"Save Kishantos" - a Greenpeace akciója a mintagazdaság megmentéséért

2013.10.18. 10:30 - kapanyél

Kishantos neve ismerősen csenghet a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődőknek, de más is sokat hallhatott róla az utóbbi időben a földpályázatok kapcsán. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)  döntése alapján ugyanis november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik.

Tegnap a helyszínen ez ellen tiltakozott a Greenpeace Magyarország egy 500 x 150 méteres felirattal, hogy felhívja a figyelmet a földek elvesztésének súlyos veszélyeire.

Save_Kishantos_copyright_Somogyi-Toth_Peter_Greenpeace_2.jpgFotó: Somogyi-Tóth Péter (Greenpeace)

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre. A nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósít meg. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett létrehoztak egy népfőiskolát is, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez. Tavaly októberben a területet 10 részben hirdették meg a földpályázaton, amelyen a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ - bár mind a 10 részre külön pályázott - egyetlen négyzetmétert sem nyert. Így a terület felszabdalva kerül november 1-től 20 évre az új bérlőkhöz, akik az ismeretek szerint - ha egyáltalán - vegyszeres gazdálkodást folytatnak majd.

A mintagazdaság, a csatlakozott szervezetek és a Greenpeace Magyarország képviselői azonban még bíznak abban, hogy a döntés visszafordítható, és továbbra is folytatódhat az ökológiai gazdálkodás a területen. Éppen ezért tegnap bevetették a területet, hogy télen is zöld legyen, mert ez az egyik feltétele annak, hogy megtarthassák a BioSuisse minősítést.

Bevetesen_Kishantosert_copyright_Veljanovic_Anna_Greenpeace_4.jpgFotó: Veljanovic Anna (Greenpeace)

„A »Save Kishantos« felirat messzire látszik, reméljük, hogy a magvetés üzenete is sokakhoz, így a döntéshozókhoz is elér." - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse a civil szervezet akciója során. Több ok is amellett szól, hogy a helyi kezdeményezésből alakult és kiépült mintagazdaság eredeti formájában megmaradjon, hiszen 21 éve termel bioélelmiszereket 452 hektáron, ami bizonyítja, hogy nagyüzemi mértékben is működhet a vegyszermentes mezőgazdaság. Nem szennyezik a talajt, a vizeket, nem pusztítják az élővilágot. A nonprofit szervezet több mint 200 magyar fiatalt küldött ki tanulmányútra dán népfőiskolai partneréhez, a 18 állandó foglalkoztatott mellett pedig idényben 50-100 embernek ad munkát.

A dán partnerek rablásnak nevezték a döntéseket, a német partnerek pedig értetlenül állnak a történtek előtt. Nincsenek egyedül.

Az előzményekről részletek itt.

Forrás

5 komment Címkék: ökogazdálkodás bioélelmiszer vegyszermentes Greenpeace Kishantos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.18. 14:22:30

Nemzeti szarháziság!

Kérünk mindenkit, aki fideszes nemzeti simliről, sunyiságról, csalásról, lopásról, aljasságról, szarháziságról tud jelezze a NAV-nál illetve bármelyik ellenzéki pártnál.
A fidesznél felesleges, mert úgyis letagadják, megmásítják, kibeszélik, vakkomondorozzák!

Az igazi rendszer és kormányváltáshoz ezek nagyon kellenek.
Egyre több fideszes disznóság kerül elő, szorul a hurok!

algie 2013.10.18. 14:25:49

Itt lehet csatlakozni a nyílt levélhez, hátha számít valamit:

lmv.hu/El_a_kezekkel_Kishantostol__nyilt_level

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.10.18. 15:51:35

@Idén mennyit fizet a birkamenet a bérbégetőknek?: miféle ellenzéki pártnál, a libásgyilkosnál, a hazaárulónál, vagy a drogosnál? Valami támpontot adhatnál :D

miketbeszéltek 2013.10.18. 17:30:53

@enpera: Nyilván van bőven baj a másik oldalon is, de figyelemre méltó hitbeli teljesítmény kell ahhoz, hogy a napi rendszerességgel világosságra jutó, felháborító Kishantos-féle ügyeken ne kelljen elgondolkozni, és továbbra is "szentnek" lássátok a mai hatalmat, valamint apokaliptikusnak az "elmúltnyolcévet". Nyilván megrázkódás egy hitben való csalódás, ezért egyre jobban belemenekültök a fanatizmusba, aminek része a mai valóság mellett becsukott szemmel, bedugott füllel való elmenés, illetve az ellenfél démonizálása.
A libásgyilkos kifejezés önmagában is egy buta, mitikus hazugság. A drogozást meg elítélem, de a házipálesz okozta delírium sem sokkal jobb...

miketbeszéltek 2013.10.18. 17:32:36

Kár, hogy a másik fanatikus társaság, a Greenpeace beleavatkozik az ügybe.
süti beállítások módosítása