Hidrozselé, hidrogél

2018.10.10. 05:00 - kkm.furdancs

Több néven ismeretes (hidrozselé, hidrogél, hidrogolyó) talajpótló-javító anyag mai főszereplőnk. Jellemzői miatt a kozmetikai ipar is átvette az elnevezést, így internetes keresés közben nagyobb eséllyel botlunk archidratáló zselébe, mint e frappáns találmányba. Cukorkához hasonló - átlátszó vagy színezett - apró golyók ezek, amelyek vízben áztatva géllé duzzadnak és jó időre tárolják a szobanövények, vágott virágok igényelte vizet. 

18947_1_hidrozsele-biozsele-dekoracio.jpg

Kapható biogél változatban, mely a termőföldben is megtalálható tápanyagokat tartalmazza, így a növényeket akár hetekre magukra lehet hagyni öntözés, tápanyag utánpótlás nélkül. A maréknyi, gyöngyszem méretű golyóra vizet öntünk, ettől maximális felvevőképességéig megduzzad. Ezután öntsük le a felesleges folyadékot és a vágott virágot, megmosott gyökerű szobanövényt gondosan ágyazzuk bele. Időnként pótoljuk az elpárolgott, felszívott vizet és így - leírása szerint - hónapokig, akár egy évig használható.

"Vízraktározó szuperabszorbens" nyelvtörő elnevezést viseli szabadföldi változata. Használati utasítása szerint "Szántóföldi és zöldség kultúrákban vetés, ültetés előtt, a talaj nedvességmegtartó képességétől függően 2,0-6,0 kg/ha mennyiségben (nagyobb nedvességmegtartó képességű talajok esetében), illetve 7,0-11,0 kg/ha mennyiségben (alacsony nedvességmegtartó képességű talajok esetében) kiszórva és 10-15 cm mélyen bedolgozva, Gyümölcsfélék, szőlő, díszfák, díszcserjék telepítéséhez 7,0-14,0 g/ültető gödör mennyiségben, a fele mennyiséget az ültető gödör aljába helyezve, fele mennyiséget a kiásott talajjal összekeverve és visszatöltve, Gyeptelepítésnél vetés előtt 0,5-1,0 kg/100 m2 mennyiségben kiszórva és 10-15 cm mélyen bedolgozva, Termesztő közegekhez 0,3-0,9 g/liter mennyiségben a közeghez hozzákeverve."

videoblocks-close-up-hands-play-with-blue-color-hydrogel-water-grow-jelly-balls-for-relaxation-crystal-soil-will-absorb-water-and-expand-from-1mm-diameter-to-10mm-approximate-diameter-ball-shape_hgq84-lae_thumbnail-full01.png

Átlagos ára 300,- Ft/10 gramm, mely a fenti adagolási mennyiségek fényében nem jelentős. Előnyei viszont kézenfekvőek:
- Könnyű kijutatthatóság;
- Felszívják, tárolják, majd kibocsátják a talajnedvességet;
- Gyorsabb kezdeti fejlődést, jobban beállott növényállományt eredményeznek;
- Csökkentik a műtrágyák kilúgozódását;
- Javítják a talajok porózusságát;
- Egészséges mikrokörnyezetet teremtenek a növények számára;
- Az egyenetlen vízellátásból adódó stressz hatásokat minimálisra csökkentik a vegetáció ideje alatt.

Megjegyzem, az emberi találékonyság határtalan, ezért már olvasni házi készítésű pálinkagolyóról, mely ugyan sutba vágja a kulturált és konzervatív alkoholfogyasztásról vallott elveket, viszont kevesebbet kell utána mosogatni.  

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!      

 

Szólj hozzá! Címkék: biogél hidrozselé hidrogél

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása