Mit tegyünk a gyökeres karácsonyfával?

2011.12.20. 08:30 - Bálint Károly kertépítő

Az utóbbi időben egyre népszerűbb gyökeres fenyőfákat díszíteni karácsony ünnepén.
A természet szeretete, az élet tisztelete és nem utolsósorban gazdaságossági szempont motiválja az embereket.

Gyökeres fenyők típusai
Fajtától függetlenül földlabdás és konténeres fenyők közül válogathatunk.
A földlabdásak frissen kitermelt, megcsonkított gyökérzetű, de olcsóbb növények.
A konténeresek dús hajszálgyökérzettel rendelkeznek, mivel ezeket edényben nevelték egy ideig.
Előfordulhat, hogy a földlabdásakat edényben árulják, megtévesztve ezzel a gyanútlan vásárlót.

Fenyők gondozása a meleg lakásban
A konténeres fenyők esetében elég az öntözés és a lomb rendszeres párásítása.
A földlabdásokat tegyük cserépbe, edénybe zsákkal együtt. A hézagokat töltsük fel valamilyen víztartó közeggel, pl. fenyőkéreggel. Mindkét esetben használjunk alátétet az esetlegesen alul kifolyó víz megfogására. Mielőtt a meleg lakásba bevisszük, tanácsos a külső hőmérsékletnél melegebb, de 12-14°C -nál nem hidegebb helyen tárolni 2-3 napig. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk a lombhullást.

Ünnepek utáni teendőink
Ezek a fenyők hosszú távon nem tarthatók a meleg lakásban, mert „kényszerhajtásokat” nevelnek, amelyek megnyúlt, érzékeny részek, és kiültetéskor visszaszáradnak, visszafagynak, ráadásul a földlabdásak gyökérzete nem tudja táplálni a növényt. Folyamatos hideghez szoktatással lehet a legjobb eredményt elérni a szabadföldi eredésben. Elsőként 15-16°C-on tartsuk kb. egy hétig, lehetőleg nem túl sötét helyiségben. A következő lépés hidegebb helyen, 5-6°C-on „edzeni” a fenyőket. Azonnal ültessük ki a szabadba, ha enyhébbek a téli napok!

A kiültetés technikája
A földlabdás fenyők esetében ássunk a gyökér méreténél körben minimum 20 cm-rel nagyobb gödröt.
Helyezzük be a növényt, a zsákot óvatosan fejtsük le, és nyomjuk minél mélyebbre! Előfordulhat, hogy a sok mozgatás eredményeképpen lazává válik a földlabda. Ebben az esetben vágjunk nyílásokat a zsákra, de ne fejtsük le. Töltsük fel zsákos fenyőfölddel és iszapoljuk be. A tövet takarjuk be vastagon lombbal, szalmával, esetleg fenyőkéreggel.
A konténeres fenyőknél a technológia ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy az edényből kivéve ültessük el a növényt. Nagyon száraz tél esetén enyhébb időben öntözni kell őket. Előfordulhat, hogy hosszan tartó fagyos idő esetén nem tudjuk rövid időn belül kiültetni fenyőfánkat. Egyetlen megoldást tudok ajánlani: +10°C alatti, de nem sötét helyen tároljuk, és a kívánt mértékben öntözzük!

Egy jó tanács
A fenyő megvásárlása előtt, míg a föld nem fagy át, ássuk ki az ültetőgödröt és takarjuk le hőszigetelő anyaggal! Keményebb tél esetén is egy-két napos enyhébb idő elegendő a kiültetéshez. Minél előbb tudjuk kihelyezni a növényt, annál biztosabb az eredése.

1 komment Címkék: tanács bálint károly kertépítő földlabdás fenyő konténeres növény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása