Elő a régi magyar fajtákkal!

2012.03.16. 09:15 - Czauner Péter

Valószínűleg nemcsak az idő szépíti meg a házi kerti zöldség-, gyümölcsemlékeket, hanem valóban finomabbak voltak szüleink, nagyszüleink terményei, mint a mostani bolti csodák. A kertészblogokon gyakori téma a régi fajták dicsérete, és tanúi lehetünk egy-egy gyümölcs-, vagy zöldségfajta utáni sikeres nyomozásnak. Legutóbb a London pepin almafajta után kutakodtunk. De globalizálódó világunkban már körülményes egy régi jonatánt is beszerezni. Ez utóbbi lehet, hogy egy százhektáros almáskertben nem állja meg a helyét, de egy családi ház kertjében gond nélkül nevelhető.

A nagyszülői almáskert ízei mások voltak

Ide sorolható a szárazbab is. A köztermesztésben már kizárólag bokorbab van, ami nem is csoda, mert egyetlen profi termelő sem akarja a futóbabot hajkurászni. A babételek ismerői viszont pontosan tudják, milyen különbség van a bokor- és a sokkal változatosabb futóbabok termése között.

Örvendetes hír, hogy közösségi tanulókert-hálózat kiépítésére szánták rá magukat. Dr. Holly Lászlótól, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ igazgatójától megtudtam, hogy ezzel a táji adottságoknak megfelelő fajták megőrzését és a közösségi tanulás újjáélesztését tűzték ki célul. A program előzménye a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat létrejötte, több egyházi vezető, szakmai és civil szervezet, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium megállapodott, hogy a fogékony fiatalságot próbálják bevonni a sokak emlékeiben élő fajták újra felfedezésébe.

A hálózat többek között együttműködik az állami génmegőrző intézményekkel tájfajták felkutatásában, azonosításában és vizsgálatában, valamint közreműködik a képzésekben, tapasztalatcserében, gyűjtésben és gyümölcsfák kihelyezésében, nyilvántartja saját fajtaállományát. A Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (MNVH) a csatlakozó kertek elérhetőségét, programjait, ezek beszámolóit, mint jó gyakorlatokat, ötleteket megjeleníti honlapján. Az idén hat helyszín bevonásával a Tápiószelei Génbank országjáró körutat szervez: ebből már kettő megvolt, március 17-én a Nagymarosi Piacon rendeznek magbörzét, ahol a hagyományos termesztésre alkalmas, a Dunakanyar környékén honos tájfajtákhoz lehet hozzájutni. Március 24-én Mikóházán lesz hasonló rendezvény, március 28-án Szombathelyen a Vasi Múzeumfaluban mutatják be a hagyományos termesztésre alkalmas Vas megyei tájfajtákat. Március 31-én Pilisen a Közösségi Háznál zárul a tavaszi program. További részletek itt.

Az igazgató elmondta azt is, hogy intézetük 1959 óta gyűjti és őrzi a tájfajtákat, ez idő alatt 1600 helyen 12000 mintát sikerült fellelni. A kilencvenes évekig működött a helyi termesztői hálózat, a vállalkozó gazdák fenntartották a fajtákat. A helyi fajták különleges alaki megjelenése, ízvilága miatt fontos, hogy eredeti származási helyükön élhessenek. Most újraszervezik a termesztőhálózatot, mert fel akarják szaporítani az állományokat. A Növényi Diverzitás Központ várja a jelentkezőket is, elhangzott, hogy mintamennyiségű magot ingyenesen küldenek.

5 komment Címkék: programajánló központ czauner péter tanulókert növényi diverzitás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyasokkozul (törölt) 2012.03.16. 10:13:16

Pontosítanék, a Növényi Diverzitás Központ 2012 február 15 után már semmiféle magot nem oszt meg, mert elfogyott a keret a nagy érdeklődésre való tekintettel.
Legközelebb október -november környékén lehet érdeklődni magokért.
Mondjuk ez is megér egy külön történetet, miért TILOS eladniuk tájfajta magokat, miért csak ingyen adhatnak az érdeklődőknek, így jelentős bevételtől elesve, nehezen tudják folytatni a génmegőrzést.
Ausztriában az Arche Noah hálózat a nemzeti tájfajta génbank vagy 8000 taggal, éves fajtakatalógussal és 3-4 euróba kerül egy kis csomag mag, amit a hálózaton keresztül lehet megvenni.
Magyarországon tilos eladni a tájfajta magokat.
Kinek az érdeke, hogy szó szerint még az írmagját is eltüntessék a régi fajoknak?

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2012.03.16. 10:42:15

Ertekelendo a kezdemenyezes, de ugyanakkor kicsit zavarban is vagyok: noha a tradicionalis fajtak megorzese cel a diverzitas szempontjabol, de masreszrol mintha kevesse volnanak batoritva a termelok a fajtak nemesitesere. En amator vagyok, de az nyilvanvalo, hogy amely teruleten egy gyumolcsfajta/zoldsegfajta a cegeren van, ott folyamatosan kell fejleszteni is. Angliaban pl az epervasarok hiresek: minden evben elokerul nehany tucatfele nemesites, melybol nehany esetleg el is jut a polcokig. Ennek az eloremutato hozzaallasnak a hianya csak latszolagos, vagy felreertek valamit? Barhogy is a kezdemenyezes, amirol a poszt szol becsulendo.

Jameson14 · http://moneymakingonthenet.blogspot.com 2012.03.16. 11:00:01

Internetes pénzkeresés ! Nem kattingatás és nem MLM , valódi munkák , amivel dolgozni kell , nem refferal rendszer , nem kattingatósdi , valódi munka!
moneymakingonthenet.blogspot.com/

Egyasokkozul (törölt) 2012.03.16. 11:18:17

@nemacsuka: ez a program a régi fajok megőrzéséről szól. Ezek nélkül nemesítői munka sincs, mert gyakran visszanyúlnak a régi fajtákhoz új hibridek létrehozásához.
Ha ezek kihalnak, soha vissza nem hozható fajták tűnnek el.
Másrészt ezek a tájfajták folyamatosan alkalmazkodó fajok, amelyeket tudatosan szelektálnak, a minél jobb tulajdonságú példányok továbbszaporításával.

jeeka · http://lmv.hu/tudatostulfogyaszto 2012.03.18. 11:56:39

<iframe title="indavideo video player" scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-27398a2006" type="text/html" width="500" height="316" src="http://indavideo.hu/player/video/27398a2006" frameborder="0"></iframe>
süti beállítások módosítása