桜 – Sakura ünnepe, avagy Japán a 8. kerületbe költözik

2014.04.04. 08:11 - kapanyél

A cseresznyefa (sakura) virágzása Japán-szerte a tavasz ünnepe. Nagy ország lévén március végétől májusig is eltart a japánkertek egyik legfontosabb jelképe előtti tisztelgés. Sokféle fajtája létezik, fehér, rózsaszín, 5 szirmú vagy telt virágú. Az egyik legkülönlegesebb a Cerasus 'Yoko', amelynek levelei még nincsenek, amikor virágzik, így fa koronája egy összefüggő rózsaszín felhő. A japán cseresznyék közös tulajdonsága, hogy rengeteg virágot hoznak, de termésük jellegtelen, nem ehető. A legelterjedtebb fajtákról hasznos összefoglaló olvasható itt. 

IMG_0489.JPG

Mivel a japán cseresznye gyorsan (1-2 hét) elvirágzik, minden percet ki kell használni az ünneplésre, amelynek fontosságát jelzi, hogy az időjárás-jelentéssel együtt folyamatosan tájékoztatják az embereket, mikor hol borulnak éppen virágba a cseresznyefák.

sakura.jpg

Olyankor aztán a helyiek kitelepednek a parkokba, hogy gyönyörködjenek a virágzásban. Ez a hanami (ami lefordítva kb. annyit tesz: „cseresznyefa virágzás nézése), amikor a japánok napokig ünnepelnek. Nagy kék vásznakat vagy plédeket terítenek le mindenhova, a legjobb helyeket már korán reggel lefoglalják, hogy munka után a legszebb fák alatt folyhasson a mulatozás.

hanami.jpg

A hanami hangulatába csöppenhetünk Budapesten is, mert a Füvészkert évek óta megrendezi áprilisban a Sakura Ünnepet. A most következő 2 hétvégére Japán a 8. kerületbe költözik, a botanikus kert cseresznyefái alá, bár szerényebb kivitelben: itt a japán kultúra kap nagyobb szerepet, nem a karaoke vagy az eszem-iszom, és kevesebb a cseresznyefa is. De úgyis a hangulat a lényeg! Lesz origami, tusfestészet, japán íjászat, japán dallamok kotón és még sok érdekes program. Részletek itt.

Kedvcsinálónak pedig néhány fotó a korábbi évekből.

IMG_0429.JPG

IMG_0525.JPG

IMG_0426.JPG

IMG_0416.JPG

IMG_0539.JPG

IMG_0497.JPG

Aki kíváncsi az idei tokiói hanami hangulatára, képes összefoglalót talál itt.

Fotók: Macskamenta, egyéb forrásokhoz att a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

 

Szólj hozzá! Címkék: programajánló sakura hanami Füvészkert japán cseresznye Prunus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása