Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Növényültetés ősszel

2012.10.12. 09:30 - Bálint Károly kertépítő

Régebben az ősz volt a fák és cserjék fő ültetési szezonja, mert a szabadgyökerű és földlabdás növények voltak túlsúlyban a kereskedelmi forgalomban. A mai konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők, de természetesen biológiai tényezők is befolyásolják a helyes időpont kiválasztását.

őszi növények.jpg

Milyen növényeket érdemes ősszel ültetni?

A Magyarországon nevelt fákat, földlabdás és szabadgyökerű cserjéket. Egyetlen kivétel a nyírfa, amely tavasszal jobban megered.

Az örökzöldek közül szintén a Magyarországon termesztett tujákat, álciprusokat, tiszafákat ültethetjük bátran, de lehetőleg október végével bezárólag. Évelők közül a nem fagyérzékeny fajtákat érdemes telepíteni, mert ezekből erős töveket tudunk vásárolni.

árvácska.jpg

A kétnyári árvácskát feltétlenül most ültessük! Szép virágaival még az erősebb fagyokig díszít, tavasszal pedig hamarabb nyílik, mint növényházban nevelt társai.

A hagymásokat, tulipánt, jácintot, nárciszt stb. október 20-a és november 10-e között ideális elduggatni. Idén az elhúzódó meleg miatt sok helyen már most hajtanak a földben hagyott nárciszok.

tulipánok_1.JPG

Miért kockázatos mediterrán országokból származó növényeket ősszel telepíteni?

Főleg olasz növényeket vásárolhatunk. A magyarországi klímához azonban alkalmazkodniuk kell. A kitartóan hideg tél megviseli, esetleg elpusztítja a melegebb éghajlaton nevelt növényeket, még takarás mellett is. A tavasszal ültetetteknek van idejük begyökeresedni, megerősödni, akklimatizálódni.

Miért kedvező az őszi ültetés sok növénynek?

A konténeresek kivételével csonkolt gyökérzetű növényeket (földlabdás), vagy szabadgyökerűeket (főleg gyümölcsfák) vásárolunk, mivel olcsóbbak és nagy a választék. Az „alvó” lombhullató fák, cserjék hajszálgyökér-fejlődése télen se áll le. A tavaszi kihajtáskor már bőséges tápanyaggal és vízzel látják el a föld feletti részeket. A tavasszal ültetetteknél először a gyökérzet fejlődik intenzíven, és a növények egy ideig csak vegetálnak, sőt ha nincs arányban a föld alatti és feletti rész, el is pusztulhatnak.

Hogyan ültessünk ősszel?

Az általános ültetési szabályok szerint, azzal a kiegészítéssel, hogy a növények töveit takarni kell. Erre alkalmas maga a kiásott föld, amelynek fölkupacolásával védjük a gyökérzetet a fagytól. Ez a módszer fáknál és cserjéknél egyaránt alkalmazható. Örökzöldek, fenyők tőtakarására a lomb, szalma, kéreg, faapríték az alkalmas anyag. Évelőket fagyzugos helyeken teljes takarással érdemes védeni.

Jó tanács

Ha most ősszel mindenképpen mediterrán növényt szeretnénk telepíteni, akkor az árudában már áttelelt (tavalyról maradt) példányokat ültethetjük, de csak október végéig. Őszi ültetésnél csak a gyökérzetet szabad, sőt kell visszametszeni (szabadgyökerűeknél), a többi növényi részt nem ajánlatos. A friss metszlapnak nincs ideje behegedni, ezáltal a fagy kárt tesz a növényben.

A hosszabb hajtások meghagyásával téli károsodás esetén is marad még egészséges rügy, amiből kihajt a növény.

1 komment Címkék: metszés hagymás virágok cserje bálint károly kertépítő földlabda tőtakarás szabadgyökerű

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DG 2012.10.13. 10:49:36

Vegre egy ertelmes blog a ketrecben.
süti beállítások módosítása