Utolsó kommentek:

kkm.furdancs 2019.02.27. 21:35:44

@Szaktanár: Tanár úr, ez bizony elgondolkodtató.
Maradjunk az árnyalatnyi eltéréseknél, azaz a tökéletes kéknél. De mivel a hír is fake (halgénekből kivont kék szín), a szerkesztő bevezetője - figyelmeztetés után - is miért ne lehetne az... :)

Bejegyzés: Színt visz az ételedbe

Szaktanár 2019.02.27. 12:43:32

"A kékbe hajló spektrum - mint növényszín - kihívásként áll a genetikusok előtt, hiszen a növényekből hiányzik a kék szín előállításáért felelős speciális gén."

szeder? szőlő? áfonya? oké, inkább lilás, mint kékes árnyalatúak, bár az utóbbit még az angol is "blueberry"-nek nevezi (nem összetévesztendő a "blackberry"-vel, amely fekete, és vannak rajta nyomógombok).

Bejegyzés: Színt visz az ételedbe

Sarosi Eszter 2019.02.25. 11:52:11

@kapanyél: őszintén szólva megpróbáltam eltávolítani, a földlabda jórészét sikerült jó sok idő alatt leoldani, de nem tudtam teljesen. A gyökérzet közepén muszáj volt hagynom,különben tényleg sérültek volna a gyökerek, azzal pedig tuti halálraítéltem volna szegényt.

Bejegyzés: Citrom a pácban

kapanyél 2019.02.25. 09:37:03

@Sarosi Eszter: Még egy kérdés: az átültetés során a gyökérről teljesen leszedte a földet, vagy pedig egyben maradt a földlabda?

Bejegyzés: Citrom a pácban

Sarosi Eszter 2019.02.16. 15:54:23

@kapanyél:
A lakásom páratartalma lehet, hogy magas. De a rendszeres szellőztetésen kívül sajnos nem tudok mást tenni :(
átültetéskor a gyökérzet egészségesnek tűnt, a mélyebb rétegeknék nem volt nyoma a penésznek. Az agyag virágcserép (aminek az alján van vízelvezető nyílás) aljára került egy drenázs-réteg kövekből, és a fát végül erre citrusföldbe ültettem. De sajnos a penész újra előjött, pedig az öntözés idejét nedvességmérő segítségével lőttem be. A régi levelei hullanak, a citromkezdeménykék is, viszont hoz egy-két új levelet. Nem értem az egészet, lehet,nem marad más,mint feladni? Kitenni az erkélyre sajnos még nem tudom, hiába van napközben az elmult napokban 17-20 fok, éjjel még fagypont körüli a hőmérséklet.

Bejegyzés: Citrom a pácban

kkm.furdancs 2019.02.14. 14:57:06

@Nem leszünk gyarmat !: Pálinkát és sört mindenből lehet készíteni, de igaz a mondás: folyékony kenyér :)

Bejegyzés: Sikéres kísérlet félsikérrel

Nem leszünk gyarmat ! 2019.02.14. 14:54:01

Az árpa erjesztve a legfinomabb :)

Bejegyzés: Sikéres kísérlet félsikérrel

kapanyél 2019.02.13. 14:53:09

@Sarosi Eszter: Kedves Eszter! Szakértőnk a következőket javasolja: A virágcserepekben lévő föld tetejének penészedésének okai lehetnek: a nem megfelelő szellőzés, nem engedi át a fölösleges vizet az ültetőedény, a szoba páratartalma 95% fölötti, alacsony hőmérséklet, túlzott öntözés, túl savas a virágföld. A penészesedés akkor okoz gondot, ha áterjed a gyökérszövetekre is. Javaslatom az átültetésnél vizsgálja meg a gyökeret, hogy egészséges-e (nincs rothadás, nincs penész)! Semmiképpen nem szabad a gyökérről eltávolítani a földet, mert károsodhatnak a hajszálgyökerek, ami által a növény nem tud elegendő tápanyagot és vizet felvenni. Amennyiben a gyökér egészséges, nincsen szükség a permetszer használatára. Kérem jelezzen vissza a gyökér állapotával kapcsolatban, mert az alapján tudok további tanácsot adni.

Bejegyzés: Citrom a pácban

doomguard 2019.02.09. 08:40:46

Narancsolaj élelmiszeripari adalék, szóval valószínűleg minden országban van. Az OroAgri a Wetcit nevet levédette világszinten, úgyhogy ezen a néven biztosan megtalálod felétek. Cuproxat egyébként ugyanezen a néven van Németországban is, sőt a Phosfik Cu is kapható ott ezen a néven.
A réz oktanoát ha jól emlékszem, valami zsírsavas,anyag, szerintem nem okoz problémát. A dózist én 1%-ra lőném be. Itthon nem engedélyezett, de úgy nézem van nyoma külföldön faiskolákban a használatának gyökérbetegségek ellen.
Az hogy ki mit vehet meg, országfüggő, de a hazai szabályozás az egyik legszigorúbb a világon. Ezért virágzik a csempészet.

Bejegyzés: Citrom a pácban

Sarosi Eszter 2019.02.07. 17:19:12

@doomguard: köszönöm! Nagyon jókat írtál, a narancsolaj is nagyon tetszik, majd utánanézek hogy itt kinnt (Németországban élek) milyen szereket lehet kapni. Lejjebb épp írtam, egy olyan szert vettem amiben réz-oktanoát van hatóanyagként 100 g/l (10 % w/w) és az 1-2 %os oldatokat ajánlják. Gondoltam ha az extrán fel van tüntetve hogy ezekben a koncentraciokban a növények jól bírják és méhekre nem veszélyes, valamint ezt is bárki megveheti nem csak szakemberek,akkor nem lehet olyan rossz...

Bejegyzés: Citrom a pácban

Sarosi Eszter 2019.02.07. 17:10:24

@kapanyél: Németorszàgban élek, és lehet hogy otthon más szerek kaphatóak. A termék neve Atempo Kupfer-Pilzfrei (Neudorff)
a hatóanyag 100g/l (10 % w/w) réz-oktanoát, 18 g réz/l
a csomagolason az all, hogy a növények és méhek számára az ajánlott koncentracioban nem káros. 1-2%os oldatokat ajánl, igaz paradicsomnál és burgonyánál Phytophthora-ra, szőlőnél Peronospora es Oidiumra, az almánál meg Venturia inaequslis ellen. Citrusfeleket nem irta.

Bejegyzés: Citrom a pácban

kapanyél 2019.02.05. 08:08:45

@Sarosi Eszter: Kedves Eszter! A válaszhoz tudnunk kellene a réztartalmú szer nevét. Várom válaszát.
Judit, a szerk.

Bejegyzés: Citrom a pácban

doomguard 2019.02.04. 14:42:20

Olajos anyagot (OD formuláció, vagy amelynek az összetevőiben bármilyen olaj szerepel, napraforgó, narancs, paraffin, bármi) még véletlenül se tegyél a gyökér közelébe. A cikkíró is rezes gombaölő szer oldatát írta, nem "gyári" olajos lemosót. A tribázikus rézszulfát (Cuproxat néven van forgalomban) hígítva alkalmas ilyenre, az aminosavas rezek(Scudo, Protamin Cu) is.
A nagy palántás profik a Phosfik Cu (foszfanátos réz gyári kombinációja) nevű anyagot használják, ez tökéletesen működik mindenféle talajlakó gomba, és baktérium ellen, és a növényben sem tesz kárt.Ráadásul nem növényvédőszer, így bárki megveheti. Nem tudom, ez reklám-e, de ha az, akkor moderáljátok ki :)
Egyébként ez intézni fogja a szürkés színű gombatelepeket is. Ha fehér, akkor gond van, az lehet sclerotinia is, házilag azt nehéz kikúrálni. (pár éven belül, ha a Collis kimegy, akkor üzemben is nehéz lesz) Ha rózsaszínes elszíneződés van a gyökérnél, az Fusarium, ott általában már csak a kidobás, és a cserép alkoholos fertőtlenítése segít.
A módszer pedig az, amit leírtak: még véletlenül se hagyd a gyökeret kiszáradni. Lemosod, (ha egy kis föld marad rajta az nem baj) lemetszed a a beteg/elszáradt részeket. Ezután bemártod, vagy lefújod a gyökeret, lerázod/lecsöpögteted a felesleges anyagot, és rögvest mehet is a földbe.
A növényvédőszerek/biostimulátorok/lombtrágyák úgy vannak megkonstruálva, hogy ne nagyon kelljen őket tutujgatni. (illetve kell főleg a növényvédőszereket, de ez esetben ne törődj a pH beállítással)

Egyébként az orchideáknak is kell némi hideghatás, a 10 fok celsius körüli hőmérsékletet simán bírják a Pahalaenopsisok. Ráadásul agyon sem kell öntözni őket, két hetet, sőt hármat is simán kibírnak az enyéim (mondjuk én mártom őket, nem föntről öntözök).
Pajzstetűre a hidrogén peroxidnál szerintem emberbarátabb a narancsolaj(Wetcit, vagy Prev b2 a termék kereskedelmi neve).
A flakonon lévő dózist nyugodtan fejeld meg 50%-al (mivel alapban tapadásfokozóként adják, és az a dózis arra van) és működni fog, szépen leszáradnak a pajzstetvek. Ezt a módszert ültetvényekben is használják. Ráadásul az enyhe narancsillaton kívül nincs más mellékhatása.

A lámpázás véleményem szerint nem szükséges, anno a szombathelyi Kertész szövetkezetben láttam hatalmas citromfákat, azok minden fényezés nélkül gyönyörűek voltak.
Még csak annyi, hogy a külföldről hozott növényekkel nem árt vigyázni.
A praxisomban volt már olyan, hogy egy csomó Olaszországból behozott citrusfélét égettettem el, és formaldehideztem ki a közeget/cserepet, mert érdekes szeretetcsomagok is jöttek vele.

Bejegyzés: Citrom a pácban

Sarosi Eszter 2019.02.03. 19:15:09

Jó napot!
Elolvastam a cikket, nagyon örültem neki,hogy ráakadtam, hasonló problémával küzdök,csak épp a katasztrófa elején állok és segítséget szeretnék kérni.
Január elején kaptam ajándékba egy citromfát. Már az elején egy pajzstetű fertőzéssel találtam magam szemben,mikor kicsit szemügyre vettem a növénykémet. Ezt a problémát folyamatos 3%-os hidrogén-peroxid oldatos levelenkénti letörölgetéssel sikerült visszaszoritani.
Sajnos mivel lakásban van a teleltetés helye, egy keleti nagy ablakfelület mellé történt a telepites, viszont a lakásban 20 fok alatt sosincs a hőmérséklet ( az orchideaimnak meg az kell sajnos). A citromfám hozott új hajtásokat, szegényem úgy gondolja itt a tavasz, és virágbaborult. A beporzásra rásegítettem de sajnos a föld a tetején elkezdett penészedni. Szürkés szőrös penészgombatelepek amit hiaba tavolitok el visszater. És sajnos elkezdődött a bimbó- valamint levélvesztés. ( bar igyis sok virag van még rajta...)

KÉRDÉSEM a következő:
Rendeltem egy citrusokkal foglalkozó oldalról egy számukra megfelelő lámpát amivel a téli fényhiányt pótolni fogom, ez megérkezik 3-4 nap múlva. Beszereztem a citrusföldet, valamint egy réztartalmú permetszert. Át fogom ültetni, csak a kérdés, a réztartalmú lemosópermetezést megejtsem-e a gyökéren miutan leveregettem finoman a földet??? Nem fog kárt tenni a növényben? Egyáltalán ez mit jelent? Először lezuhanyozom langyos/nem jéghideg vízzel, majd rápermetezem az adott komcentraciot az oldatbol, es megvarom mig megszarad, majd akkor elültetem a citrusföldbe? Vagy ezt a gyakorlatban hogy kell elképzelni?
Nagyon szeretném megmenteni. Olyan gyönyörű és csak hozza a viragokat továbbra is.
Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Bejegyzés: Citrom a pácban

csakférfi 2019.01.31. 17:36:20

@kkm.furdancs:
Egyszer egy vetömagos kerte "ne szedjük le a paprikàt 3 hétig".
Jönne fényképezni a katalògusba.
:)

Bejegyzés: Illegális növénynemesítés?

csakférfi 2019.01.31. 17:32:39

@doomguard:
Anno....2004-ben 3200 m2 -en fòliàztam plusz 1 hold szabadföldi paprika.
Ebböl 1800m2 vegetàciòs fütessel.Gàzzal és karborobotokkal.Szàmlaképesen.
10 éve abbahagytam.
Ma màr nosztalgiàzok a cnc eszterga mellett 3 müszakban.
Basszus.......igaz amit írsz.
@gyfasz.
Nejemtöl hallom néha...mikor hazajön a nemzetközi pénztàrosi munkahelyéröl.
Azt àllítja...."egyre hülyébb utasok vannak"....30 éve melòzik jegykiadòként.
:) :)

Bejegyzés: Illegális növénynemesítés?

doomguard 2019.01.31. 17:31:22

@kkm.furdancs:
Ha paradicsomos képre van szükség, akkor majd nyáron küldök a saját extenzív paradicsomomról. Azt ki lehet tenni nyugodtan. :)

Bejegyzés: Illegális növénynemesítés?

kkm.furdancs 2019.01.31. 17:24:46

@doomguard: A paradicsomos fotó az eredeti cikkből való. Én magam sem ezzel a képpel reklámoznám a termékemet, de hát így látta jónak a cikk szerzője :)

Bejegyzés: Illegális növénynemesítés?

doomguard 2019.01.31. 17:23:32

Az egyik termelőm 69 óta fogja a bácskai magot. Izolált termesztésben, direkt magra mindig hagy egy területet. A többit pedig rendes árutermelésre használja. Minden évben szoktam kapni tőle egy zsák bácskait. (többet nincs pofám elfogadni)A termelő szerint meg vannak veszve érte az éttermesek, és a savanyítósok. Ha pultra kiteszik, akkor ott csak fanyalognak a vevők. A hatvani hegyessel ugyanez lenne a helyzet, a bogyiszlói anno a 80-as években szinte minden lecsóban benne volt, most sehol sincs.
A vásárló elvárja azokat amiket leírtál. Csak azt nem tudja hogy az egyik követelmény kizárja a másikat. Ezek a fajták intenzív növényvédelem, és tápanyagpótlás nélkül életképtelenek.
Az internetes "ismeretterjesztés", szenzációhajhász clickbait cikkek (pl: 10 dolog amit ne egyél, 5 dolog ami serkenti a hormonrendszered...stb)meg adja a fogyasztó alá a lovat.Biológiai és kémiai tudás nélkül fröcsögik tele a netet marhasággal. Agyfa**t tudok kapni ettől.
A természet pedig....persze hogy röhög. Az evolúció nem áll meg, szelektál szépen. Természetesen a panelzöldek, akik évente kétszer végigcsörtetik az erdőt, verik magukat, hogy mekkora az ökológiai kár, meg ilyesmi, aztán meg rínak, ha jönnek a poloskák. A vadász az mészáros (a vadkár számukra nem létezik), a növényvédős meg gyilkos multibérenc, aki halálba akarja taszítani az emberiséget.
Mindezt mondják azok az emberek, akik csak az állatkertben meg a vadasparkban látnak vadat, és csak a szupermarketben zöldségfélét.

Bejegyzés: Illegális növénynemesítés?

csakférfi 2019.01.31. 16:37:09

@doomguard:
Na igen!
:)
Azért egy 200 ft-os szemenkénti paradicsomtòl elvàrnànk a profi minöséget pl.-ul.
Nem egyszerü a termelö helyzete.
Egyfelöl a vevö..
-egyöntetü
-pultàllò
-szàllítàs àllò
-nagy "osztàlyos"
- hibàtlan (kàrtevö és szermentes)
- olcsò
A cégek ezt jòl kiaknàzzàk....minden évben ujat kell venni.
Anno a hatvani erös...bogyesz...bàcskai paprika magokat fogtuk a 70 -es években.
Ma màr......"kökor".
Gyanítom ujfent zsàkutca ez a termelöi vagy vevöi séma.
Lényegtelen hogy bio..vagy integràlt termelési mòd.
Mindenki jòl keres.
Vetömagos....mütràgyàs...fòliagyàrtò...eszköz és gépgyàrtò...a növényvédöszeres...az àllam.
A termelö meg "megörül".
Hülye egy rendszer.....
Szerintem a "természet" meg jòt röhög a "markàba".....na mit agyalt ki megint màr a homo sapiens....
:) :)

Bejegyzés: Illegális növénynemesítés?