Utolsó kommentek:

pannonfunk 2018.12.07. 13:06:48

@kkm.furdancs: No... Nekem volt egy német kollégám, aki meglátogatott Budapesten, és azt mondta, hogy a mákos guba a legjobb dolog, amit evett itt :)

A titka a kifli ügyes megpirítása, mielőtt felöntöd tejjel, meg persze az arányok.

Bejegyzés: Az öröm virága, a mák

kkm.furdancs 2018.12.07. 11:56:06

@zia77: Köszi a kommentet! Kedvem támadt nyomán egy kis mákos nudlira (a mákba hempergetett áztatott kifli egy nemzedéket tántorított el a menzától és máktól szerintem). Gyerekkoromban anyám kávédarálóval, kristálycukorral keverve darálta meg.

Bejegyzés: Az öröm virága, a mák

zia77 2018.12.06. 18:20:28

Örömmel olvastam a cikket, az ismertetést. A mák a kedvenc süteménytöltelékem. Ma is vettem a piacon mákos rétest. Mákos zserbó, mákos pite, mákos beigli, mákos tészta, stb., de csak cukorral keverve "szárazon" is eszem. Külön szerencsés, hogy a darálásra is kitér a cikk. Igazán jó tölteléket vagy egyáltalán ételt csak megfelelően darált mákból lehet készíteni. Ez nem is könnyű. A mákot szerintem préselve kell darálni, úgy hogy a szemcsék teljesen feltáródjanak. Sajnos a háztartásokba ajánlott mákdarálók elég nehéz munkát adnak. Ha nem "húzza be" az ember optimálisan a darálórészt, akkor vagy szemcsés marad a mák, és így nem érzékelhető a finom zamata, ha pedig nagyon "behúzzuk" a darálót, azaz főként préseljük, olajosra darálódik, amely nem guszta. Mindig a piacon veszem, ahol szerencsémre olyan villanydarálók vannak, hogy a darált anyag optimális szemcseméretű és feltártságú lesz. Néhány üzlet forgalmaz darált mákot előre csomagolva, kimérve, de azok sem tökéletesek. Túl durvák. A mák nincs kipréselve. Az így készült töltelék
nem adja azt a fenséges zamatot, amiért a mákot sokan szeretik. A megjelenési formája is más. Persze így tartósabb, mert megdarálva egy idő után megkeseredik kicsit. Egy időben "termeltem" mákot. Lett is vagy 15 dkg termésem. Nem ettem belőle, mert a siker volt számomra az érdekes. Meg az itthoni mákdarálóba nem is akartam "elpocsékolni". Megjegyzem, hogy Olaszországban élt nagybátyám, amikor hazalátogattak mindig kb. 1 kg mákot, és több doboz tejfölt (a paprikás csirkéhez) vitt "haza" Vicenzába, mert azt náluk nem lehetett beszerezni. A napokban meg egy cikket olvastam, valószínűleg itt az Indexen, amelynek szerzője a mák evését minden 50 év feletti számára kis mennyiségben "kötelezővé" tenné.

Bejegyzés: Az öröm virága, a mák

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.11.24. 23:27:33

De jók, köszi! :)
Pár megoldást én is igyekszem hasznosítani a kertben... :)

Bejegyzés: Téli ötletek az ágyásból

Gazz 2018.11.22. 09:28:39

Sajnos két betegség is pusztítja a hazai állományt, a kéregrák és a tintafoltos betegség.
Lassan lassan kezdenek megjelenni néhány vadon termő állományban a betegségre rezisztens egyedek, de célszerűpp, ha nemesített ázsiai-európai hibrid gesztenyecsemetét veszünk. Sajnos talajra is igen érzékeny, savanyú löszös (pld. Somogy, Zala) és vulkáni (Börzsöny, Visegrádi hegység), illetve szubalpi (Sopron környéke) talajokon érzi jól magát, alföldön, meszes vidékeken tapasztalatom szerint nem igazán marad meg.
Én Zuglóban öt éven keresztül próbáltam, mindent bevetettem a tőzegtől az ecetes vízig, de nem fejlődtek a csemeték. Egy-két évet kihúztak, foltos, sárga levelekkel, aztán megadták magukat.

Bejegyzés: Érdekességek a gesztenyéről

kkm.furdancs 2018.11.19. 10:35:27

@DogTheDog: Volt rá idejük, hogy bebizonyosodjon gyógyító hatása, nem Facebook-megosztásból vagy ukrán csodagyógyítótól szerezték az információt :)

Bejegyzés: Dióolaj, a folyékony bejgli...

DogTheDog 2018.11.16. 22:13:43

Arra lennek kivancsi, hogy amikor a nep lemosta, borogatta, bekente, megitta, csepegtette es egyeb modon hasznalta, akkor az bizonyithatoan hasznalt e? Egy konyv es nemi szajhagyomany alapjan eleg meredek gyogyhatasu szernek minositeni. Egeszseges, az tuti,de szerintem itt meg all az egesz.

Bejegyzés: Dióolaj, a folyékony bejgli...

kkm.furdancs 2018.09.30. 11:15:43

@Zé71: Ez teljesen igaz, nálunk sem lesz értékelhető termés a szokásos 70-80 kiló helyett. Végzek egy kis kutatást és a jövőben (tavaszig) írunk az eddig próbált védekezési módszerekről. Addig égetni, égetni a leveleket és leesett ágakat! - még ha ez a módszer esetleg kivívja az ellenvéleményeket.

Bejegyzés: Klapka nyomdokain: termesszünk diót!

Zé71 2018.09.28. 11:39:52

A hiányzó helyen és tőkén kívül csak az riaszt el,hogy új kártevő jelent meg : a burokfúró légy :/
Állítólag szinte lehetetlen ellene védekezni és ahol megjelenik, ott a diófáknak annyi...

Bejegyzés: Klapka nyomdokain: termesszünk diót!

kukaberci 2018.09.21. 07:32:08

Na, ötezer-kétszázhetvenkilencedszer is leírta a poszter az általános iskolai tananyagot.

Ami viszont jó lett volna, az pl. a különböző vízművek által szolgáltatott vizek mérési táblázatai. De ugye az nehéz...

Szóval nesze, semmi, fogd meg jól.

Bejegyzés: Szobanövények öntözése és a vízminőség

inebhedj - szerintem 2018.09.13. 12:23:24

Ő...

A lestyán kimaradt, noha gyakorlatilag az a "vegetafűszer"....

Bejegyzés: Kapanyél mindenízű vegetája

Pierr Kardán 2018.09.13. 11:15:35

Mi az összekevert és ledarált zöldségeket, fűszereket a saját levében tesszük el, sóval tartósítva. Így egyszerre van fűszer és fűszerolaj is.

Bejegyzés: Kapanyél mindenízű vegetája

Doktor Kotász 2018.09.12. 20:30:51

Bocs, de a vegeta és egyébb keverékek vákuumos szárítással készülnek. A lefagyasztott zöltséget felaprítják, majd vákkumban felmelegítik, így a víztartalmuk az olvadás után rögtön gázállapotra vált (abszorbál), és kipárolog a zöldségből. A darálással az olajtartalma is távozik a zöldségnek.

Bejegyzés: Kapanyél mindenízű vegetája

kkm.furdancs 2018.09.07. 07:57:50

@Myopinion: A képkereső játéka csupán, alig találni normális és nem agyonvízjelezett kereskedelmi fotót kissé ritkább témákra.
Ha az ültetés gyakorlatát nézzük, lehetne lila hagyma is, de igazad van és tisztelet, hogy első látásra felismerted :)

@pattantyúk: És utána jöhet a fűkasza. Nem értem, mi a gond vele, nálam a diófák alatt, fű közül évente kinőnek és szép kontrasztot adnak a fűvel.

Bejegyzés: Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

Myopinion 2018.09.06. 22:59:05

Kár, hogy a címlapképen kardvirág (Gladiolus) hagymák vannak, amelyeket tavasszal kell ültetni, ősszel pedig felszedni, mivel hogy nem télállóak... ;)

Bejegyzés: Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2018.09.06. 13:51:37

Sövényszulák (Convolvolus sepium) telepedett meg kiskertünkben, sajnos tovább bírja, mint az én kapálási kedvem, pedig 2x egy héten próbáltam ellene tenni egész nyáron.
Próbáltam a gyökerét is kiásni, volt olyan amelyiknek méteres gyökerét találtam amikor beszakadt.
Virághagymákat kiszedtem, meg a fűszernövényeket is és megy a glikoszulfát vagy mi a hatóanyag :( aztán fólia+mulch

Vajon mennyi lehet a tényleges feledési idő, ha a rákot inkább a gyomnövénynek kívánnám ?

Bejegyzés: Totális pusztítás: gyomirtók

pattantyúk 2018.09.06. 12:27:37

Tulipánt ültetni a fűbe - a legnagyobb marhaság. Amíg virágzik, addig jó, de utána ott marad a levele, amíg el nem szárad. Kb. két hónapig.

Bejegyzés: Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)