumpli. Ilyet először Lillafüreden ettem a Hámori tó partján a Tókert étteremben. Nagyon finom, azóta itthon is készítem.

Kovászolt ubi világbajnok:-)

Most próbáltam bódi szilvát is kovászolni, persze kaporral. Nagyon finom lett.
(vágyok vissza lfüredre:-D)

sappeni 2011.07.13. 13:38:33

@ondol:
Hű ezt a bódi szilva kovászolásos holmit részleteznéd? Nagyon érdekes párosításnak hangzik a szilva és a kapros kovász...

ondol 2011.07.13. 19:28:07

@sappeni: úgy kovászolom mint az uborkát, semmi extra.
Nagyon finom, ma lett készen:-)

Kovászoltam télen vajretket, répával. Zellergumót, hagymát. De nem tudtak a hagyma kivételével eléggé megpuhulni, a levük nagyon bejött.
A hagyma az nagyon erős lett magában, a leve is erős, nem kovászolok többet .

Amikor csak egy kis fej hagymát dobtam a zöldségek közé az nem rontott semmit az ízén, sőt.

Most zöldbabot, paprikát, és paradicsomot szeretnék kovászolni.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.07.13. 20:33:21

@ondol: ez nagyon izgalmasnak hangzik, ki fogom próbálni.

Macskamenta 2011.07.14. 08:52:55

@ondol: Tényleg nem szeretem a kaprot, de ezzel a szilvás kovászos holmival felkeltetted a kíváncsiságomat. Egy próbát biztosan megér :)

ondol 2011.07.14. 10:34:06

Dobjatok bele egy kis zöld szőlőt:-)

Vagyok_aki_vagyok 2011.07.21. 00:13:57

Ültetni? Kaprot? Ugyan már.. Nálam ültetés nélkül is annyi terem össze-vissza a kertben, hogy sokszor már irtanom kell.. :)
süti beállítások módosítása