Szépség, harmónia, hozzáértés - "A kert magyarul" (x)

2012.08.30. 09:00 - kapanyél

Kezdhetjük vágni a centit, mert ha szeptember, akkor Hortus Hungaricus! Már csak három hét, és újra a régi helyszínen, Szigetszentmiklóson nyílik meg 19. alkalommal az ősz legnagyobb kertészeti szakkiállítása és vására.

1000x280-slide01.png

Szeptember 21-23. között a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac területén, mintegy 3500 nm-en várja a hazai kertészeti élet színe-java a növényvilág rajongóit.

Az esemény központi programja szeptember 21-én a Vidékfejlesztési Nap lesz, ahol az előadások hallhatók a kertészeti ágazat szerepéről a vidékfejlesztésben, a magyar termékek versenyképességéről, a központi támogatásokról, az aktuális agrárhitel-lehetőségekről valamint az Agrár Széchenyi Kártya feltételrendszeréről. Kiemelkedő esemény lesz az élhető város témakörében rendezett Green City Konferencia, ahol szó lesz a városi kertek szerepéről, valamint az energiaernyőkről  is.

DSC_0022.JPG

A kiállítás egyik újdonsága lesz a Magyar Termék Közösségi stand, ahol a gyógynövényektől, a szőlőn, boron, gyümölcsön, zöldségen át a dísznövényekig a kertészet teljes spektrumát vonultatják fel a honi termékek fogyasztásának ösztönzése érdekében.    

Bár a kertészkedés tavasszal kezdődik, az őszi Hortus Hungaricus jó lehetőséget kínál arra, hogy a piaci újdonságokra már jóval korábban felhívják a gazdák és a kertészkedők figyelmét. Ilyen például a vakondriasztó gyeptrágya, vagy egy speciális hidrogél, amely vízmegtartó és adagoló képességével jelentősen megkönnyíti a terasz- és balkonnövények gondozását. Az őszi telepítésekhez adnak segítséget a hazai faiskolák képviselői, akik a szélsőségesebb időjárási viszonyokat is jól tűrő fajtáikkal nemzetközileg is elismertek.

DSC_0058.JPG

A gyógynövényágazat képviselői ebben az évben is bemutatják késztermékeiket, a feldolgozott gyógynövényeket, alapanyagokat. Nagy hangsúlyt kap az “Alföldi kamillavirágzat”, mely az idén tavasszal nyerte el az Európai Uniótól az „Eredetvédett termék” megjelölést, amely így többek között a Szőregi rózsatő, a Makói hagyma és a Tokaji bor mellett oltalom alatt álló földrajzi árujelzést kapott.

A Hortus Hungaricuson évek óta jelen vannak nemzetközi kiállítók. Az olasz és holland cégek mellett idén selyemvirág és virágkötészeti kellékekkel már megjelennek a lengyel kiállítók is. Első afrikai partnerként pedig egy ghánai cég trópusi gyümölcsökkel és pálmaolaj-készítményekkel lép a hazai piacra.

DSC_0018.JPG

2012-ben első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg a Jövő Kertépítő  Mestereinek bemutatkozását. A verseny célja, hogy a szakoktatásban részt vevő diákok, valamint frissen végzett tanulók megmutathassák tudásukat, elképzeléseiket a szakmai zsűri és a látogatók előtt.

A III. Interieur Lakberendezési Verseny és Kiállításon az indulóknak 10 nm-en kell bútorokkal, növényekkel, virágokkal kialakítaniuk egy lakókörnyezetet.

DSC_0151.JPG

Új programként jelenik meg az Kertészeti Továbbtanulás és Állásbörze, amely a szakemberek képzését, munkalehetőségekhez jutását segíti elő.

DSC_0073.JPG

A szeptember 22-23-i közösségi programok leglátványosabb részét idén is a virágkötészeti versenyek adják majd. A VIII. Hortus Virágkötészeti Kupát ezúttal az Aranyló Ősz jegyében rendezik meg. Az Őszi kopogtatók levelekből, termésekből, indákból, növényekből készülhetnek, míg az Ősz istennője tiszteletére készített csokrokhoz virágok is felhasználhatók. Bárki benevezhet a Legszebb Őszi Csokor címért folytatott versenybe. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is bemutatkozhatnak a virágüzletek a Hortus Hungaricus színpadán az Én így készítem programmal, melynek keretében a nézők előtt mutathatják be saját stílusjegyeiket az ország számos tájáról érkező szakemberek.

DSC_0150.JPG

Az idei Óvodás Kertépítő Versenyen Kertész leszek címmel a legkisebbek „csodakertjeit” láthatják az érdeklődők. A felhívásnak köszönhetően már most több mint kétezer óvodás készíti a növénykompozíciókat. Tavaly is szebbnél szebb kiskertek születtek, a zsűrinek most sem lesz könnyű dolga!

DSC_0040.JPG

A családfők kipróbálhatják a legújabb kerti kisgépeket, ezenkívül nagy látványosságnak ígérkezik a STIHL Timbersports láncfűrészes világbajnoki bemutató, a XI. Országos Fakitermelő Bajnokság, valamint a  Garden  Show.

DSC_0124.JPG

A szakmai kiállítóknak a Hortus Hungaricus évek óta jelentős terep a hazai és a külföldi kapcsolatok bővítésében. A szabadidőt kertészkedéssel, virágneveléssel töltő látogatóknak pedig kellemes kikapcsolódást, kedvezményes növényvásárt és számos hasznos ötletet kínál a rendezvény. 

További információk a www.hortushungaricus.hu és a www.viragkiallitas.hu oldalakon.

A képek a tavalyi kiállításon készültek, de ott leszünk az idein is, és a favágókat semmiképpen nem hagyjuk ki!

Szólj hozzá! Címkék: vásár kiállítás Hortus Hungaricus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása