Van élet a frizsideren túl

2012.12.07. 10:30 - sztroberri

E tapasztalat megszerzésének egyik módja, ha eleve nincs hűtőszekrényünk, vagy jó hideg kamrában tarthatjuk frissen a zöldségeket, gyümölcsöket. A másik egy modern konyhába is simán beilleszthető polccsalád, melyet Jihyum Ryou koreai dizájner elődeink gyakorlati tapasztalataiból kiindulva alkotott meg. A környezetbarát polcok amellett, hogy szépek, frissen tartják a rajtuk/bennük tárolt élelmiszereket. A projekt elnevezése „Save Food From The Fridge”, célja pedig, hogy felhívja a figyelmet a túlzott energia- és élelmiszer-fogyasztásra.

app.jpg 

A fenti képen látható méhviasszal kezelt juharpolcban az ajtóval fedett alsó részben a burgonya sötétben sokáig eláll, míg a felső rész lyukaiban az almát tarthatjuk frissen. Azért azt halkan jegyeznénk meg, hogy az öregek szerint e két termést nem jó egymás mellett tárolni, mert az alma átveszi a krumpli szagát.

aub.jpg

A rács alatti üvegtálcába és a kis üvegtölcsérbe töltött víz pótolja az elpárolgott nedvességet, így tartva frissen a zöldségeket.

root.jpg

A finom homok függőlegesen tartja a répát és a hagymát, az üvegtölcséren át pedig folyamatosan biztosítható a megfelelő nedvesség.

egg.jpg

A tojástartó polcon az üvegtégelybe öntött vízben folyamatosan ellenőrizhetjük, melyik tojást ideje már felhasználni. A friss lesüllyed az üveg aljára.

Nálunk most éppen vészhelyzet miatt az egész házban elzárták a gázt, úgyhogy fűtés híján ilyen dizájnos megoldások nélkül is nyugodtan kint hagyhatunk minden zöldséget és gyümölcsöt, de azért tetszik.

Forrás

6 komment Címkék: dizájn méhviasz zöldségtárolás gyümölcstárolás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2012.12.07. 19:39:51

A zöldséget hűvös ÉS nem huzatos ÉS párás ÉS sötét helyen kell tárolni. Nem hinném, hogy a képeken látható polcok erre az ideális megoldás.

Jól néznek ki persze, de simán megáll a növénykínzás vádja, ha ilyet használsz :)

www.vegetablecruelty.com/gallery/

rohadjmegARCgeci 2012.12.07. 21:54:43

Ki a fenének kell egy olyan konyha,amiben nincs hűtő?Miért kéne már őskori ember módjára laknom és tárolnom a zöldségeimet,mikor feltalálták a hűtőt már?

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2012.12.08. 07:58:00

@Mária: @Dr. Furia: Azért a polcméreteket elnézve a díszítő funkció tűnik elsődlegesnek, ennyi zöldség, gyümölcs bárhol pillanatok alatt elfogy...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.12.08. 09:26:08

@Mária: maximum a hullagyalázásét... ;)

Bartush 2012.12.09. 22:00:16

Biztosan megfelel a környzetvédelmi céloknak ez a polc?
Gondoljátok végig:
- Hány ilyen polc kellene a családotoknak, hogy legalább 1 hétre elegendő élelmiszert tárolhassatok otthon? + én nem egy hétre elegendő krumplit, almát ... tárolok a kamrámban.
- Mennyi helyet foglalna az elegendő mennyiség polc?
- Ha sokan használnánk elegendő mennyiség polcot, hány juharfát kellene kivágni és kezelni? Ezeket a polcokat is szállítani kell...
- Hova teszem a tejtermékeket? A felvágottat, a nyers húst?

Szerintem még sok kérdést feltehetnék, ami megmutatná, hogy nem biztosan a kis polc segít környezet tudatosan élni.
süti beállítások módosítása