A növények nyelvét kis odafigyeléssel meg lehet érteni (x)

2013.04.09. 10:25 - kapanyél

Kwizda_Fejlec_új.jpg

Nemcsak az embereknek, a növényeknek is szükségük van tápanyagokra. Míg mi egy finom rántott hússal – illetve ízlésünknek megfelelő fogással – tudjuk az éhségünket csillapítani, addig a növények ásványi tápelemekkel.

shutterstock_68131729 másolata.jpg

Ezeket a tápelemeket a gyökereiken, illetve bizonyos mértékben a leveleiken keresztül is fel tudják venni. Sajnos gyakran előfordul, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyag a talajban, így a növényeink bizony éhezni kényszerülnek. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a balkonládás és cserepes növények, ahol a talajban lévő tápanyag szintje és a tápelemek aránya lassan, de fokozatosan lecsökken, illetve megváltozik. Ezt kezdetben nem annyira látványos, de aki figyelmes és ért egy kicsit a növények nyelvén, érzékelheti az árulkodó jeleket.

shutterstock_1530841 másolata.jpg

Sokszor a növények „éhezése” nem közvetlenül tápelemhiányos tünetekben jelentkezik, hanem a gyengébb kondícióban, ami növényeinket kiszolgáltatottá teszi mindenféle kártevő és kórokozó támadásával szemben. Ha megjelennek a tápelemhiány tipikus tünetei, mint például a sárgás szín, a levélerek közötti rész kifakulása, a levél szélének elszíneződése, akkor már nagy a baj! Jobb ezt megelőzni és kicsit odafigyelni!

shutterstock_77743099 másolata.jpg

A virágos és balkonládás növények, illetve az örökzöldek igényeire szabva fejlesztettek ki olyan műtrágyát, amellyel biztosra mehetünk, hiszen ideális arányban tartalmazza a virágok és dísznövények számára szükséges tápelemeket. A speciális, lassú feltáródású nitrogénformula folyamatosan szolgáltatja a tápanyagot. Hozzávetőlegesen 250 gramm kijuttatásával 6-10 m2 területet kezelhetünk. Fontos, hogy a műtrágyaszemcséket egyenletesen juttassuk ki a területre, és a kezelés után öntözzük meg.  Cserepes növényeknél a virágföldbe is bekeverhetjük (például átültetésnél), de ügyeljünk a csomagoláson ajánlott adagolásra. Ha tápanyagokkal dúsított virágföldet használunk, arányosan csökkenteni kell az adagot, nehogy túl sok legyen a jóból….

shutterstock_68904592 másolata.jpg

Érdemes a lombtrágyázás nyújtotta előnyökkel is élni, hiszen így gyorsan és veszteségmentesen tudjuk a tápelemeket kiadni. Ezt már elég korán felismerték, hiszen az első dokumentált lombtrágyázást 1844-ben hajtották végre egy citrusültetvényen. Persze, akkor még nem ismerték a korszerű formulázott lombtrágyákat, melyekkel számos tápelemet egy időben és biztonságosan lehet kijuttatni. Bizonyára örömmel használták volna a ma már elérhető, univerzális összetételű lombtrágyát, amelyet minden növénynél sikerrel alkalmazhatunk. Használata nagyon egyszerű: a megfelelő mennyiséget (általában 2-3 kupak) vízbe (10 l) keverve kipermetezzük. Ha kevesebb lombtrágyára van szükségünk, természetesen arányosan csökkenteni kell az adagokat.

Megéri odafigyelni növényeinkre, mert a legkisebb gondoskodást is meghálálják!

Kwizda_logo 4C.PNG

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása