Dekoratív és hasznos rovarszállók

2018.04.05. 05:00 - kkm.furdancs

insect-hotel7_moira-dunworth.jpg

Keddi írásunk - a vegyszermentes növényvédelem - témakörébe az önkéntes apró segítők, a kártevőpusztító rovarok is beletartoznak. Letelepedésüket elősegíthetjük rovarszállók építésével, melyek egyben a kert díszei és a kertész kreativitásának megtestesítői egyben. Fotó-videóválogatásunkban már-már művészi építmények mellett egyszerű, praktukus példákat mutatunk inspirációként és a biokertész szakirodalom idevágó fejezetéből is idézünk. A képek némelyike újabb tárlatot nyit meg, vagy barkácstippek oldalára vezet.

rovarszallo14.jpg

Hasznos élőlények elszaporodásának elősegítése
A hasznos élőlények nem csak a kártevők ellenségei, a virágok beporzásáról, ezáltal a fogyasztásra termesztett növényeink nagy részéről is gondoskodnak. A talajban pedig felelnek a humuszképződésért és a gyökerek tápanyagellátásáért.

rovarszallo07.jpg

Önkéntes hasznos szervezetek
A mindenki által ismert levéltetű-fogyasztó katicabogár mellett egy sor kevésbé közismert hasznos szervezet van. A százlábúak pl. a lehullott lomb levelei között élnek és számtalan talajlakó kártevőt megesznek. Az ászkarákok, giliszták és mikroorganizmusok a szerves hulladékot a legjobb komposzttá varázsolják. A madarak elpusztítják a hernyókat és más kártékony rovarokat. A sünről köztudott, hogy csigát eszik, az azonban már kevésbé ismert tény, hogy a rigók is nagy csigakedvelők. A zöldfátyolkák kifejlett egyedeinek tápláléka pedig a pollen és a nektár. Ha jóllaktak, számos utódot hoznak. Lárváik számolatlanul fogyasztják a levéltetveket. A pókok feltűnő hálóiban fennakadnak a kártevők. Az apró, alig észrevehető ragadozó atkák is nélkülözhetetlen segítők a biokertekben.

rovarszallo05.jpg

rovarszallo03.jpg

Hasznos élőlények betelepítése
Ha ezeket az alapvetően vadállatokat a biokertekben szeretnénk „vendégül látni” akkor meg kell hívni őket, méghozzá oly módon, hogy törzsvendégek is maradjanak. A lehetőség szerint honos, ökológiailag értékes, megtermékenyítetlen virágú növényekből álló ízletes koszt már jó pontot jelent. Fontos a növények sokfélesége, így egész évben akad táplálékul szolgáló nektár vagy pollen. Rendkívül kedvelt táplálékaik a cserjék, a virágzó bogyóstermésű bokrok, valamint a gyümölcsfák. Az ernyősvirágúak virágzata különösen vonzó a rovarok számára. A korán virágzó fűzfák és mogyoróbokrok tökéletes első táplálékforrások tavasszal, aminek legjobban a vadméhek örülnek. 

rovarszallo17.png

rovarszallo04.jpg

rovarszallo01.JPG

A biokert mint szállás
A biokert nemcsak táplálékforrás a hasznos élőlényeknek egész évben, hanem szállást és védelmet is nyújt. A madaraknak kihelyezett fészkek értékes kiegészítői lehetnek a természetes szálláshelyeknek. A hasznos élőlények azonban csak akkor telepszenek meg tartósan, ha a kert a biokerteknek megfelelő struktúrával és elemekkel rendelkezik.

rovarszallo02.jpg

rovarszallo12.jpg

A hasznos élőlények otthon érzik magukat a következő helyeken:
• avar és korhadó fa;
• száraz, napsütötte kőfalak és kőhalmok;
• virágos mezők (kis virágszigetek vagy virágcsíkok is elegendőek);
• vízlelőhelyek, kerti tavak;
• „elhagyott sarkok”: fontos visszavonulási terület és menedékhely

rovarszallo13.jpg

rovarszallo15.jpgrovarszallo16.jpg rovarszallo11.jpg

Hasznos szervezetek téli szállása
Ősszel a „ne takarítsunk ki mindent” elv érvényesül, hiszen a precíz rendrakásnak sok áttelelő hely áldozatul eshet. A száraz halmokban és a hervadt levelek között ugyanis sok rovar tud megbújni. Már egy lenyíratlan füves rész is elég arra, hogy téli szállást teremtsünk. Felbecsülhetetlen a lehullott levelek alkotta avar, amely szerencsére ősszel hatalmas mennyiségben akad. Alacsonyabban fekvő téli lakhelyet hozhatunk létre, ha az avart nem takarítjuk el, hanem fák vagy bokrok alá gereblyézzük. A sün a kert egyik nyugodt sarkában elhelyezett nagy levélrakást szereti, a katicabogár ezzel szemben már egy vékonyka avarréteggel is elégedett.

rovarszallo10.jpgrovarszallo09.jpg  

Továbbra is jó szívvel ajánljuk tanulmányozásra a "Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben" című, 2018-ban megjelent kötetet, melyből fent idéztünk és rovarok mellett a talajlakó, talajfelszín alatt szorgoskodó élőlényeket is szemlézi hasznosságuk szempontjából.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

Szólj hozzá! Címkék: videó növényvédelem biokert rovarszálló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása