Medvehagyma, kígyóhagyma

2011.04.13. 11:00 - zsibavirág

Jónak és hasznosnak tartom a medvehagyma bemutatását. Én főzeléket, salátát és levest készítettem belőle.

Felhasználásához javaslom még a KISALFÖLD c. napilap gasztromagazin mellékletének (2010. június 2.) receptjeit:

 

Medvehagymás pizza

Hozzávalók:  0,5 kg liszt

                  1 kocka élesztő fele

                  1 dl langyos tej

                  cukor, só, olaj

                  paradicsom, bazsalikom, medvehagyma, mozzarella, olívabogyó.

Langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Adjuk hozzá a lisztet és egy kis olívaolajat, sót, és langyos vízzel keverjük ki a tésztát, majd 10 percig dagasszuk. 30 percig kelesszük letakarva, langyos helyen, majd nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra. Paradicsomszeletekkel borítsuk be a tésztát, szórjuk meg bazsalikommal és metélt medvehagymával, majd díszítsük karikára vágott mozzarellával és olívabogyóval. Ezután süssük meg.

Medvehagymás, túrós szendvicskrém

Hozzávalók: 30 dkg túró

                 3 ek. tejföl 

                 mustár, só, bors

                 1 csomag medvehagyma

A túrót kikeverjük a tejföllel, mustárral, sóval, borssal és a felaprított medvehagymával. Friss péksüteménnyel és retekkel kínáljuk. Ha fokozni akarjuk az élvezetet, akkor a szeletelt péksüteményt rostlapon, zsiradék nélkül pirítsuk meg, de csak közvetlenül fogyasztás előtt.

Jó tanács: A medvehagyma frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt, kis zacskókban fagyasztjuk le, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után felengedett medvehagyma rostjai szétesnek, a levél sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagainak nagy többségét.

„Szokás a hagymákat vagy a leveleket 2-3 héten át pálinkában áztatni -az így nyert eszencia szintén sokat megőriz a gyógyhatásából.” (Köteles Ferenc:Herbárium)

Megemlíteném a kígyóhagymát (Allium scorodoprasum) is, amely a snidling egyik változata, virágjában ehető sarjhagymák vannak. A hagymafélék gyógyhatását a kínaiak 4000 éve ismerik és használják, nagyra értékelik, ezért nevezik a hagymákat úgy, hogy: "ékszerek a zöldségfélék között". (Lesley Bremnes: Füveskönyv)

Lakóhelyem (Maglóca, Győr-Moson-Sopron m.) vegyes lomberdőkkel övezett kis falu. Az ún. barbacsi erdőrész alja telítve van medvehagymával és kígyóhagymával. Ez az erdő a falutól még gyalog is csak fél óra járásra van. A környező településekről pedig kerékpárral 15-20 perc, autóval 6-7 perc alatt elérhető. Kár , hogy ezeket az értékes hagymákat alig néhányan ismerik, és nem szedik.

2 komment Címkék: recept medvehagyma kígyóhagyma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.04.14. 06:30:15

Öröm nézni, hogy egyre többen szeretik, és használják ezeket a növényeket, zöldségeket! Szuper a blog, jó, hogy ennyi mindent megtudhatunk növényeinkről és hasznosításukról. Gratulálok a blog íróinak!
süti beállítások módosítása