Balkonnövények ápolása

2011.07.12. 06:27 - Bálint Károly kertépítő

Sokaknak nincsen kertje, de szeretik a színes, illatos virágokat és a különleges levelükkel díszítő növényeket. A kerttulajdonosok pedig erkélyeik, teraszaik díszítésére használják szívesen a balkonnövényeket.

 

Milyen növények a legjellemzőbbek?

A listát az egynyáriak és a muskátli vezetik. Nem is csoda, hiszen tavasztól késő őszig díszítenek, minden évben új telepíthető belőlük és viszonylag olcsók.

Miért igényelnek intenzív ápolást?

A balkonnövényeket általában kisebb ládákba, cserepekbe ültetjük. A termőközegük minimális a növekedésük intenzitásához képest. A kereskedelmi forgalomban kapható zsákos földekben lévő, a növény számára hasznosítható tápanyag nagyon hamar elfogy, a föld víztartó képességét a sűrűsödő gyökérzet gyorsan lecsökkenti.

Hogyan ápoljuk őket?

A fent említett okok miatt rendszeres tápanyag-utánpótlást és öntözést igényelnek.
A granulátum és rúd formában is kapható növénytápok hosszabb ideig hatékonyak. Amíg a gyökérzet nem szövi át szinte teljesen a földet, tökéletes megoldás. Vigyázzunk, a hatékonysága kb. fél évre csökken időtartamban az állandó locsolás miatt! Július végétől folyékony műtrágyát használjunk, amelyet az öntözővízbe keverve juttassunk ki!

Hogyan öntözzük?

Nagyon lényeges, hogy a termesztő edény alul mindig legyen lyukas, mert a pangó víz károsítja, sőt meg is ölheti a növényt! Érdemes alátétet használni, mert felfogja a vizet, ami tartalékot képez a növénynek. Vigyázzunk, 2-3 óránál tovább ne álljon a víz az alátétben, mert károsító hatása lehet! A növények vízigénye változó, de általánosságban az a legcélszerűbb, ha a föld mindig nedves, de nem túl vizes. Nagyon meleg időben érdemes este a lombot porlasztott vízzel öntözni.

Egyéb teendők

Az elhalt virágokat folyamatosan szedjük le a növényekről. A megnyúlt hajtásokat csípjük vissza, mert így tömörebb, esztétikusabb lesz a növényünk. Sajnos betegségek is támadhatják őket. A gombás vagy tetves részeket azonnal távolítsuk el! Végszükség esetén alkalmazzunk vegyszeres védekezés. Kereskedelmi forgalomban kapható, speciális betegségek kezelésére alkalmas spray-kel és földbe szúrható rudakkal tudunk eredményt elérni.

A kertészkedést kedvelőknek ajánljuk, szaporítsanak magról növényeket! Nemcsak sikerélményt ad, de jobban is kötődünk a saját növényeinkhez.
 

2 komment Címkék: muskátli balkonnövény bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gelsystem 2011.07.12. 11:40:31

fogyasztásra szánt növényeket -fűszernövények- milyen tápoldattal, egyébbel lehet "karban" tartani???

Bálint Károly kertépítő 2011.07.14. 10:10:35

@gelsystem: A fogyasztásra szánt növények tápanyag-utánpótlására ugyanazon trágyák, műtrágyák használhatók, mint a dísznövényeknél. Lényeges szempont, mely részét fogyasztjuk a növénynek. A dús levélzet eléréséhez nitrogénben gazdag, mikroelemeket (pl. vas, réz,cink stb.) is tartalmazó tápok a legalkalmasabbak. Sok virágzás, bő termés eléréséhez a foszfor és a kálium a legfontosabb összetevő, de nitrogént és mikroelemeket is tartalmazó műtrágyákat használj!
A tökéletes megoldás, ha a növény ültetésekor a földbe komposztot, komposztált szarvasmarhatrágyát és hosszú hatásfokú műtrágyát keverünk. A nagy nitrogéntartalmú szereket többször kisebb dózisban ajánlatos adagolni! Az edényben nevelt növényeket kb. július végétől folyékony táppal kell kezelni.
süti beállítások módosítása