Negatív kalóriájú zöldségek, gyümölcsök

2018.12.14. 05:00 - kkm.furdancs

Áltudományosnak ható kifejezéssel indítunk, hiszen azt sugallja, hogy csak ülnünk kell és mohón falnunk a fogyáshoz. Pedig tény: A negatív kalóriájú élelmiszerek lebontásához, megemésztéséhez és felszívódásához több energiára van szükség, mint amennyi magukból az ételekből származik. A többlet energiaigény a szervezet zsírtartalékait égeti el. 

maxresdefault_4.jpg

Ezek fogyasztása napi másfél kilogramm súlycsökkenést okoz, szemben a böjtöléssel, ami napi fél kilót jelent. - írja egy fogyókúrás könyv. Ennek igazságtartalmában nem foglalnék állást, de felsorolom a hazánkban piacon is megvásárolható vagy otthon termelhető, negatív kalóriás képviselőiket. Mellé három egzotikus termény részletesebb bemutatása társul. Az okra, guava és licsi formájában és bizonyára ízében is különlegességnek számít, ismerjük meg őket!

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: fogyókúra gyógyhatás Egzotikus növények

Ajándéktippek kertészeknek és hozzátartozóknak

2018.12.12. 05:00 - kkm.furdancs

Az ünnepi ajándékozás számos bakit rejt. Ötlethiányban szenvedve távolabbi rokonunknak - aki valamilyen hobbit űz - vásároljunk könyvet, abból nem lehet baj. Nem? Ha túl általános könyvet választunk, mintha Bálint gazdát lepnénk meg egy "Növénytermesztés kezdőknek" kötettel. Tájékozódjunk vagy találjunk ki valamilyen frappáns felvezetést, hátha megússzuk a kínos pillanatokat, jobb esetben örömet szerzünk az ajándékozottnak. Bármi jobb, mint a nyakkendő - határidőnapló pusztító kombinációja.

00_1.jpg

Segítségül olyan kertészeti témákat választottam, mely nyitott érdeklődésű emberek számára kipróbálandó kihívást rejt, másoknak érdekesség, de mindenképp figyelmesség. Kezdő növénytermesztőket, friss telektulajdonosokat céloztunk meg szakirodalom-ajánlóval, de a biogazdálkodás és termesztőberendezések iránt érdeklődő profik is megtalálják számításukat (mert hogy akad köztük bőven akciósan leértékelt kötet).

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: ajánló könyv karácsony ajándék könyvajánló

Az öröm virága, a mák

2018.12.05. 05:00 - kkm.furdancs

mak-1-prev.jpg

Bejgliképző alapanyagok (dió, gesztenye) bemutatása során elérkeztünk a mákhoz, mely élelmezési felhasználása jóval ritkább a világ más részein, mint hazánkban. Inkább dekorációként használják, nem is kapható kilós tételben, mint nálunk. A kies Afganisztánban sem mákos guba alapanyagként termesztik hektárok tízezrein, hanem...gyógyhatása miatt. Talán ezért is nevezi a népnyelv az öröm virágának. Mai írásunk bemutatja a mákot és ha korai kertészkedésre vágyik olvasónk, a legkorábban vethető növényként felírható naptárba a „hólébe vetés”.

elolvasom

3 komment Címkék: mák mákolaj mákvetés

Régi népélet naptára

2018.12.03. 07:19 - kapanyél

420135837-aba8265b204863.jpg

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnánk, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnánk a tyúkok fenekét.

 

- december 6. (Miklós): A Miklós-napi időjárás mutatja meg, mi várható karácsonykor: ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

 

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

 

- december 8. (Mária): az egyik legnagyobb Mária-ünnep: a Szeplőtelen Fogantatás, illetve Zalában Földtiltó Boldogasszony, vagy Eketiltó Boldogasszony napja. Ilyenkor már semmilyen mezőgazdasági munkát nem lehet végezni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás december advent méz méhek Mária borbálaág

Régi népélet naptára

2018.11.30. 08:21 - kapanyél

szent-andrs-napi-gombcfzs80f5.jpg

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vagy pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

Persze, nem csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (A lányok ugyanezt megcsinálták fiúnevekkel.)

András napja az időjárást is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Az András napjához legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja (azaz idén december 2.)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás advent András házasságjóslás

Magro Kukorica és Búza Konferenciasorozat

2018.11.30. 07:28 - kapanyél

Generációkon át íveljen a tudás!

A Magro.hu idén is a már megszokott színes előadói palettával és izgalmas szakmai programmal tartja meg szakmai rendezvényét, a KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatot, amelyre Önt is szeretettel várják.

fejleckep.jpg

Helyszínek és időpontok:

  1. december 13., csütörtök, Kaposvári Egyetem, Agrár-és Környezettudományi Kar
  2. január 17., csütörtök, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

elolvasom

Szólj hozzá!

Sajtok és sajtkönyvek

2018.11.28. 05:00 - kkm.furdancs

Vannak dolgok, melyek odafigyelés, rendes recept nélkül csak elsőre - vagy akkor sem - sikerülnek. A számos komponenst, megszabott hőmérsékletet és kevergetést kívánó foglalatosságok klasszikusa a főzés, acélötvözet készítése vagy - mai témánk főszereplője - a sajtkészítés házilag.

parenyica08.jpg

Ezzel (blogunk profilja, a kertészkedés mellett) szerintem mindenki megpróbálkozik, aki kiszabadulva a betonváros fogságából vidékre költözik és akad tehén vagy kecske a közelben. Jómagam parenyicát készítettem évekkel ezelőtt és kifejezetten jól sikerült. Ennek folyamatát láthatják egy galériában, majd a saját- és neten fellelt sajtkönyvekből ajánlok, hogy Önöknek másodszorra is sikerüljön.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló házi sajtkészítés tejtermék

Téli ötletek az ágyásból

2018.11.23. 05:00 - kkm.furdancs

q1.jpg

Számos előnyös tulajdonsággal bír a magaságyba telepített kert, több írásunkban is bemutattuk erényeit. Még tél elején is találunk benne zöldségfélét (ha elvetettük). Szemezgetve a magaságy technikát elejétől végéig tárgyaló kötetben, téli ötletekre bukkanhatunk fagyás elleni védelem, termények tárolása és akár a fahamu felhasználását ismertető bekezdésekben. Ezekből kötöttünk téli csokrot olvasónknak.

elolvasom

2 komment Címkék: ötletek sütőtök fűszer magaságy

Érdekességek a gesztenyéről

2018.11.21. 05:00 - kkm.furdancs

x_1.jpg

Szelídgesztenyéhez kapcsolódó rendezvények jegyében telt a hónap, múlt hétvégén rendezték például a Budai Gesztenyefesztivált. "Faszénen sült gesztenye, gesztenyés kürtőskalács, fánk, rétes, sütemények, lángos, gesztenyesör, gesztenyepálinka, gesztenyelikőr" - írta invitáló weboldaluk. A fokozott érdeklődés miatt mind egy szálig elfogyott a kínálat, főleg a sült gesztenye. Szeretjük vadnak született unokatesóját is, az elterjedtebb vadgesztenyét, mely igazi értéknövelő ajándék ingatlanvásárláskor. Árnyékában felverhetjük kerti pihenőnket és termése is amolyan kézbe fogni-markolászni való, dekoratív tárgy.

elolvasom

1 komment Címkék: könyv gesztenye

Régi népélet naptára

2018.11.19. 09:24 - kapanyél

post_187924_20141116154821.jpg

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás karácsony