Park Life

A Vácrátóti Botanikus Kert

2012.09.20. 10:00 - Czauner Péter

A kellemesen napos múlt hétvégén kerékpárra kaptam, és a gödöllői dombokon átvergődve eltekertem a lassan őszi színeiben pompázó Vácrátóti Botanikus Kertbe. Egyébként a legegyszerűbb autóval eljutni, de megközelíthető vonattal és gödöllői átszállással autóbusszal is. Nyugodtan tervezhetjük egész napos programnak.

01.JPG

Megérte elmennem, mert a néhány évvel ezelőtti látogatáshoz képest a változás óriási. Mindenkit biztatok, aki tervezett a kertbe látogatást, októberig tegye meg, mert a park ugyan nyitva van, de bezárnak a felújított üvegházak, amelyekben – a prospektus szerint – 3000 taxont (rendet) gondoznak. A tervezőt dicséret illeti, mert a rengeteg növény egymástól viszonylag jól elkülönítve, kevés egyedtől eltekintve felcímkézve, pompás állapotban van.

06 Hatalmasa nőtt az ördögcsáklya.JPGHatalmasra nőtt az ördögcsáklya

A három éve átadott korszerű üvegházban nem biztos, hogy Magyarország legnagyobb, de legjobban áttekinthető kaktusz és pozsgásgyűjteményére érdemes időt szánni. (Akinek van kaktuszos könyve, vigye magával!)

05 A modern öüvegházban a jól elhelyezett táblák segítenk eligazodni.JPG

A trópusi gyűjteményben a szobanövények szerelmesei találkozhatnak - a korszerű klímatechnikának is köszönhetően - nagyra nőtt otthoni kedvenceikkel.

07 Szépek a méteres levelek.JPGSzépek a méteres levelek

04 Az üvegház mellett lenadergyüjtemény.JPGAz üvegház mellett leandergyűjtemény

A kerti séta során érdemes az ajánlott útvonalat követni és a kihelyezett táblákat olvasgatva megkeresni a figyelemre javasolt növényeket. Talán sokan tudják, hogy a botanikus kert a Magyar Tudományos Akadémia része, s dendrológiai gyűjteménye nemzetközi hírű. A laikusok számára is csodálatosak ezek a világ számos tájáról idekerült, ma már öreg fák.

02 Érdemes követni az ajánlott utat.JPG

08. Ritka fenyők alatt.JPGRitka fenyők alatt

03 Különlegesség a közelről látható Magyar tölgy.JPGKülönlegesség a közelről látható magyar tölgy

Az egész napos programhoz nem árt otthoni elemózsiát csomagolni, amit kellemes környezetben elhelyezett padokon lehet elfogyasztani, mert fűre lépni tilos. A park bejáratánál van ital- és kávéautomata és kulturált WC.

11 A rendszertani gyüjtemény segít megérteni a természetet.JPG

Igazi ritkaság, a szárazság után is nagyon jó karban és gyommentes állapotban lévő növényrendszertani gyűjtemény. A jól áttekinthető összeállítás a biológia iránt kevésbé érdeklődők számára is jól szemlélteti a zárvatermők törzsfejlődését, akit érdekel, legalább 2 órát szánjon rá.

09 Az őszi kikerics már javában virot.JPGAz őszi kikerics már javában virít

10 A tó sem sínylette meg a száraz nyarat.JPGA tó sem sínylette meg a száraz nyarat

A Berkenyeház bizonyítja, hogy nívós természeti bemutatóhelyet már Magyarországon sem lehet látogatóközpont nélkül üzemeltetni.

13 A Berkenye házban a természet és ember kapcsolatát mutatják be.JPG

A kiállítás a természet és az ember kapcsolatát mutatja be, ötvözve a nemzeti parkok és a tudományos múzeumok céljait. Interaktív eszközökkel mindenki maga találhatja meg a választ a kérdéseire. A látogatók az itt folyó kutatásokkal is megismerkedhetnek, hiszen az arborétumban működik az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete. A gyerekek pedig Berkenye bácsi vezetésével ismerkedhetnek a kiállítással.

Jó kis családi program, ha hétvégén az időjárás engedi, nem érdemes kihagyni.

3 komment Címkék: arborétum botanikus kert vácrátót czauner péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barázda_billegető 2012.09.20. 22:54:50

"...de bezárnak a felújított üvegházak, amelyekben – a prospektus szerint – 3000 taxont (rendet) gondoznak."

A "taxon" bármilyen rendszertani kategóriát jelenhet análkül, hogy rendszertani hierarchiában elfoglalt helyét megjelölnénk. Lehet "rend" is, de lehet bármilyen alacsonyabb vagy magasabb szintű egység (család, faj, stb). Sőt, az sem szükséges, hogy valamilyen rendszertani kategória legyen. Lehet például taxon a Vácrátóti Botanikus Kertet látogatók alkotta csoport, amelynek tagjait az különböztet meg másoktól, hogy egyszer vagy többször látogatják ezt a botanikus kertet.

Fentiekből részben következik, hogy taxonokat nem, legfeljebb azoknak egyedeit (képviselőit) tudják gondozni.

Az üvegházak közül - 2012 augusztusi állapot szerint - 2 látogatható a nagyközönség számára, a többit kívűlről lehet megcsodálni.

((A kultúrált WC-hez WC papír nem - vagy nem mindig - tartozik, aki a botanikus kertnek eme nevezetességét is látogatni kívánja, jobb, ha maga gondoskodik a szükséges papírról.))

Bartush 2012.09.21. 12:29:33

Évek óta rendszeres látogatói vagyunk a botanikus kertnek. Nincs olyan időszak az évben, amikor ne lenne érdemes kimenni. Babakocsisok is mehetnek.
süti beállítások módosítása