FitoFriday

Doktor House és a botanika 2. rész

2013.03.22. 12:00 - kapanyél

Az előző rész tartalmából: a múlt heti posztból többek között megtudhattuk, mi köze a fűzfának az aszpirinhez, mitől tudnak repülni a boszorkányok, hogyan halt meg Szókratész, és általában hogy viszonyul Doktor House a növényekhez. Ígéretünkhöz híven folytatjuk.

Mint látjuk, a 7. évadban újra előkerül a csattanó maszlag. A fenti történet sem példa nélküli. Több beszámoló van esetekről, ahol gyerekek mérgezték meg egymást, néha csak “viccből”. Ugyanis a maszlag magjának elfogyasztása hallucinációkat okoz, és az ember viselkedése is megváltozik tőle. Innen ered egyik angol neve is: Jimson weed. A 17. század végén a Bacon-féle lázadás során  brit katonák Jamestownban fogyasztottak ennek a növénynek a leveléből készült salátát, és igen furcsa dolgokat észleltek. Egyik katona egy tollat próbált felfújni a levegőbe, egy másik meztelenül ült a sarokban mint egy majom, és grimaszokat vágott, ugyancsak egy másik a társait, parancsnokát csókolgatta. Ezen látszólag ártatlan és vicces példák ellenére a növény fogyasztása egyáltalán nem veszélytelen. Nem is túlságosan nagy dózisban halált okozhat! Ezért kerülendő gyerekek által látogatott parkokba, óvodák környékére ültetni, vagy hagyni kihajtani.

Itt aztán tényleg csak említés szintjén találkozunk az igazságügyi botanika egyik legelső esetével, a Lindbergh-baba eltűnésével. A történet 1932-ben kezdődött, amikor az Atlanti-óceánt először átrepülő Charles Lindbergh 1 éves fiát elrabolták. Nem sok bizonyíték maradt, mindössze néhány lábnyom, egy véső és egy létra. A rabló egy levelet is hagyott, melyben váltságdíjat követelt. A szülők nem vártak sokáig, kifizették az 50.000 dollárt, a gyereket azonban nem engedték el. Később aztán a fiút holtan találták egy útszéli árokban. A nyomok azonban elvezettek egy német származású ácshoz, bizonyos Bruno Hauptmannhoz. A fő bizonyíték az előzőleg megjelölt bankjegyek voltak, ám sokáig nem lehetett egyértelműen rábizonyítani a gyilkosságot. És ekkor lépett színre talán először az igazságügyi botanika! Ugyanis a ház mellett megtalált létra faanyagának szerkezete megegyezett  a Hauptmann műhelyében talált gerendákéival. Az évgyűrűk helyzete, a fa úgynevezett anatómiája egyértelmű bizonyíték volt, hogy a létrát az ács készítette. Bár Hauptmann végig tagadott, a bíróság halálbüntetést szabott ki.

Ebben az epizódban egy férfi folyamatosan fel-felbukkan, és követeli, hogy House kezelje cukorbetegséggel, aztán a végére persze kiderül, mi okozza a tüneteit. Ez pedig nem más mint a bok choy (bak choi), vagy más néven kínai káposzta. Ez a növény a középkori Kínából, a Jangce folyó vidékéről származik, és régóta elterjedt haszon- illetve gyógynövény. Manapság mint fogyókúrás és diabetikus ételek alapanyaga ismert. Ahogy a videóban is látható, nagy mennyiségben viszont káros is lehet. Ismert egy eset, ahol egy középkorú nő napi 1-1.5 kg bok choyt fogyasztott, és ennek következtében  hypothyroidizmus alakult ki nála. Ez a pajzsmirigy alulműködése, aminek tünete többek között az előbb látott végtagduzzanat.

Most a tervezett listánk végére értünk, de ez persze nem jelenti azt, hogy nincs több utalás, eset, ahol növények kerülnének főszerepbe. Érdemes lehet talán legközelebb ilyen szemmel is nézni kedvenc sorozatainkat!

Kiss Tamás

FitoFriday

4 komment Címkék: csattanó maszlag Doktor House FitoFriday bok choy igazságügyi botanika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2013.03.22. 16:48:52

mifelénk bilindbolondnak (bilind bolond? bilind-bolond?) hívják.

from 90\'s 2013.03.22. 20:06:45

Nem bok, hanem bak choi - a kantoni nyelvjárás ismeri így. Európában inkább a mandarin/pinyin verzió terjedt el, pak choi v. choy sum. Brassica Rapa, nehezen de termeszthető nálunk is a kiskertben. Kanálzöldség esetleg kínai káposzta, de semmiképpen sem kel (napa). Egyébiránt az összes káposztaféle főleg nyersen okoz valamilyen problémát. Nem kötözködésnek szántam :), viszont a zöldség finom.

kapanyél 2013.03.22. 22:01:10

@from 90\'s: Köszönjük a kiegészítést, javítottuk. A kínai neveknél inkább beleírjuk mindkettőt, mert sokan a bok choyt ismerik. A kel pedig tényleg káposzta.

Bozzai Krisztina 2013.03.23. 13:46:55

Bok choy bak choi ide vagy oda (egyébként a videóban bok choy-nak mondják) a cikk remek csak így tovább!
süti beállítások módosítása