Patchwork-kertek

2012.08.24. 09:15 - kapanyél

Most, hogy a hazai időjárás lassan a trópusival vetekszik, érdemes megnézni, hogyan boldogulnak a kertészek ott, ahol a szárazság és a hőség mindennapos jelenség.

STNMTZ_20041001_18.JPG

A nyugat-afrikai Maliban, Timbuktu közelében találhatók a képen látható „patchwork-kertek”. A kis konyhakertek tulajdonosainak egyrészt a homokos talaj, másrészt az időjárás nehezíti a dolgát. A nappali hőmérséklet elérheti az 50 ̊ C-t, a csapadék alig haladja meg az évi 150 mm-t. A kis parcellákban nagyon takarékosan tudnak bánni a vízzel, így termelik meg maguknak a legszükségesebb élelmiszereket: borsó, bab, lencse, káposzta, saláta, földimogyoró. 

S4w-EarthFromAbove098-Mali-MarketGardeningNearTombouctou.jpg

Ez a fajta kertészkedés a 1970-es és '80-as évek súlyos aszályait követően terjedt el. Az északi területeken a szárazság megtizedelte az állatállományt, ami az addig nomád pásztorokat arra kényszerítette, hogy letelepedjenek egy helyen, és ott próbáljanak gazdálkodni. A képek tanúsága szerint elég szép sikerrel.

Forrás

Örömmel tudatjuk, hogy idén is beneveztünk a legjobb blogokat díjazó Goldenblog versenyre. Ha szívesen olvassátok a Kapanyelet, kérjük, szavazzatok ránk a "Szakértői blogok" kategóriában. Minden szavazatnak nagyon örülünk, és köszönjük előre is! Nem kell mást tenni, csak ide kattintani:



14 komment Címkék: homok aszály parcella

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niurka (törölt) 2012.08.24. 17:40:47

Sajnos csak Facebook-osok szavazhatnak, de ezért nem fogok regisztrálni. Különösnek találom,hogy egy amerikai cég oldalán kell regisztráltnak lennem ahhoz, hogy egy magyar blogra szavazhassak.

virágillat 2012.08.24. 17:49:54

Lehetne erről egy kicsit bővebben, például hogyan alakítják ki ezeket a kis parcellákat? Arra már én is rájöttem ebben a nagy hőségben, hogy sokkal gazdaságosabb a növény tövét bő vízzel locsolni, mint csepegtető rendszerrel.

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.08.24. 22:05:25

@virágillat:
Én szavaztam a blogra, már úgyis van facebookom:)

Kedves virágillat. Én mindig is úgy locsoltam, hogy kialakítottam egy locsolótányért a növény töve körül, és abba öntöttem a vizet. Pár locsolás után a föld megkeményedik és nem mossa el egy nagyobb eső sem. Igaz minden kapálás után a locsolótányért újra kell építeni, de valamit valamiért. Ha esik az eső, akkor itt összegyűllik a víz és később fog kiszáradni. Nem tudom érthetően leírtam e, de ebben a bejegyzésben a képeken is láthatod a locsolótányérokat:
hp-kertem.blogspot.hu/2012/08/paradicsom-agyas-biokertben.html

Ha ezt az egészet, még mulcsozással is kombinálod, akkor még később fognak kiszáradni a növényeid minden locsolás után. Itt a második és a harmadik képen látszik, ahogy a tányért lucernával takartam:
hp-kertem.blogspot.hu/2012/07/erik-paradicsom.html

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2012.08.25. 01:15:54

nekem valahogy a lényeg hiányzik.
miért jó, hogy pont ekkorák ezek a parcellák?
kicsi > víztakarékos... ok, de akkor lehetne még sokkal kisebb, az még takarékosabb :)

a sok kicsi helyett meg miért nem egy nagy van?
láthatóan több egyforma is van egymás mellett.

virágillat 2012.08.25. 07:21:25

@HPP: Köszönöm a választ, bizony a mulcsozás újdonság volt a számomra rögtön ki is próbálom.Nagyon büszke vagyok a kertemre, igaz nem a szépsége miatt, de bizony minden második nap behozok egy nagy kosár mindenfélét, amit én ültettem magról még januárban, és felneveltem a palántákat.Paradicsom, kaliforniai paprika,padlizsán,karalábé,kerti áfonya stb. és a legújabb kedvencem a perui cseresznye. Most virágzik, és kísérletezek vele , hogy vajon a kertemben hol szeret a legjobban. Szívesen hallanék felőle, ha már van vele kapcsolatban tapasztalatod. Valamint egy idén jól bevált újdonságról a sárga koktél paradicsomról.

kapanyél 2012.08.25. 08:35:25

@HPP: Köszönjük a kimerítő választ, magunk sem írhattuk volna le jobban:) És persze a szavazatot is!:D

kapanyél 2012.08.25. 08:38:26

@virágillat: A perui cseresznye a napot és a sok öntözést kedveli. A sárga koktélparadicsommal mi is most kísérletezünk, elvileg a színén kívül nem különbözik a pirostól:)

kapanyél 2012.08.25. 08:42:36

@L.A.: Mi is csak kilogikázni tudjuk: valószínűleg azért pont ekkora egy "folt", mert egy ember ekkora helyen még elfér, hogy ültessen, gazoljon, betakarítson. A sok kicsi helyett azért nem egy nagy, mert ott már elnyelné a homok a vizet, így viszont a "körbetányérozott" parcellákban jobban hasznosul az öntözővíz.

kapanyél 2012.08.25. 09:16:15

@Niurka: Sajnos tényleg így van, de nekünk az is elég, ha olvasod a Kapanyelet:)

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.08.25. 10:47:27

@kapanyél: Igazán nincs mit! Remélem nyertek!:)

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.08.25. 11:27:00

@virágillat: Öröm volt válaszolni neked! Ismerem az érzést a saját terményekkel kapcsolatban:) Még annyit tennék hozzá, hogy sokkal jobb az ízük is, mint amit a piacon veszel.
A Perui cseresznyéről még nem hallottam, de utánanézek, hátha én is tudom hasznosítani.
A sárga koktéllal kapcsolataban pedig. Nagyon régen kb 20 éve volt sárga paradicsomom, ugyanolyan volt az íze, mint a pirosaknak, csak kicsit fura volt a kinézete. Igaz az nem koktél volt. Viszont nemrégen (pár hete) vettem a Baumaxban egy palántát, amit balkonparadicsomnak neveztek. Kicsi a növény, kicsit sűrűre is hagyták, de sárga, és olyan íze van mint a koktélnak. Kedvedért befejeztem az erről szóló bejegyzésemet, hogy meg tudjam mutatni neked milyen. A paradicsomfajtáim közül az utolsó:
hp-kertem.blogspot.hu/2012/07/paradicsomfajtak.html

virágillat 2012.08.25. 13:04:01

@HPP: Köszi, tényleg egészen más az íze minden zöldségnek a kertből, de ezt nem csak én mondom, hanem azok is főleg akiket megajándékozok belőle.
Ahogy leírtam reggel a hozzászólásomat kimentem a kertbe és akkor vettem észre a perui cseresznyén az első virágokat, már tudtam a netről ezt-azt róla, de , hogy hogyan bánjak vele azt most kísérletezem . Van árnyékban , félárnyékban, napon és cserépben, a legszebb félárnyékban nő napi kétszer öntözöm és most a virágzásnál kb 80 cm magas. Tőről is ágazik, bokrosodik, a magokat Angliából kaptam az ottani hűvös klímát is bírta és termett, kicsit féltem ebben a melegben, de elég szépen nő.
A körte alakú koktél paradicsom nekem nagyon bejött. Ez az első évem vele, de sokkal hálásabb, kb 2m magasra is felnő kikarózva és ontja a gyümölcseit. Találtam is egy jó receptet, édes ecetes rozmaringos fokhagymás lében úszkálnak és nagyon guszták, a lényeg hogy félárnyékos helyen van, de tök véletlen volt, hogy eltaláltam.Az a baj, hogy olyan sok palántám maradt, hogy miután mindenkinek adtam ajándékba, a maradékot sajnáltam kidobni, most meg sok van, de nagyon jó érzés, azt hiszem ez csak azon múlik, hogy az ember szereti-e a kertészkedést.

ViktoriaF 2012.08.28. 18:47:17

Kapanyel, koszonom ezt a cikket, nagyon jo otletet kaptam arra, hogyan lehet zoldsegeskertet esztetikusan kialakitani. Sajnos en csak messzirol lathato helyre tehetem oket, mert az udvar a szaladgalasra kell...

kapanyél 2012.08.29. 07:14:36

@ViktoriaF: Az a lényeg, hogy Te látod a kis kertedet:)
süti beállítások módosítása