Ti kérdeztétek - Szakértőnk válaszol

Vetőmag vs. palánta

2012.03.23. 08:45 - Czauner Péter

"Kis hülye kertészlány" kérdezi, hogyan kell jó minőségű vetőmagot venni, számít-e az ár, melyik jobb, a mag vagy a palánta?

Szép dolog a kertészkedés, de jó, ha minden művelet egy matekpélda megoldásával kezdődik. Egyszerű valószínűségszámítás – mondta érettségére készülő Borbála lányom, akitől segítséget kértem, és visszazuhant valamelyik tankönyvébe. Persze annál bonyolultabb a növényeihez kötődő kertész lelke, minthogy egy kockás lapra felírja a mag árát, annak kelési biztonságát, a palántanevelés költségeit, és ezt az egészet elosztja a nevelés veszteségével. Mindezt össze kell vetni a vásárolt palánta árával, és kijön az eredmény.

Növények bárhol termeszthetőek, ha a gazda is akarja

Az árudákban a szezon kezdetén egy-egy virágpalántáért 150-300 forintot is elkérnek, később ennyi pénzért már 5-10 palántát is adnak. Ennél pontosan tízszer több növényre lehet szert tenni a saját neveléssel, ha a hozzávaló egyszerű termesztő berendezés egyszeri beszerzési költségével nem számolunk. A mag ára is fontos, általában a fajta, a nemesítési fokozat és az előkészítettség határozza meg. Lehet kapni darabonként 20 fillérért és 40 forintért is.

Vannak növények, amelyeket jobb a profiktól, palántaként vásárolni

Sokan úgy vélik, hogy a házilagos palántaneveléssel sok pénzt lehet megtakarítani. Ez igaz, de az olcsó palántanevelés azt is jelenti, hogy csöpögő, néha áporodottan illatozó földdel teli tejfölös poharak garmadával kell együtt élni. Persze lehet mindezt családbarát módon gyakorolni. Ez viszont már nem is kevés pénzbe kerül. Hajtató edényt, kis cserepeket, sokféle segédeszközt kell beszerezni. A hajtató edény egy mini üvegház. Ezek az angol, német műanyag tálak nem eresztik magukból a vizet, áttetsző, sőt kis szellőző ablakocskával ellátott tetejük is van. Általában olyan szélesek, hogy pont elférnek az ablakpárkányon. Akkor teljes a hajtató szerkezet, ha az alját a terráriumok fűtésére szolgáló cekasszal is melegítik. A palántanevelő tulajdonképpen a felesleges öntözővíz szétcsorgását megakadályozó tálca, amelyet le is lehet fedni. Ebbe kerülnek a földdel teli, tejfölös poharak vagy erre a célra használatos papíriszap edénykék. Ez utóbbiak előnye, hogy közvetlenül kiültethetőek, mert a talajban elbomlanak. (Vásárolhatóak olyanok is, amelyeket műtrágyával itattak át.)

Ami az aztékoknak régen sikerült, miért ne sikerülne nekünk is

Magvakat lehet vásárolni, cserélni és szedni is. A legegyszerűbbnek tűnő vállalkozás a vásárlás. Mielőtt a fajokról, fajtákról döntenénk, érdemes megismerni őket. A zacskók hátsó oldalán is olvasható praktikus vetési, palántázási tanács. Azonban ahhoz, hogy olyan növényeket sikerüljön felnevelni, amilyen fényképek láthatók a zacskón, ennél több tudásra van szükség.

A természet egyik csodája, hogy a száraz mag kihajt

A magok árának kifizetése előtt feltétlenül meg kell győződni arról, milyen korúak. Vannak olyanok, amelyek több évig is megőrzik a csírázóképességüket, de jobb az óvatosság. Erre akkor is jobb ügyelni, ha a magot kertésztárstól kapja valaki. A saját maggyűjtésnél tudni kell, hogy a továbbnevelésre kiszemelt „anyanövény” genetikai értelemben állandónak tekinthető fajta vagy hibrid-e. Utóbbiaknál ugyanis az utódok alakja, levelének, virágszirmainak színe eltérhet.
Az importált magvakkal nem árt az óvatosság: vannak olyan spanyol, olasz fajták ugyanis, amelyek ugyan kikelnek, de a növény képtelen a klímánkon megélni. 

6 komment Címkék: vetőmag palánta czauner péter hajtató edény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Ádám Software 2012.03.23. 13:30:59

Hajtató edényt tettem közvetlenül az ablakpárkány mellé (maga a párkány túl keskeny), mégis nyúlnak a palánták. Mit lehetne még tenni? Termesztőlámpát égessek fölötte éjjel-nappal?

Pinka-Panka 2012.03.23. 14:37:54

A palánta mellett maradok mostanában. Jártam úgy, hogy virágmagot szórtunk, a ház eleji ládákba és semmi sem kelt ki. A palántát, igaz később, de biztosabban merem elültetni.

seyss-inquart 2012.03.23. 15:04:21

A Kossuth rádióban volt,hogy ez egy gomba betegség.Hiába világítod,sanyi.Csíramentes föld kellene,esetleg sütőben hevíteni.Mondtak valami gombaölő szert is.Én még emlékszem,hogy tavasszal nagyapám az óbudai ház ablakában a vagy félméteres belső párkányra két ócska bonyhádi lábasban keltette a paradicsomot,paprikát.Semmi faxni.És soha nem borultak el mint a holdas éj.Azt is mondják,nem lehet locsolni,csak spriccelni virág spricniből.

Üdv.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.03.24. 08:25:52

Nem a nyúlást okozza gombabetegség, hanem a dőlést. Dőlés ellen használj csíramentes palántaföldet vagy ha nem vagy méregzöld bio, akkor csávázott vetőmagot. Vannak talajkezelő vegyszerek is erre a célra, de ezek már tényleg vegyszerek, nemegyszer hosszú várakozási idővel. ezek használata előtt kérd ki a bolti szakeladó véleményét, soha ne használj valamit, amit még a nagyszülők hagytak ott a sufniban.

Nyúlás ellen csak a fény segít, azt pedig leginkább közvetlenül az ablakban kapja meg a növény. Nézd meg azt is, hogy a palánta cserepe színültig van-e földdel, mert ha nincs, akkor szegény növényt még a saját cserepe széle is árnyékolja. Ha nagyon megnyúlt a kis növény, de utána rendesen fejlődik, annyi baj legyen, kiültetésnél figyelj rá, hogy mélyebbre ültesd, mint eredetileg volt.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2012.03.24. 08:28:37

Én egyébként megrögzötten magról nevelem a saját palántáimat, elsősorban ezért, mert sokkal változatosabb a magkínálat, mint a palántakínálat. Olcsóbbnak nem tartom olcsóbbnak (sőt), figyelemmel a mag, az eszközök árára és a befektetett időre is. De nekem megéri.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.03.25. 08:35:10

@Balogh Ádám Software: Ha nyúlnak, akkor kevés a fény, lehet lámpával is próbálkozni, de megoldás a tálca forgatása. Ilyenkor a növényke azt hiszi, körbejár a nap.
süti beállítások módosítása