Gyömbér

2011.12.15. 08:30 - Macskamenta

Újabb „csodatévő” növényt mutatunk ma be, amely ételben, italban, kenve vagy szagolva segít abban, hogy egészségesek maradjunk. Ez a trópusi évelő növény nem más, mint a gyömbér (Zingiber officinale), amelynek gyökerét, pontosabban rizómáját fogyaszthatjuk.

A gyömbért már az őskortól kezdve használták a különböző kultúrák vallási és gyógyászati célokra, de a belőle készült fűszerrel kereskedtek is.
Indiában emésztést segítő erejét használták ki, és leheletüket frissítették vele, hogy az istenek ne haragudjanak meg a szájszaguk miatt. Az ajurvédikus orvoslás szerint nem csak a testet, de a lelket is erősíti a gyömbér, szellemileg frissebbé tesz. A görögök étkezés után, kenyérrel, majd később kenyérbe sütve ették. Itáliában vágyfokozóként használták, a kínai tengerészek tengeribetegség ellen rágcsálták. Angliában és Amerikában sört főztek belőle. A szenegáli nők gyömbérgyökérből övet készítenek férjeiknek, hogy visszatérjen férfierejük.

Nem csoda, hogy ilyen népszerűségnek örvendett, hiszen nagyon sokoldalúan használható fel gyógyító ereje. Kitűnő görcsoldó, étvágyjavító, serkenti az emésztést. Megszünteti, illetve megelőzi a puffadást, a hasmenést mérsékli. Gyulladáscsökkentő hatása miatt különböző ízületi- és izomfájdalmakat gyógyíthatunk a belőle készült masszázsolajjal. A gyömbértea segít leküzdeni a megfázásos betegségeket, antibakteriális hatású, és az immunrendszert is erősíti. Fájdalomcsillapítóként hatásos reuma, csúz és különböző izomgörcsök (menstruációs görcsök is) enyhítésére. Javítja a memóriát, csökkenti az egyensúlyzavart és növeli a szexuális vágyat.

Fontos, hogy véralvadásgátló gyógyszerek szedésekor vagy kemoterápiás kezelések alatt a gyömbér használatáról kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

A gyömbér kedvelt alapanyaga különböző férfiparfümöknek, krémeknek. Érzékeny bőrűeknek nem ajánlják, viszont a narancsbőr és visszértágulat ellen hatásos lehet a problémás területekre kenve. Készítenek belőle masszázs- és illóolajokat is. Az élelmiszeripar is sokoldalúan felhasználja különböző ételek és italok gyártásához. A kínai és indiai konyha kedvelt fűszere, szinte mindenbe tehetünk belőle a húsoktól kezdve a leveseken át a különböző főzelékekig, sőt süteményekbe is kiváló. A karácsonyi mézeskalács tésztájából sem érdemes kihagyni.

A gyömbérről még több érdekességet és különböző recepteket találhattok itt és itt.

23 komment Címkék: fűszer gyömbér gyulladáscsökkentő gyógynövény immunerősítő antibakteriális

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2011.12.15. 11:28:19

Nálunk a húsleves elengedhetetlen tartozéka: szárított gyömbért és szerecsendiót reszelünk a kiszedett húslevesre. Előre illatozik, és milyen finom ízt ad a levesnek!
A szushihoz adott gyömbérsaláta se kutya! A fiamnak szoktam egyfajta marhahús-ételt készíteni, amibe gyömbér jár, ő találta a receptet, nagyon szereti, és csakugyan jó is.

Mészáros Laci 2011.12.15. 11:32:01

A gyömbérevők szája talán nem lesz büdös, de ne feledjük, a gyömbér hatásos szélhajtó. Valamit valamiért :-)

aeidennis 2011.12.15. 11:39:32

Sziasztok, tudnátok adni valami felvilágosítást, hogyan lehet a zöldségesnél megvett gyökérből (rizómából) valódi gyömbér-növényt varázsolni?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.12.15. 11:51:11

Sört valójában nem főztek belőle. A "ginger ale" egy üdítő. Bár a neve megtévesztő, maga az ital tulajdonképpen gyömbérrel ízesített cukros szódavíz.

iovianus 2011.12.15. 12:00:47

Hahó,
jó a cikk, egyet kérdeznék: Van elvi akadálya hazánkban a termesztésének? Hogyan kell termelni?
Üdv,
i.

