Klapka nyomdokain: termesszünk diót!

2018.09.26. 05:00 - kkm.furdancs

Nincs már köztünk a varietétáncos, számítógép-importőr, aranykereskedő, életművész Klapka György, aki nem mellékesen az 1990-es évektől foglalkozott diótermesztéssel. A sikeres példát látva talán eltűnődhetnénk egy saját dióültetvény ábrándján. Ültetvényes vagyok! - ez majdnem olyan hatásos bemutatkozás, mint hogy "Csellógyáram van a külvárosban".

walnuts.jpg

A dió előnyeit szemlézve látjuk, ahogy évek óta rakétaként emelkedik a bejglibe való tisztított dióbél ára és láttunk már diófát, bőtermő növény. Továbbá szinte készpénzként hullik lábunk elé a termés, megtakarítva a fára mászást érte, és nemhogy megrohadna a többi gyümölcshöz hasonlóan, hanem előzékenyen kiszáradva várja a feldolgozást. Megannyi előnyös tulajdonság, melyeket mérlegre tehetnek a kihasználhatónál nagyobb telekkel rendelkezők vagy akár befektetni vágyó, diószerető népek is. Teljesség igénye nélkül következzen egy összefoglaló erről a markáns növényről, mintegy figyelemfelkeltésként. Ezt az írást nem az aktualitás szülte, hanem a jó előre szólás igénye. Várni kell tavaszig az ültetéssel, mert az ősszel ültetett diófák nehezen viselik el a telet, gyakran kipusztulnak. 

elolvasom

Szólj hozzá!

Szobanövények öntözése és a vízminőség

2018.09.20. 05:00 - kkm.furdancs

A kerti vegetáció burjánzása talán háttérbe szorította szobanövényeinket ezekben a kertészkedős időkben, de néhány hónap és már csak ők jelentik a zöldellő növényzetet. Hogy ne csak túléljék a velünk töltött időt, de jól érezvén magukat, egészségesen fejlődjenek, érdemes megvizsgálni az öntözésre használt víz minőségét is.

wateringplant-gettyimages-501929925-590777015f9b5810dcba3242.jpg

A víz minősége tájanként, de esetenként egy nagyobb településen belül is nagyon különböző lehet, és az év folyamán változhat is. A víz milyenségére, minőségére vonatkozó felvilágosításokat a helyi vízművek illetékesétől lehet kapni. Bár a víz minőségének a mai tápoldatok felhasználása mellett már nem olyan nagy a jelentősége, mint valamikor, vannak olyan tényezők, amelyek a növények egészséges fejlődésében fontos szerepet játszanak.

elolvasom

3 komment Címkék: öntözés szobanövény vízminőség vízellátás

Betakarító munkagépek szerte a világból

2018.09.18. 05:00 - kkm.furdancs

web1_tsr2-pickingmachines-edh-170619.jpg

A krumpliszedés nem derékbarát elfoglaltság, sőt, semmilyen szedés sem az. Nem csoda, hogy kertészek, mérnökök és feltalálók próbálták megkönnyíteni, hatékonnyá tenni a betakarítás nehéz munkáját. Frappáns megoldások születtek. Hogy a diót gép rázza le a kiterített ponyvára, nem újdonság, viszont a fatörzshöz szorosan illeszkedő gépi hajtású ponyva már figyelemre méltóbb. Az érzékeny földieper kombájnos, illetve hasonfekvéses kézi szedése, de a málnakombájn mellett egzotikus termések gépi betakarítása is helyet kapott videóválogatásunkban.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: videó gépek betakarítás kombájn

Régi népélet naptára

2018.09.17. 08:44 - kapanyél

f034.jpg

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét:

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.

A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Máté hete egyes vidékeken vetésre való, ahol a gazda tiszta ruhában szórta el a megszentelt magokat, miközben semmiképpen nem káromkodott. Máshol éppen ellenkezőleg, ezt a hetet vetésre alkalmatlan „pelyvahétnek” nevezték.

Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent. 

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: fecske vénasszonyok nyara

Kapanyél mindenízű vegetája

2018.09.12. 05:00 - kapanyél

Egy valódi őszi téma következik, amikor a túltermeléssel küzdő kertész nem akarja lefagyasztani a petrezselymet és répát, mert elveszti ízét és ropogósságát. Emellett akad még a kertben paprika, karalábé, karfiol. Szerencséseknek paradicsom, amely - a meleg időjárás miatt talán - sokkal korábban leérett ez évben, a maradékot pedig poloskák ritkították.

image12_1.jpg

Készítsünk tehát vegetát (és a melléktermékként képződő fűszerolajat), ami gyárilag is finom, de ha magunk készítjük, kihagyhatjuk belőle az adalékokat és vállalkozó kedvűek maguk határozhatják meg ízvilágát. Évekkel ezelőtt kipróbált (a fotók is akkor készültek) vegetareceptet ajánlunk szíves figyelmükbe. Egyetlen hiányossága van, ötször ennyit kellett volna készíteni, mert gyorsan elfogyott.

elolvasom

3 komment Címkék: recept fűszernövény fűszersó vegeta fűszerolaj

Fügenap a Füvészkertben

2018.09.10. 12:36 - kapanyél

 

feigen_an_einem_baum.jpg

Ismét Fügenap a Füvészkertben!

