Utolsó kommentek:

kukaberci 2018.09.21. 07:32:08

Na, ötezer-kétszázhetvenkilencedszer is leírta a poszter az általános iskolai tananyagot.

Ami viszont jó lett volna, az pl. a különböző vízművek által szolgáltatott vizek mérési táblázatai. De ugye az nehéz...

Szóval nesze, semmi, fogd meg jól.

Bejegyzés: Szobanövények öntözése és a vízminőség

inebhedj - szerintem 2018.09.13. 12:23:24

Ő...

A lestyán kimaradt, noha gyakorlatilag az a "vegetafűszer"....

Bejegyzés: Kapanyél mindenízű vegetája

Pierr Kardán 2018.09.13. 11:15:35

Mi az összekevert és ledarált zöldségeket, fűszereket a saját levében tesszük el, sóval tartósítva. Így egyszerre van fűszer és fűszerolaj is.

Bejegyzés: Kapanyél mindenízű vegetája

Doktor Kotász 2018.09.12. 20:30:51

Bocs, de a vegeta és egyébb keverékek vákuumos szárítással készülnek. A lefagyasztott zöltséget felaprítják, majd vákkumban felmelegítik, így a víztartalmuk az olvadás után rögtön gázállapotra vált (abszorbál), és kipárolog a zöldségből. A darálással az olajtartalma is távozik a zöldségnek.

Bejegyzés: Kapanyél mindenízű vegetája

kkm.furdancs 2018.09.07. 07:57:50

@Myopinion: A képkereső játéka csupán, alig találni normális és nem agyonvízjelezett kereskedelmi fotót kissé ritkább témákra.
Ha az ültetés gyakorlatát nézzük, lehetne lila hagyma is, de igazad van és tisztelet, hogy első látásra felismerted :)

@pattantyúk: És utána jöhet a fűkasza. Nem értem, mi a gond vele, nálam a diófák alatt, fű közül évente kinőnek és szép kontrasztot adnak a fűvel.

Bejegyzés: Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

Myopinion 2018.09.06. 22:59:05

Kár, hogy a címlapképen kardvirág (Gladiolus) hagymák vannak, amelyeket tavasszal kell ültetni, ősszel pedig felszedni, mivel hogy nem télállóak... ;)

Bejegyzés: Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2018.09.06. 13:51:37

Sövényszulák (Convolvolus sepium) telepedett meg kiskertünkben, sajnos tovább bírja, mint az én kapálási kedvem, pedig 2x egy héten próbáltam ellene tenni egész nyáron.
Próbáltam a gyökerét is kiásni, volt olyan amelyiknek méteres gyökerét találtam amikor beszakadt.
Virághagymákat kiszedtem, meg a fűszernövényeket is és megy a glikoszulfát vagy mi a hatóanyag :( aztán fólia+mulch

Vajon mennyi lehet a tényleges feledési idő, ha a rákot inkább a gyomnövénynek kívánnám ?

Bejegyzés: Totális pusztítás: gyomirtók

pattantyúk 2018.09.06. 12:27:37

Tulipánt ültetni a fűbe - a legnagyobb marhaság. Amíg virágzik, addig jó, de utána ott marad a levele, amíg el nem szárad. Kb. két hónapig.

Bejegyzés: Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

szivar 2018.09.01. 08:20:34

"Ha valakinek van bevált módszere..."

Bár nem mai a poszt, de anno nekem is meggyűlt a bajom ezekkel a dögökkel.

A borotvapenge élén simán átsétáltak a csigák. A hamu és az égetett mész is beválik - egészen az első esőig vagy locsolásig. A napsütést nem tolerálják, a betonon és az aszfaltozott felületen másodpercek alatt jobb létre szenderülnek - de egy kertbe ilyeneket? A spanyol csigákat a még a csirkék sem szeretik. :( Az árnyékos, gazos részek tisztán tartásával sem oldódik meg teljesen a probléma, pl. metélőpetrezselyem esetében - mert akkor ott bújnak el a kis g..k, a petrezselyem árnyékában.

Ha nem túl érzékeny a növény a klórra (pl. a burgonya az nagyon az, de a zöldség, répa, dinnye az elviseli, a többinél meg nem volt szükség drasztikus beavatkozásra), akkor 'hipópor', azaz klór tartalmú fertőtlenítőszer, hajnalban és célzott támadás gyanánt - tíz liter vízhez max. egy evőkanál és nem több. Imádják. Amint meglocsolja ezzel az eleggyel az ember őket, pillanatokon belül szabályosan rohanni kezdenek, olyan egy-másfél méter távolságig... A többiek nem eszik meg őket, pár nap után még mindig ott figyel egy-egy csigamúmia. Kétnaponta alkalmaztam ezen kezelést és teljesen elfogyott a populáció szűk egy hét alatt.

Bejegyzés: Csigafrász

szivar 2018.08.31. 08:06:10

Á nem. Csak olyan 500m^2 körül van.

Bejegyzés: Totális pusztítás: gyomirtók

kkm.furdancs 2018.08.31. 07:38:15

@szivar: Mennyi erőfeszítés :) Nagy területről van szó?

Bejegyzés: Totális pusztítás: gyomirtók

szivar 2018.08.31. 06:51:31

Az igazat megvallva nem vagyok a vegyszerek nagy híve, ámde a gyomirtásnál nem mindig válik be a kapa-kasza konstrukció. A hangát is alig bírtam kiirtani a kertből és mellékéről, most olybátor tűnik, hogy a fenyércirok következik (a széljárást nagyon jól jelzi a terjedése). A tarack, az gyerekjáték volt(ásó, gyökerek ki, baglyába bele, hamuval le) ehhez a két növényhez képest. Itt sajnos két megoldás marad: minden évben szó szerint átszitálom az egész földet, hogy a rizómáktól is megszabaduljak, vagy a gyomirtó. Nem minden esetben hasznos a gyomirtó, de van amikor már csak az marad, mint ultima ratio. :(

Bejegyzés: Totális pusztítás: gyomirtók

Jakab.gipsz 2018.07.26. 10:44:24

Kösz ezek valóban értelmes tanácsok.

Bejegyzés: Védekezés a hangyák ellen

lutria 2018.07.25. 20:06:28

Néhány éve egy egérfogóban talált egeret tettem egy hangyaboly tetejére-pár nap múlva lett egy spéci egércsontvázam amivel lehetett kirakózni.:)

Bejegyzés: Védekezés a hangyák ellen

Dr.Démonmac1 2018.07.25. 17:57:46

A legbiztosabb, a hangyaútvonalat Morteinnel lefújni, ott döglik meg az összes.

Bejegyzés: Védekezés a hangyák ellen

Buzsaki Istvanné 2018.07.20. 16:15:28

Tisztelt Kertész!
Sok érdekes tartalmat olvastam a kis muskátli és a nagy muskátliról adott véleményekről. Ez egyéni ízlés és az adott hely, ahová ültetnék kérdése. Én személy szerint siratom a 10 éve kidobott muskátlimat (arra gondoltam frissítem a készletemet) 2 cm vastag szára, 15 cm átmérőjű levele volt, 70-80 cm magasra nőtt. A kertben, a dupla síron a temetőben és a 10 m2-es erkélyemen gyönyörű volt. Ahogy olvasom, sok érvet hoznak fel ellene a mérete miatt. Természetesen sok olyan hely van, ahová a kicsi termetű muskátli pont megfelelő. Én nálam nagyítóval kell keresni, ha kinézek az ablakon az új törpe muskátlikat. Sírok miatta. A hormon kezelt, agyon keresztezett, liliputi muskátliaim alig látszanak. Olvastam egy kertész hozzászólását torony szerűen ültetett muskátlik. Akkor most még is kéne nagy muskátli is? Nekem nagyon kellene, de eredeti nagy növésű muskátli, nem lépcsős tákolmány. Az ismerőse nem adna el a hatalmasra nőt muskátlijából? Tűz pirosat szeretnék több tövet is venni, ha van eladó. Rózsaszínem van.
Megköszönném megtisztelő válaszát. Andrea

Bejegyzés: Hogyan nő meg nagyra a muskátli?

kkm.furdancs 2018.06.30. 20:56:40

nomad > Üdv, elnézést a kései válaszért. Kerek repkény avagy földi repkény, földi borostyán.

Bejegyzés: Csodás gyomunk, a repkény

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2018.06.23. 04:32:59

A képen látható növény mi is pontosan. 2000 négyzetméteres kertünkben lassan kiöli a füvet. A földieperhez hasonlóan futóindákkat növeszt,és az is folyamatosan gyökeresedik. Majd lefényképezem a sajátomat is.

Bejegyzés: Csodás gyomunk, a repkény