Miért kell nekünk oltott zöldség?

2017.03.03. 10:08 - kapanyél

Az oltott növény fogalmával gyakran találkozunk, gondoljunk csak a gyümölcsfákra, a szőlőre, aztán ott vannak a magas törzsre oltott bogyósok, mint a törzses ribizli, törzses köszméte. Ezeken kívül megtalálhatjuk még az oltást a dísznövények körében is. Viszont az oltott zöldségekről még talán kevesen hallottak. Pedig, ha rendszeresen eszünk zöldséget, szinte biztos, hogy ettünk már olyan paradicsomot, uborkát, padlizsánt vagy paprikát, amely oltott növényekről származik, hiszen a profi termelők nagy része ilyeneket termeszt.

bogyos-ribiszke-feher-blanka-bokor-szgy.jpg

Felmerülhet a kérdés, miért is oltjuk a zöldségeket?  Az indítéka ugyanaz, mint más növényeknél: Van egy nagyon jó fajta, finom, korai, nagy terméshozamra képes, de nem ellenálló a talajlakó kártevőkkel, a gombabetegségekkel szemben, nem fejleszt megfelelő gyökérzetet, nem elég nagy a növény ahhoz, hogy sok termést neveljen ki. A zöldségnövényeknél ezeknek a tulajdonságoknak az összevonásával, azaz oltással tudjuk elérni, hogy „tökéletes” növényt kapjunk. Az oltás lényegében egy technikai nemesítés, hiszen a nemes előnyös tulajdonságai mellé nem társulnak a hátrányosak, mert ezeket küszöböljük ki az alany használatával. Az alanyok a legtöbb esetben szintén „nemesített” fajták, csak ezeknél a fajtáknál nem a termés a nemesítési cél, hanem az ellenállóság, az erőteljes növekedés és a szélsőséges talajok tolerálása.

vetom21645_3.jpg

Vegyük sorra, milyen előnyök származhatnak egy otthon kertészkedő kiskerttulajdonosnak abból, hogy oltott zöldségpalántákat vásárol.

Biztonság

Nem véletlen, hogy ezt az előny vettem előre, hiszen a siker egyik titka, ha igyekszünk a rizikófaktorokat kizárni a termesztésből. Az egyik legnagyobb gondot a talajlakó kártevők és gombák okozzák, amelyek ellen sokszor még a vetésforgó sem segít, mert termesztési szezonon belül is képesek felszaporodni, nem is beszélve arról, ha régebb óta egy területet használunk a zöldségeink termesztésére. A másik nagy ellensége a paradicsomnak a paradicsomvész, amely egy gombás betegség. Ez főleg hidegebb időszakban támadja meg a növényeinket. Konkrétan ez ellen nem véd az oltás, de mivel az oltott növények sokkal gyorsabban és nagyobbra nőnek, a nagyobb, egészségesebb növényeket nehezebben támadja meg ez a betegség

Gazdaságosság

Sokan nem hiszik, hogy az oltott növények kitermelik az árukat, egészen addig, amíg ki nem próbálják. A gazdaságosság egyik oka, hogy nagyon korán, már június elején-közepén szedhető a termés, sőt, az oltott uborka már májusban! Ehhez jön még az is, hogy 2-3-szor annyi (sokak szerint még több) termés leszedhető egy tőről egy szezonon belül. A nagyobb termés nem csak a nagyobb, erőteljesebb növények miatt van, hanem azért is, mert az oltott zöldségeket két, vagy több ágon is termeszthetjük, de erről majd a gondozási résznél. A terméseink nagyobbak lesznek, ha a fajta oltva van, mint oltás nélkül.

grow-cucumbers_jpg_653x0_q80_crop-smart.jpg

 

Szárazságtűrés

Talán furcsa lehet, hogy ezt külön is kiemelem, de nagyon fontos. Miért? Sokaknak hétvégi kertjük, vagy nyaralójuk van, ahol szeretnének egy kis zöldséges kertet kialakítani. Ezeken a helyeken lehet, hogy eltöltünk néha több időt is, de van olyan időszak, amikor csak hetente, kéthetente érünk oda, hogy növényeinket gondozzuk. Az oltott zöldség ezeken a helyeken is kiválóan megállja a helyét, hiszen 4-5-ször nagyobb gyökértömeget fejleszt, mint oltás nélkül. A nagyobb gyökérzet mélyebbre is hatol, és sokkal több vizet és tápanyagot képes felvenni.

Az oltott növények gondozása nem nagyon különbözik a nem oltott növényekétől, de mégis vannak különbségek, amelyeket érdemes végignéznünk. Most főleg a paradicsom gondozását fogom részletesen leírni.

Ültetés

 Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből, amennyire csak lehet. Ha betemetjük az oltás helyét, akkor könnyen legyökeresedhet a nemes rész, és ezáltal elveszíthetjük az oltás előnyeit.

Nevelés, metszés

- Kétágas nevelés: A növényeinket már két ágra nevelve (kétfejesen) kapjuk. Ezt a két ágat kell aztán tovább nevelnünk és kötöznünk. Nagyon fontos a kötözés, hiszen egy növény képes 3-4 m-re, vagy még nagyobbra is megnőni. A mérettől ne ijedjünk meg, mert nem csak függőleges irányba terelhetjük növényeinket, hanem nekünk kedvező magasságban, vízszintesen folytathatjuk tovább a termesztést. A két főszárról mindig távolítsuk el a kacsokat, mert ezek megfogják a növény fejlődését és visszavetik a termés mennyiségét is. A kacsokat metszőollóval érdemes levágni, mert ha törjük, félő, hogy megsértjük a főszárat.

- Teraszos kétágas nevelés: Ez az elnevezés és az eljárás is saját találmány. Sokan kérdezték, hogyan lehetne balkonon, teraszon oltott zöldségeket termeszteni, hiszen csak ennyi helyük van. Ezeket a kéréseket sem akartuk figyelmen kívül hagyni, ezért több éves kísérletezés után meglett a megoldás. Ennél a termesztésnél nagyon fontos a föld mennyisége, min. 30-40 liter földre lesz a növénynek szüksége. Emellett fontos a folyamatos (napi 1-2-szer) öntözés tápoldattal. Ha ezt tudjuk biztosítani, akkor nekiláthatunk a metszésnek. Ennél a nevelésnél szintén a 2 főágból indulunk, és két erős bambuszrúdon vezetjük a növényeket addig, amíg kényelmesen elérjük a tetejét, majd ott levágjuk a főágat. Ha csak ennyi lenne, akkor a kacsok eltávolítása után véget is érne a zöldségnövényünk küldetése, ezért kezdetben nem távolítjuk el az összes kacsot, hanem mindegyik száron hagyunk alul 1-1-et, amelyet tovább nevelünk a kívánt magasságig, és aztán azokon is hagyunk alul 1-1 kacsot, és így tovább. Tehát alulról megújítjuk mindig a növényünket, így kényelmesen el fog férni egy balkonon vagy egy teraszon, és folyamatosan fog teremni.

tomato-plant.jpg

Szüret

Lehet, hogy ez is egy érdekes pont azoknak, akik még nem voltak boldog tulajdonosai oltott zöldségpalántáknak, de akik már igen, biztosan tudják, miről beszélek. Ha már van 3-4 tő oltott paradicsomunk, érdemes komoly előkészületeket tenni paradicsom-befőzésre, vagy a szomszédok mozgósítására, hogy a termett mennyiség ne a komposzton végezze. Nagyon fontos, hogy leszedjük az érett terméseket, mert a növényen maradt termések akadályozhatják az újabbak kialakulását.

basilikum-big.jpg

Az idei évben biztosan kapható lesz paradicsom, paprika, uborka, és bazsalikom. Igen, jól írtam: BAZSALIKOM. A bazsalikom egynyári növény, amely nehezen termeszthető még a konyhaablakban is télen, mert kifejezetten fény- és melegigényes. Az oltott bazsalikom egy sok éves beruházás, amely szintén nagy előkészületeket igényel, hiszen előre meg kell terveznünk az ételsort, amibe bazsalikomot szeretnénk tenni, ha nem a komposztra szánjuk a levágott leveleket. A különleges alanyra oltott óriás levelű bazsalikomot mindenképpen érdemes kipróbálni.

Szerző: Iván Dániel

A képek illusztrációk, forrásokért katt a fotókra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

9 komment Címkék: terméshozam oltott palánta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.03.04. 21:30:24

És hol lehet majd ezeket kapni?

kapanyél 2017.03.05. 09:36:22

@Attilajukkaja: Iván Virág kft Balatonszemes, New Garden,
Oázis

Attilajukkaja 2017.03.05. 11:50:35

@kapanyél:
Köszönöm a választ. De ugye nem gondoljátok komolyan, hogy odáig elkocsikázunk egy-két palántáért?
Remélem, jövőre valami reálisabb alternatívával álltok elő. Mert nem fair elhúzni az emberek orra előtt a mézes madzagot, aztán kijelenteni, hogy ez a többség számára csak egy leányálom.
Vagy ha így van, azt is illik beleírni a posztba!!!!

kapanyél 2017.03.05. 14:44:11

@Attilajukkaja: Mindenki maga dönti el, hány palántáért hova autózik. Bár az oltott palánta "atyja" Balatonszemesen működteti cégét (Iván Virág Kft.), egy telefont talán megér a megoldás keresése. Az ország vízfejűségéért pedig nem szeretnénk mi vállalni a felelősséget... Jó kertészkedést!:)

Attilajukkaja 2017.03.05. 15:59:16

@kapanyél:
Köszönöm az empatikus és segítőkész választ.
Remélem, az Iván Virág Kft. ennél rugalmasabb lesz a jövőben, ha piacot szeretne szerezni magának.
A kezdeményezés nagyon szimpatikus és a Klub rádióban is jó volt a riport.
Sok sikert nektek is!

kapanyél 2017.03.06. 13:20:35

@Attilajukkaja: Még annyit sikerült kideríteni, hogy a vidéki Oázisok is tartják. Ha vidéki Oázis nincs a közelben, akkor a közelben lévő faiskolai árudákat meg kell kérni, hogy lépjenek kapcsolatba az Iván Virág Kft.-vel, és ők megpróbálják kiszolgálni őket.

Zoltán Szigetvári 2017.03.06. 18:34:52

Vannak oltott növények, kis kertben is elfogadható áron? (utoljára több ezer pénzért láttam)

kapanyél 2017.03.07. 08:31:07

@Zoltán Szigetvári: Tény, hogy drágább a sima palántánál, de talán nem ezres nagyságrend. Az Iván Virág Kft.-nél lehet érdeklődni, vagy az Oázis honlapján hátha vannak árak is.
süti beállítások módosítása