Nyomek 2011.12.15. 13:26:55

Lehet kapni szárított gyümölcs formájában.
Azt ajánlom, vagy kóstold meg, mielőtt veszel belőle, vagy csak igen keveset vegyél, mert bűnrossz íze van. Nem vicc. :-(

misszlemon 2011.12.15. 13:33:29

@aeidennis: Ha elfelejted a hutodben, olyan jo honap mulva mar hajt is. Csak tedd foldbe.

Mikka-Makka 2011.12.15. 13:36:01

g@dzsefi: ginger beernek hivjak de nincs benne alkohol
de ha elolvasnad a sajat linkedet ott is le van irva

dzsefi 2011.12.15. 13:42:15

@Mikka-Makka: "The alcohol content when produced by the traditional process can be high, up to 11%,[2] although ginger beer is usually brewed with much less alcohol."
Értelmezzük közösen? :)

windex 2011.12.15. 13:49:32

@Fue: Nagyjából igaz, de mégsem. amiről te beszélsz, tényleg üdítő, annak is készül, ahogy mondod. de a gyömbérsör nem látott szódát, viszont a hozzá adott élesztő gondoskodik a szénsav, és a söröknél megszokott 4-5 %-os alkoholtartalomról. elkészítése: üvegbe apróra vágott, v. reszelt gyömbér, cukor, citrom, élesztő, víz. pár nap pihenő, és kész a gyömbérsör. pezseg, szeszes, csíp, finom!

Idet 2011.12.15. 14:13:37

@windex: És nem kell leszűrni, vagy valami? Szobahőmérsékleten?

aeidennis 2011.12.15. 14:19:02

@misszlemon: Köszönöm a jótanácsot! Szobahőmérsékleten is képes magától kihajtani a gyömbér?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.12.15. 14:23:46

@windex: Ez jól hangzik... kipróbáltad? Tudnál arányokat írni?

nál 2011.12.15. 14:25:23

@Mikka-Makka:

Gyömbérsört házilag szoktak készíteni alkoholosan is.
Kiáztatod a gyökeret, cukrot és sörélesztőt adsz hozzá, és voila! - 2-3%-os alkoholtartalmat produkálhatsz.

nál 2011.12.15. 14:26:10

@nál:
Hopsz, nem frissítettem az újabb kommentekre. Bocs.

vegyesfehér 2011.12.15. 14:35:23

Én gyömbér páleszt szoktam csinálni időnként. Törkölybe vagy vodkába áztatok jó adag vékonyra szelt gyömbért és hagyom ázni egy hónapig. Aztán leszűröm és jön hozzá kicsi méz meg icipici citromlé. Kiváló nátha és gyomorbaj ellen, finom és be is lehet tőle rúgni. Kell ennél több? Egyébként a termesztése engem is érdekelne. Gondolom, nem szabadba való trópusi volta miatt, bár a földben a rizómák talán kibírnák a telet. Esetleg ki is lehetne szedegetni télre, mint más virágok rizómájával, vagy a tulipánhagymával szokták. Lehet erről találni akár vmi angol nyelvű cikket a neten ?

Közbiztonság Szilárd 2011.12.15. 15:06:25

@Idet:
Tegyél a levesbe egy kis Erős Pistát is, akkor lesz íze igazán.

@Fue:
Milyen kár, hogy az angolokat erről nem tájékoztattad:

en.wikipedia.org/wiki/Ginger_beer

Igaz, a neve valóban nem ginger ale (az tényleg üdítő), hanem ginger beer (ki hitte volna, mi?). És akár 11% alkoholtartalma is lehet. Ez az átlag világos sörének több mint duplája.

Idet 2011.12.15. 15:10:36

@Közbiztonság Szilárd: Én száraz macskapöcs/cseresznyepaprikát teszek bele. Ami csípős, finom!
A Pistát - horribile dictu! - zsíroskenyérre/pirítósra szoktam alkalmazni.

misszlemon 2011.12.15. 15:33:53

@aeidennis: Nekem tenyleg a hutoben felejtett hajtott ki :) Probald ki. Foldben egyebkent jol erezte magat, es friss maradt. Locsoljad is.

windex 2011.12.16. 20:12:31

@Idet: hogy kell-e? ízlés dolga :-) ahogy szereted. szobahőmérséklet? biztos az is jó, a garázshőmérséklet tuti volt, bár nem ily télvíz idején - kísérletezz, megéri! :-)

windex 2011.12.16. 20:16:10

@Fue: arányok... mindig érzésre szoktam, nem tudok pontos arányokat, mennyiségeket, de citrom 2 liter vízhez másfél, kettő... attól is függ, milyen érett, mennyi benne a lé. gyömbér - egy kupac a tenyeredben. élesztő - egy kevés, nem hidegben, jobban dolgozik. kísérletezz!