Régi népélet naptára

2014.02.10. 08:30 - pitypalang

P1070300 másolata.JPG

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 10. (Skolasztika, régi magyar nevén Kolos napja): Ilyenkor választják ki és szedik az oltóágakat Gyümölcsoltó Boldogasszonyra.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok e napon tartották a "kígyók ünnepét", azaz a kígyóűző napot, mert úgy hitték, azok ekkor bújnak elő odúikból. Ilyenkor a hegyeken nagy tüzet gyújtanak a gonosz elűzésére.

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

- február 16. (Julianna): Ilyenkor sokszor esik a hó, mert Julianna rázza a dunnáját. Viszont e naptól már az idő várhatóan melegszik. "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Vagyis, ha Dorottya-napkor fagyott, akkor Julianna napjára megenyhül az idő. Fordítva is igaz: "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog."

Szólj hozzá! Címkék: időjárás február fészekrakás régi népélet naptára

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.