Okra (bámia)

2011.10.06. 08:04 - Macskamenta

Nyár közepén anyukám büszkén mutatott néhány apró növénykére a kertjében. Nem látszottak túlzottan érdekesnek, de azért csak megkérdeztem, mik ezek. Okrák. Orkok? Nem, okrák...

A kis zöld palánták a nyáron kb. 60 cm magasságúra növekedtek, gyönyörű sárga, mályvaszerű virágot hoztak, és már a felfelé álló, paprikaforma, zöld termését is szüreteltük. Megenni azonban nem mertük. Először. Aztán másodszor sem. Aztán kicsit kutakodtunk az élettani hatásai és felhasználási módjai után. Kiderült, hogy az okra korántsem olyan ijesztő, mint a neve, sőt kimondottan egészséges és finom.

Az okra (Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjába tartozik, nevezik még bámiának és gombónak is. Afrikából származik, Egyiptomban már közel 4000 éve termesztik.

Zsenge, zöld termésében sok fehérje, karotin, B1-, B2- és C-vitamin, kalcium és vas található. Nagy nyálkaanyag-tartalma miatt gyomorbetegek diétájára kiválóan alkalmas. Készíthetünk belőle levest, ehetjük párolva, télire is eltehetjük lefagyasztva vagy szárítva. Görögországban és Cipruson olajat sajtolnak a magjából, Bulgáriában pótkávét készítenek belőle.

Melegigényes egynyári növény, csírázásához 15-20 °C az ideális, további fejlődéséhez is legalább 20 °C-ra van szüksége. Mérsékelt vízigényű, de mind az átmeneti ideig tartó szárazságot, mind a rövid ideig tartó hatalmas esőzéseket elviseli. Leginkább a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, humuszos, középkötött, tavasszal gyorsan felmelegedő talajt kedveli, de gyengébb talajon is megél.

Május végén vessük. Júniusban ki is bújnak a földből a palánták. A mi éghajlatunkon július végén, augusztus elején virágzik mindaddig, amíg a középhőmérséklet nem csökken 20 °C alá. Bordázott, zöld toktermése gyorsan növekszik, 3-6 napos korában már szüretelhető. Az egy hétnél idősebb termések már rostosabbak, fásabbak, fogyasztásra nem alkalmasak, ezért az okra termését 2-3 naponta szedjük. A gyakori szüreteléssel elősegítjük az újabb termések fejlődését is. Általában szeptember közepéig szedhetők a termések, néhányat meghagyhatunk magérlelésre is. A ritkán előforduló lisztharmaton kívül különösebb kártevője, kórokozója nem ismert.

Készíthető belőle leves, amelyet magas pektintartalma miatt nem kell berántani.
Érdemes megkóstolni a bolgár givecset, és a szír birka-, illetve marhahúsos okrapörköltet. Kisüthető vajban vagy olajban, de főzhetünk belőle lecsót is.

Végül egy recept egy félbolgár barátnőnk egészen bolgár nagynénjétől.

Jahnija (magyar neve nincs, de ez tulajdonképpen a fent említett húsos okrapörkölt):

Az okrát megtisztítjuk, a szárát és "kalapja" szélét levágjuk, vigyázva, nehogy a magok kipotyogjanak. Mivel az okra "szőrös", 20 percig sós-ecetes vízben szokták áztatni, majd hideg vízzel 2-3-szor leöblíteni.

Ízlés szerint bármilyen húsból (de leginkább valamilyen vörösből) pörköltet készítünk, majd amikor már majdnem puha, hozzáadjuk az okrát, 2-3 felszeletelt paradicsomot és néhány citromkarikát. Lassú tűzön addig pároljuk, amíg elfő a leve.

Hús nélkül is készíthető; ilyenkor több hagymát használunk és sárgarépát is teszünk bele.

Az okráról bővebben itt olvashattok. 

16 komment Címkék: recept vitaminok karotin pektin okra bamia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2011.10.06. 11:22:04

minden szavaddal egyetértek, az okra valóban egy nagyon jó kis növény. nekem az tetszett benne különösen, hogy a nyálkássága révén nagyon jó textúrát ad egy kajának, magyarul sűrítőnek kiváló, plusz nagyon jó tökös íze van.

és egy kis pontosítás: egyrészt kurvára szúr, a levele, a termés, mindene, mert tele van apró szőrökkel, kb olyan mint egy kaktusz. másrészt van neki kártevője, a liszteske, és a takácsatka szívesen látogatja.

ettől függetlenül, akinek van egy kiskertje bátran vesse mert remek növény

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.10.06. 11:25:41

Sajnos éppen a tökös íze az ami miatt valahogy nem tudtam megszeretni, pedig többször is próbáltam.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2011.10.06. 11:26:40

Végre megtudtam a nevét! Eddig csak úgy ismertem, hogy zergef*sza, és egyszer régen savanyítva ettem, valamint idén ettem ilyet Krétán valami pörköltös cuccban.

Kot Marlboro 2011.10.06. 12:14:06

De jó, végre kiderült mi volt az egyik zöldség (többek között), amit ettem Szenegálban. Ott általában köretként volt sült húsokhoz rizs és a többi főtt/párolt zöldség mellé.

Balambér 2011.10.06. 12:41:32

Ha jól tudom a kreol konyha egyik zászlóshajójának a gumbonak is alap hozzávalója.

z003 2011.10.06. 13:32:32

Imádják a levéltetvek.
Szinte lehetetlen megvédeni, ha a környékben van valami gyomos kert ahonnan átterjedhet rá.

Tiffauges 2011.10.06. 13:37:08

Savanyúságként ettem, nagyon ízlett!

baliquez 2011.10.06. 13:38:50

" Kiderült, hogy az okra korántsem olyan ijesztő, mint a neve"

Pláne ha hölgyujjnak hívjuk, ami a neve neki magyarul. Utálatos egy zöldség amúgy.

teddybear01 2011.10.06. 13:59:48

Nekem ezt egy malii ismerősöm buliján adták elém először, valami mogyorókrémes pörköltfélében. Őszintén szólva nem igazán ízlett.
Azóta is csak megeszem, ha elébem teszik, de nem keresem.

Idet 2011.10.06. 14:08:19

Gusztusos! És még szép is! Nyersen nem fogyasztható?@Goose-T:

Idet 2011.10.06. 14:09:56

@Goose-T: Bocs, kissé túl gyorsan küldtem az előzőt. Jövőre megyek Krétára, ezt megkóstolom! Nem emlékszel véletlenül az étel nevére?

Tia35 2011.10.06. 14:23:10

Atrazin
levéltetű ellen kiváló megoldás, ha pár gerezd fokhagymát pépesre törsz és vízzel felengedve, spricnibe töltve "lepermetezed" vele a növényt. Jelölgető macskák ellen is műxik :)

Szelid sunmalac 2011.10.06. 15:18:27

Koszonom! Egy eve ettem ilyet Indiaban es fogalmam sem volt mi az isten ez. Most fellebbent a fatyol!

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2011.10.06. 19:55:35

@Idet: Sajnos nem volt kiírva, a hotelben adták egyszer vacsorára, ahol megszálltunk.

Balambér 2011.10.06. 21:20:39

@atrazin: levéltetű ellen a sima szappanos vagy mosogatószeres vízzel permetezés is kiváló hatékonyságú. Egy fokkal környezetbarátabb, mint az írtószerek.

z003 2011.10.06. 22:09:52

@Balambér: Az lehet, de ahol a vegyszer sem segít, ott a szappannal csak azt érem el, hogy permetezés közben hallgathatom ahogy lubickolva opera áriákat énekelnek olaszul. Gondoltam, hogy fátyolfóliát teszek rá jövőre. Amúgy is szereti a meleget.