Termesszen paprikát! (Jövőre)

2019.09.18. 05:00 - kkm.furdancs

image7_9.jpg

Jókor szól! - vitathatja Kedves Olvasó az elkésett aktualitású ötletet. Azonban most nyár végi összegző - tanulságokat levonó tanácsként szeretném figyelmükbe ajánlani ezt a csodás növényt, melynek immár nemcsak élettani és gasztronómiai hatásait ismerjük. Sajnos a tragikus állapotú ez évi kiskerti szezon egyetlen túlélőjeként tüntet egészséges állapotával például a paradicsommal szemben, melyet elleptek, gusztustalanra szívtak a poloskát és párhuzamosan el is rohadt. Nem a kalciumhiánytól (csúcsrothadás), ez valami újdonság számomra az eddig tapasztalt megbetegedések sorában.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló paprika fűszerpaprika

Fügenap a Füvészkertben

2019.09.17. 12:23 - kapanyél

feigen_an_einem_baum_1.jpg

A budapesti Füvészkert Szakmai napjainak sorában 2019. szeptember 20-án ötödik alkalommal kerül sor a Fügenapra, a horvát nagykövetség fővédnökségével.

SZAKMAI PROGRAMOK:  

  • 14.00-től: Salamon Pál (emeritus tudományos munkatárs, NAIK Biotechnológiai Kutatóintézet, Gödöllő) előadása A füge betegségei és kártevői Magyarországon címmel

  

  • 14.30-tól: vezetett séta a füvészkerti fügeligetben- eszmecsere a termesztési nehézségekről (dr. Orlóci László és Papp László)

 

  • 15.30: Fügelekvár-kóstolás

     

    Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: programajánló füge Füvészkert

Régi népélet naptára

2019.09.16. 09:11 - kapanyél

9990df.jpg

Szeptember - Szent Mihály hava 

38. hét:

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.

A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

- szeptember 21. (Máté): Máté hete egyes vidékeken vetésre való, ahol a gazda tiszta ruhában szórta el a megszentelt magokat, miközben semmiképpen nem káromkodott. Máshol éppen ellenkezőleg, ezt a hetet vetésre alkalmatlan „pelyvahétnek” nevezték.

Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: időjárás fecske vetés

Rontsunk tuskót laskával!

2019.09.11. 05:00 - kkm.furdancs

A laskagombának egyénisége van. Kevésbé ipari megjelenésű, mint a tömegtermesztett csiperke és íze is jellegzetesebb. Házi termesztéséhez a környezet biztosítása könnyebben biztosítható, hiszen mai írásunk a bizonyíték, hogy farönkön vagy tuskón is eléldegél. Kellemest  kombinálhatjuk a hasznossal, azaz kivágott fák tuskóját a verítékes kiásás helyett korhasszuk el laskagombával, melynek eredménye a boltinál finomabb ízű termés.

image8_10.jpg

Az ember saját- vagy más laikusok tapasztalatának hisz leginkább (mert így jobban bízik a szakértelem és üzemi termesztési követelmények nélküli kísérlet sikerében), ezért bemutatom saját, farönkön és tuskón nevelt laskaültetvényem idővonalát csírabeszerzéstől a szüretelésig.

elolvasom

Szólj hozzá!

Paprikabokortól a fazékig

2019.09.04. 05:00 - kkm.furdancs

image6_4.jpg

Beérett paprikatöveinkről augusztusban és szeptemberben folyamatosan szedhetjük a termést. Amit nem tudunk rögtön felhasználni a konyhában, azt fagyasztással, szárítással vagy befőzéssel tartósíthatjuk. Néhány tanácsot olvashatnak a szedésről, tartósításról, próbálják ki mindegyiket, mert más és más ízvilágot rejtenek. Vigyázat, mert csíp! Erre tekintettel néhány megfontolandó intézkedés is helyet kapott írásunkban.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: tartósítás könyvajánló paprika chili

Magaságy az Amazonason

2019.08.28. 05:00 - kkm.furdancs

image7_8.jpg

A majdnem 7000 kilométer hosszú Amazonas folyó áradáskor - akárcsak a tanulmányainkból ismerős Nílusnál - termékeny hordalékkal javítja fel árterületét. Mikor novemberben beköszönt a trópusi esős évszak, fél éven keresztül bőséges csapadék öntözi és formálja át a tájat. A folyó szélessége megnégyszereződik, vízszintje akár 10 métert is emelkedik. A folyóparti városok magas falat emeltek, viszont a külterületet elönti a víz.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: ajánló magaságy

Virítsd a dohányt!

2019.08.21. 05:00 - kkm.furdancs

Mióta a fináncot feltalálták, a dohány (Nicotiana faj) termesztése és házi feldolgozása a fekete disznóvágással vetélkedett kockázatát tekintve. Mikor a pénzügyőr megtalálta a padláson elrejtett dohányvágót, játékkönyvekhez hasonlóan közölte: "Kalandod ezzel véget ért". A dohánytermékek szabályozása azóta csak szigorodott, házi termesztése továbbra is felvethet kérdéseket a hatóság részéről. Másrészt elszívható végeredmény produkálása nagyon nehéz, a fermentálás szakértelmet igényel. Termesszünk inkább paradicsomot, vagy paradihányt.

tobacco-plants.jpg

Vadon növő fajtája (Selyemkóró) sem ajánlott ültetésre, mert kifejezetten intenzív és haszna erősen vitatott  mezőgazdász körökben, kivéve a méhészeket, mert méz is készül belőle. Látványos dísznövényként telepítve viszont kárt nem okoz. A kereskedelemben is kapható Szárnyalt Díszdohány virágai bódító illatot árasztva az esti órákban nyílnak. Gondozása egyszerű, életerős, nem kényeskedő balkonvirág.

elolvasom

1 komment Címkék: dohány díszdohány

Virágkarneváli ötletek

2019.08.14. 05:00 - kkm.furdancs

Ma kezdődik a hagyományos virágkarnevál Debrecenben (Műsorfüzet itt). 55 éve rendezték az elsőt, de öt kihagyott év miatt most ünneplik az 50. alkalmat, mikor (20-án) virágdíszbe öltöztetett kocsik hajtanak végig a városon. Kis újítással bárki benevezhet emberi erő hajtotta, szabad stílusú járművel (akár virágok nélkül is). Egy csapat - még titkos külsejű - bevásárló  kocsival nevez a versenyre. Mobilizált redneck grillező esetleg? Vagy lázadó hangulatú performansz a fogyasztói társadalom környezetszennyezése ellen? Majd kiderül.

36661012262_6794a2cf9f_b.jpg

Egy hagyományos karneváli kocsi megtervezni, elkészíteni igazi alkotó folyamat. Gyakorlatias feladat is, mert a virágok gyorsan hervadnak, tehát sietve kell felerősíteni őket nem sokkal korábban. Ennek apropójából kis válogatás következik a korábbi, jobban sikerült művekből, majd a világ hasonló rendezvényein látottakból. Célom csak a színpompás virágkavalkádból kiemelni néhány látványos képet és kedvet csinálni egy debreceni látogatáshoz. Fotókra kattintva további gyűjtemények láthatók.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: válogatás virágkarnevál virágfesztivál

Kánikula ellen zöldtető!

2019.08.07. 05:00 - kkm.furdancs

870x489_toits_de_paris-c-luka_svetic_eyeem.jpg

A globális éghajlatváltozás következménye a szélsőségesebbé váló időjárás. Nemrég dőlt meg a 75 éves párizsi melegrekord. Ezek szerint régen is volt meleg, csak épp az egymást követő kánikulai napok száma növekedik baljós mértékben. A szervezet pihentető, hűvös szünetek nélkül nehezen bírja a több hetes forróságot. 2003-ban pont Párizsban a "Gyilkos nyár"-nak nevezett augusztusi kánikula követelt 15000 áldozatot a képen is látható bádogtetők alatt élő - zömében idős, egyedülálló - emberek közül.

elolvasom

8 komment Címkék: könyv klímaváltozás könyvajánló zöldtető

Régi népélet naptára

2019.08.05. 08:15 - kapanyél

21_1_1.jpg

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- augusztus 7. (Donát): Donát a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentje. Főleg azért könyörögnek hozzá, hogy elűzze a jégesőt, villámcsapást. A csopaki borvidéken élő hagyomány úgy tartja, hogy a csopaki szőlőhegyeken Szent Donát áldása van.

- augusztus 10. (Lőrinc): Ha Lőrinc napján szép az idő, ősszel is ez várható. A "lőrinces" dinnye viszont valószínűleg a szeptemberi Lőrinc-napra utal, hiszen augusztus végéig még bőven fogyasztható a görögdinnye. Ha Lőrinc napján bőségesen esik az eső, sok lesz a bor és finom az őszi gyümölcs. „Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.”

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás régi népélet naptára