Bevezetés a vízkultúrába

2017.12.15. 06:00 - kkm.furdancs

hidro_4.jpg

A vízkultúra vagy idegen kifejezéssel hidrokultúra egyáltalán nem új felfedezés,. Sok növénykedvelő előtt a növények talaj nélküli nevelése mégis teljesen ismeretlen. Aki először találkozik vele, és kedvet kap a vízkultúra művelésére, egyszerre seregnyi kérdéssel találja magát szemben. Rövid sorozatunk terjedelmi okokból a legalapvetőbb kérdéseket próbálja megválaszolni, de bemutatunk mértékadó szakirodalmat is.

hidro_6.jpg

A vízkultúra, vagy ahogy idegen szóval nevezik, hidrokultúra (hidro görögül vizet jelent) a növények tápoldatban nevelését jelenti. A tápoldat vízben oldott tápsók együttese. Ezek az oldott sók jelentik a növényeknek a tápanyagokat, tehát életfenntartásuk egyik alapját. A vízkultúra annyit jelent, hogy a növényeket föld, tehát szerves anyagok nélkül tartjuk. A növény gyökerei az agyaggranulátumban (a kis barna golyók) kapaszkodnak meg, azt hálózzák be.

hidro_5.jpg

A vízkultúra előnyei
A választás gyakran nem könnyű: hagyományos vagy vízkultúrás növényt vegyünk? Hiszen mind a kettő egyformán szép. A döntés egyszerűbb lesz, ha a kérdést úgy tesszük fel: tulajdonképpen mik a vízkultúra előnyei, és ezeknek milyen hasznát látjuk mi?

Öntözés: A vízkultúra legnagyobb előnye a nagy víztartalék. Növényeinket egy-egy alkalommal alaposan megöntözhetjük, ami után hosszú ideig - a növény fajától, méretétől, a helyétől, valamint annak adottságaitól és az évszaktól függően - egy hétig, de akár egy hónapig sem kell újraöntöznünk. A víztartalék lehetővé teszi hogy a szabadságra, hétvégére elutazhassunk, a hivatalos utakat lebonyolíthassuk anélkül, hogy mindig gondoskodni kellene valakiről, aki távollétünkben locsolja a növényeinket.

Megszűnnek a vízellátási bizonytalanságok: Az öntözés egyszerűbb lesz, és ritkábbak lesznek az öntözési hibák, mert a vízszintjelző lehetővé teszi az edényekben a vízszint állandó ellenőrzését. A talajban tartott növények esetében mindig felmerül a kérdés: mikor és mennyit öntözzek? Erre helyes választ adni pedig nehéz. A vízkultúrában a helyzet sokkal egyszerűbb: ha a vízszintjelző teljesen alsó állásba került és azt mutatja, hogy az edényben már nincs víz, akkor kell vizet adni. Ezáltal a vízellátási bizonytalanságokat kiküszöbölhetjük, és a növények mindig optimális vízellátás mellett fejlődhetnek.

hidro_7.jpg

Egyszerű tápanyag-utánpótlás: A vízkultúrás növények táplálása roppant egyszerű. Ha tartós tápoldatot alkalmazunk, a növényeinket négy, lassan növekvő növényeket akár hat hétre is elláthatjuk tápanyagokkal. A tápanyagokkal megfelelően ellátott növény dúsabban fejlődik és kevésbé érzékeny a betegségekre, kártevőkre.

Nincsenek talajból fertőző betegségek: A talajból fertőző betegségokozókkal vízkultúrás nevelés esetén alig kell számolnunk. A talaj ugyanis, mint legfőbb fertőzési forrás, hiányzik. Az égetett agyaggranulátum, ahogy azt ma felhasználjuk, mentes a betegséget okozó lényektől, baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól és gyommagvaktól.

hidro_8.jpg

Szabványosított rendszer: A hidro- vagy vízkultúra olyan rendszer, amelynek legalapvetőbb jellemzőit szabványok rögzítik. Az előírt és egységes méretek arra szolgálnak, hogy az egyes elemek jól illeszkedjenek egymáshoz. Ennek előnyeit tapasztaljuk, ha bővíteni akarunk, vagy ha részeket cserélni, pótolni vagyunk kénytelenek.

A levegő páratartalmának növelése: A vízkultúrás növények állandó párologtatásukkal növelik a helyiség levegőjének páratartalmát. Ezzel jelentősen hozzájárulnak a belső klíma javításához. A helyzet tovább javítható kis csobogók felállításával. A vízkultúrás növények képesek lakószobánkban a levegő káros anyagait érezhető és mérhető mértékben megkötni. Lebontják a levegő káros anyagait, és ezzel jelentősen javítják a belső klímát.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatás: A növények, és ezért a vízkultúrás növények egészségünkre sok szempontból is kedvező hatást gyakorolnak. Egyéntől függő az a kellemes érzés, amelyet a növények ránk gyakorolnak. Pszichológiai vizsgálatok igazolták, hogy a növények valamely helyiség hangulatát kellemesebbé teszik. Ehhez járul a vízkultúrás növények hangelnyelő, hangtompító hatása, ami szintén hozzájárul a kellemes érzés kialakulásához.

hidro_3.jpg

Lám, csak a bevezetőnél tartunk, ezt folytatva már meghaladnánk az egyszerre elolvasható terjedelmet. Legközelebbi alkalommal a szükséges anyagokkal és eszközökkel folytatódik a sorozat. Ha kedves olvasó nem tudná kivárni sorozatunk végét, ajánljuk forrásunkat, melyből a kiadó engedélyével szemezgetünk és mindent megtudhat a témáról.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: Vízkultúra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása