Búzacsíra

2011.02.15. 14:44 - sztroberri

 

A B1-, B2-, B6-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag búzacsíra kiváló étrendkiegészítő (2-3 evőkanál naponta) a hosszú téli hónapok után.
 

Csíráztatott búza (bab, lencse, csicseriborsó)
Egy marék búzát többször váltott vízben jól megmosok, minden pelyvának le kell menni róla. Ezután tésztaszűrőbe teszem, és jól átmosom.
Műanyag vagy kerámia csíráztató tálba (vagy akár tálcára) teszem és világos helyre, pl. ablak közelébe helyezem. Közvetlen napsütés ne érje!
A további teendő, hogy reggel és este újból átmosom.
A búza 4 nap alatt kicsírázik, a lencse 3 nap alatt, a babfélék 5 nap alatt.
Ezek után, ha nem használom el mindet, lezárt dobozban hűtőszekrénybe teszem, de akkor is naponta át kell mosni, nehogy megpenészedjen.

1. nap2. nap
3. nap4. nap
 
5. nap

 

4 komment Címkék: táplálkozás csíra egészséges b vitamin e vitamin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.02.16. 13:57:05

Kedves Sztroberri! Kérlek segíts nekem, a csírákat milyen ételekben lehet felhasználni? Esetleg valamilyen receptet is tudnál küldeni? Előre is köszönöm!

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.02.16. 16:37:00

@kicsimanó: Kedves Kicsimanó! Én elsősorban csak úgy belemarkolok, és bekapom, de nagyon finom vajas kenyéren, salátába keverve, leveshez, főzelékhez adva (persze, nem megfőzve, csak nyersen!):)

kicsimanó 2011.02.16. 17:12:02

@sztroberri: Kedves Sztroberri! Igen, ezeknél a "csak nyersen" recepteknél tényleg nincs egyszerűbb :) Akkor én most megosztom veled az én "alapművemet" csíraügyben: nagyon szeretjük a wokban készült, pillanatok alatt sült zöldségeket. Csak keveset teszek egyszerre a wokba, hogy ne eresszenek levet, és amikor kisütöttem őket, akkor persze egyszerre átforrósítom az összes zöldséget. Ezt is nagyon gyorsan. Ilyenkor szoktam rádobni a mindenféle csírát, persze ennél az ízvilágnál a szójacsíra az alap, de már mindenféle vegyes csírával csináltam, mindegyik működik.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.02.21. 09:42:47

@kicsimanó: Kedves Kicsimanó! Megkésve bár, de köszönöm az ötletet! Kedvet csináltál a wokvásárláshoz:)
süti beállítások módosítása