Szeptember 11-én kedden du. 2 órától minden fügerajongót várnak. Lesz fajtabemutató, fügelekvár-kóstoló és szakmai előadások:

- 14.00: Dr. Szabó István – Hársvölgyiné Szőnyi Éva: Fügefajták fenológiai megfigyelései a keszthelyi és cserszegtomaji tenyészkertben

- 14.30: Papp László: A füge morfológiája

- 15.00: Dr. Orlóci László: A füge beporzása

Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: füge Füvészkert

Hagymás virágok őszi ültetése (gyakorlat)

2018.09.05. 05:00 - kkm.furdancs

plant-bulbs-fall-800x800.jpg

Folytatva az aktuális őszi teendőkről szóló sorozatunkat, hadd ismertessük meg azon trükkök sorát, amelyek segítenek biztonsággal elültetni a virághagymákat. Számos eszköz is a segítségünkre lesz az ültetéshez, ilyenek például a speciális ültetőszerszámok és kosarak. Utóbbiak nemcsak a kertésznek jelentenek könnyebbséget, de a hagymákat és a gumókat is megvédik a veszélyes károsítóiktól, a különféle rágcsálóktól.

elolvasom

3 komment Címkék: ültetés hagymás virágok hagymások

Paradicsomnap a Füvészkertben

2018.09.02. 10:10 - kapanyél

Az ELTE Füvészkert szakmai programjai között évek óta fontos szerepet kap a paradicsom. Idén szeptember 3-án, hétfőn a bolgár paradicsom(ok)é lesz a főszerep, szakmai előadásokkal, fatjtabemutatóval, kóstolóval. Aki evett már bolgár paradicsomot, tudja, miről beszélek, aki nem, meg kell kóstolnia!

par_hus1920.jpg

A paradicsom áldásos hatásairól korábban már írtunk itt, a holnapi nap programja pedig a következő:

 

  • 9.00: PARADICSOMNAP – Megnyitó: Dr. Orlóci László igazgató

 

  • 9.15 – 9.30: Rövid megnyitó beszédet mond Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke

 

  • 9.45 – 10.00: Bulgária zöldségtermesztési eredményeinek bemutatása – Prof. Daniela Ganeva (Maritsa Vegetable Crops -Research Institute (MVCRI), Plovdiv:A növényi kultúrák- paradicsom – kiválasztása Bulgáriában.

 

  • 10.00–10.20: Dr. Borovics Attila (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet - Nemesítési Osztály Főigazgató helyettes rövid előadása a Magyarország és Bulgária között aláírt együttműködési megállapodásról.

 

  • 10.20–11.00: Prof. Dr Krasimira Sztaneva , prof. Milko Milev – Rektorhelyettes és dr. Nasko Ilev előadásai (Szófiai Erdészeti Egyetem)

 

  • 11:00 – 11:05 Csavdar Petkov, a Bolgár Köztársaság Nagykövetségének első titkára és Bulgária magyarországi kereskedelmi képviselőjének üdvözlő szavai

 

  • 11.10: Kérdések

A köszöntések és beszédek bolgár és magyar nyelven lesznek.

12 órától folytatódik a Paradicsomnap fajtabemutatóval és kóstolóval. A Kertben termesztett bolgár fajták kóstolója, ízverseny és szavazás. A programot vezeti: Kiszel Péter főkertész.

A program nyilvános, mindenkit szeretettel várnak!

ELTE Füvészkert

1083 Budapest, Illés u. 25. 

Szólj hozzá! Címkék: programajánló paradicsom

Totális pusztítás: gyomirtók

2018.08.30. 05:00 - kkm.furdancs

Eljött az ősz, messze már a kikelő zöldség minden nap újdonságokkal szolgáló időszaka. Leérett, száradó növények és gaz veri fel a kertet. Főleg nagy területű, nem megművelt kertek gazdáira vár eltüntetni a gyomokat, különös tekintettel a parlagfűre. A sarló-kapa módszert 1000 m2 felett tízből egy gerincszakorvos sem ajánlja, ezért van, ki rutinos mozdulattal nyúl a Glialka vagy Tájfun után, hogy leperzselje élőhelyét.

star-wars-weed-control_jpg_860x0_q70_crop-scale.jpg

Mások próbálnak alternatív módszereket találni, hiszen a gyomirtó "a győztes mindent visz" elven működik, melybe más növények (erősebb szél esetén a szomszédé), valamint apró állatkák tartoznak. Pedig szeretjük őket és hasznosak is. Címképünk pont erről a törekvésről szól: "Öld meg a gyomokat a Föld megölése nélkül".

elolvasom

4 komment Címkék: gyomirtó könyvajánló gyom gyomirtás

Virághagymák: felkészülés őszi ültetésre

2018.08.28. 05:00 - kkm.furdancs

tulipa_greuze.jpg

Nyakunkon az ősz, ezért már idejében megkongatjuk a harangokat, figyelmeztetve aktuális teendőkre, például a hagymás virágok őszi ültetésére. A hagymások és a gumósok között két csoportot különböztetünk meg a virágzási idejük szerint: a tavasszal virágzókat, ill. azokat, amelyek csak nyáron vagy ősszel bontják ki szirmaikat. A tavasziakat (például a krókuszokat, a nárciszokat és a tulipánokat) nyár végén, ill. kora ősszel ültethetjük. Fajtaajánló és pár szó a talaj-előkészítésről.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: ültetés hagymás virágok hagymás növények