Tavaszi fűgondozás

2011.04.16. 19:35 - Bálint Károly kertépítő

A pázsit kertünk rendkívül fontos része, hiszen pihenésünk és mozgásunk színtere. A helyesen kezelt, dús, erős fűfelületen mezítláb is közlekedhetünk, ami nagyon kellemes érzés. Tavasszal szembesülhetünk a következő problémákkal: barnássárgás elhalt fűszálak, szürkésfehér hópenészfoltok.

Mi a teendőnk, hogy ismét üde zöld területet varázsoljunk?

Első feladat a fagyott föld kiengedésekor, hogy lombseprűvel takarítsuk át a pázsitot. Ez kíméletes módja az elhalt növényrészek és a tél folyamán felhalmozódott szennyeződések eltávolításának, és finoman lazítjuk is a letömörödött földet. Sajnos sokan már ilyenkor elvégzik az egyéb ápolási munkákat is, pedig ezzel nemcsak fölöslegesen dolgoznak, hanem kárt is okoznak.

Mikor végezzük a többi munkát?

Csakis a fű fejlődésének megindulása után, ha már le tudjuk vágni. Figyelem! 4 cm-es magasság alá nem szabad visszanyírni a füvet, legjobb 4–8 cm-es szinten tartani. A következő munkafolyamat a fűszellőztetés. Sportos emberek kézi késes szellőztetővel, majd erős gereblyével végezhetik. Aki a gépi megoldás mellett dönt, kétféle műszaki megoldás közül választhat. Idősebb, erős, sűrű pázsitra a forgókéses, míg a fiatalabb, gyengébb fűre a hajlított acélhuzallal ellátott gyepszellőztetőt ajánlom. A füves területet széltében és hosszában is járjuk át, mert csak így tökéletes a hatás. Miután elborzadva megszemléltük a megtépázott zöldterületünket, ismételten nyírjuk le a füvet, mert a maradék hulladékot így tudjuk a legegyszerűbben összegyűjteni.

Szükség esetén ezután következik az úgynevezett felülvetés: csak ugyanolyan fűmagkeveréket használjunk, amivel a füvesítés történt. Gyepszőnyeg esetében a termelőtől megvásárolható. A biztos kelés érdekében a magokat takarjuk legalább 0,5 cm vastagságban virágfölddel, esetleg kvarchomokkal. Feltétlenül tömörítsünk, lehetőleg hengerezéssel! A műtrágya kiszórását a rávetéssel egyidejűleg végezzük, mindenképp hengerezés előtt. 

Milyen típust használjunk?

Feltétlenül intenzív lebomlású, gyorsan hatót, mert tavasszal a legerősebb a fű növekedése. A tápanyag kijuttatását végezzük szórógéppel, vagy bízzuk szakemberre a későbbi problémák elkerülése végett. Csak akkor vessünk és trágyázzunk, ha biztosítani tudjuk a folyamatos öntözést.

 

 

Szólj hozzá! Címkék: gyepszellőztetés bálint károly kertépítő fűgondozás felülvetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása