Gabion és sziklakert

2019.07.18. 05:00 - kkm.furdancs

asasa.jpg

A történelmi és a modern kertépítészeti felfogás közötti hídként is értelmezhető a növénnyel beültetett kőkosár, más néven gabion. Bár nem minden környezetbe illik bele, a recycling- és csináld magad-szellemiségű kertekbe ugyanakkor ragyogóan beilleszthető egy-egy kőkosár, akár falként, akár minitoronyként.

elolvasom

1 komment Címkék: sziklakert gabion

A növények szerelmi élete

2019.07.12. 05:00 - kkm.furdancs

Poroznám a bibédet! - üzeni a fiúvirág a lányvirágnak egy méhecskével. A postás elvégzi a megtermékenyítést (hányszor megtörténik ez emberekkel is). A szerelem megmarad plátói síkon, de a szerelem gyümölcsei vagy zöldségei megfogannak. Hogyan szaporodnak a mohák? Hogyan csalogatják a beporzó rovarokat és hogyan kerülik el az önmegtermékenyítést a kétivarú növények?

00.jpg

Az elmúlt két évezred legnagyobb részében a növényeket szűzi lényeknek tartották, amelyek pusztán ivartalan módon szaporodnak. A nemek szerepét a növények szaporodásában fel kellett fedezni és be kellett bizonyítani, mielőtt teljesen elfogadták volna. Filozófiai, tudományos, vallási érvek és nézetek csaptak össze a színtiszta empirikus kutatások mellett vagy helyett, pótolandó a világ még kevéssé ismert működését és a feltárására alkalmas műszerek hiányát.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv virág könyvajánló szaporítás

Élő faliképek

2019.07.10. 05:00 - kkm.furdancs

s2.jpg

Egyesek a móka kedvéért vannak oda érte, mások a gyakorlati előnyeiért kedvelik – így vagy úgy, de a növényből kirakott faliképek egyre népszerűbbek. Tulajdonképpen a kertkiállításokon bemutatott nagyszabású kompozíciók, a zöld épülethomlokzatok kicsinyített változatairól van szó.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: dekoráció pozsgás függőleges kert élő falikép

Árasztásos zöldtető családi házon

2019.07.03. 05:00 - kkm.furdancs

image2_25.jpg

Ma jelenik meg, és kb. két héten belül kerül a boltokba a Cser Kiadó legújabb könyve. Témája egy divatos, környezetebarát városkép-szépítési és komfortnövelési megoldás, a zöldtető. Zöldtetők. Tervezés - kivitelezés - gondozás. Célja a "zöldtetőérzés" és a "zöldtető-gondolkodás" lehetőség szerinti terjesztése. A könyv megvalósult zöldtetők és zöld tetőkertek fotóin túl komplett műszaki megoldásokat mutat be a tetőszigeteléstől a színpompás növényzetig, az önfenntartó zöldtetőktől a járható tetőkertekig. A példákból emeletem ki az árasztásos megoldást, mely tervezője szerint kiválthatja a légkondicionáló berendezést.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló építés zöldtető

Utolsó pillanatban: dióbefőtt júniusban!

2019.06.28. 05:00 - kkm.furdancs

image4l.jpg

A fogorvosok általában nem tanácsolják csonthéjas termések foggal való megtörését. Most a dióbefőtt köretet -  salátát ajánlunk figyelmükbe, amely igazi kuriózum asztalunkon és megfelelően elkészítve nem kell aggódnunk keménysége miatt. A diófákon javában keményedik a csonthéj, de a kisebb termésekből még találhatnak megfelelő alapanyagot. Illusztrációnk egy korábbi "befőzés" eredményét mutatja. 

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: dió befőzés dióbefőtt

Zöld metszés (nyári hajtásválogatás)

2019.06.26. 05:00 - kkm.furdancs

c090a232-892d-4b6a-b9c5-2487474c5821-ee6a8be.jpg

A nyári zöldmunkákra azért van szükség, mert a vegetációs időszak alatt a fák sokkal több új hajtást hoznak, mint amennyi a gyümölcsök felneveléséhez, a következő évi terméshez vagy a korona fenntartásához szükséges. Ezeket a fölösleges hajtásokat egyébként a téli vagy tél végi fás metszés során metszenénk le.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló metszés zöldmetszés

Régi népélet naptára

2019.06.24. 08:17 - kapanyél

aratas-1938-1765074-59222a0f.jpg

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

 

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

 

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

Kép forrásához katt a fotóra!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: férj aratás dologtiltó nap Péter-Pál

Madárriasztás humánusan

2019.06.19. 05:00 - kkm.furdancs

Harkályok és fakopácsok kártételéről olvashattak legutóbb, melyek kikezdik a hőszigetelést. Orbán Zoltán "Madárbarátok nagykönyve"  című kötetéből merítünk néhány ötletet, hogy távol tartsuk őket. Rémzsinór, ragadozó madarak sziluettje vagy fotója és a ház növénytakaróba burkolása a menü. Ezek passzív védelmek, netes kereséskor az első szembejövő tematikus webáruház kínálatát bemutatva kürtök, ultrahangos riasztók sorakoznak. Nem egy szomszédbarát megoldás, próbálkozzunk először csendesebb kísérletekkel.

madar_ablaktamadas_remzsinor_orban_zoltan_0007.JPG

A következőkben bemutatott eszközök és módszerek elvileg hatásos madárriasztók, hatékonyságukat azonban nagyban befolyásolja a védendő falfelület mérete és a harkályok egyéni érzékenysége. Egyszintes családi házak esetén akár megfelelő védelmet is jelenthetnek, a többségében érintett többemeletes épületeknél azonban szinte biztosan hatástalanok.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: madarak harkály fakopáncs riasztók

Falrongáló fakopáncsok

2019.06.12. 05:00 - kkm.furdancs

harkaly_epuletrongalas_veroce_orban_zoltan_0003_bontasjelolessel.JPG

Mire kiértem a cseresznyefához, a rigók egy maréknyi kóstoló kivételével akkurátusan lezabálták a termést és még össze is potyogtatták. Humánus madárriasztót keresve fordultam a szakirodalomhoz és egy sokkal érdekesebb (már amennyiben a nagyobb, hosszú távú kártételt lehet így nevezni) jelenség leírására, okainak feltárására bukkantam. Nevezetesen a hőszigetelésbe belevéső harkályok, fakopácsok bosszantó és drága munkálkodásról lesz szó.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: madár könyvajánló madárriasztó

Szeder, te drága!

2019.06.05. 05:00 - kkm.furdancs

image2_51.jpg

Címlapon egyik nagyáruházunk reklámújságjából ollózott, három közkedvelt erdei gyümölcsöt hirdető árajánlat. Az áfonyának speciális talajigénye, a málna-szedernek pedig élőerőt követelő szüretelése miatt kerül felső kategóriás árkategóriába. Pedig egyszerű növények ezek, termesztésük a kerti meghonosodás után javarészt kimerül az intenzív elterjedés megakadályozása és betakarítás munkálataiban. A szeder és málna nyugodtan lefagyasztható, így nem jelent problémát részletekben szüretelni.

elolvasom

Szólj hozzá!