Zsálya

2011.08.09. 09:28 - sztroberri

A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a ’salvia’ jelentése gyógyítani.

Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként.

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, évelő, örökzöld félcserje 80 cm magasra is megnő. Szára fás, szőrös levelei hosszúkásak vagy oválisak, színük szürkészöld. A hajtásvégeken nyíló virágok az ibolyakéktől a világoskékig változhatnak. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény. Míg Dél-Európában tömegesen terem, nálunk termeszteni kell. A fiatal növény kezdetben rendkívül lassan fejlődik, magas hőmérsékletet, nedvességet igényel. A több éves bokrok már jól tűrik a szárazságot, de fényigényük továbbra is nagy. A zsálya árnyékban megnyúlik, a levelek elhalványodnak, és illóolaj-tartalma is jelentősen csökken.

Illóolaja tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt tartalmaz. A zsályának ezenkívül még nagyon sok hatóanyaga ismert: pl. cserzőanyagok (rozmaringsav, oleánolsav), diterpének és flavonoidok. E sok minden jónak köszönhetően felhasználása is rendkívül széleskörű.

Forrázata torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás és bélhurut ellen nagyon jó. A zsályalevél nyugtató és vérzéscsillapító hatású. Teája köhögés és rekedtség ellen javasolt. A levél nedvével rovarcsípéseket és kisebb duzzanatokat kezelhetünk, a bőrön lévő foltokat elhalványíthatjuk. Egy csésze zsályatea étkezés után serkenti az emésztést.
Fürdőként aranyérbántalmak ellen hatásos.

A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat.

Tujontartalma miatt terhesség és szoptatás alatt nem javasolt! Túladagolás esetén epilepsziás görcsök, szédülés, szívpanaszok, gyomorproblémák léphetnek fel. Napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani belőle.

Leveleit felhasználhatjuk frissen és szárítva is. A konyhában is széleskörűen alkalmazható, de erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele. Virágait salátába keverhetjük. Bármilyen húshoz, sajtokhoz, tésztafélékhez finom.

Nálunk a legnagyobb kedvenc a baconba csomagolt zsályás csirkemáj, mely létét a véletlennek köszönheti. Mindig rozmaringgal csináltam, de egyszer már a főzés kellős közepén derült ki, hogy elfogyott. Csak zsálya volt itthon a hasonlóan illatos cuccok közül, gondoltam, nagy baj nem lehet. Hát nem is lett! Azóta vagy csak zsályával (meg egy kis frissen őrölt fekete borssal), vagy zsályával ÉS rozmaringgal készítem. A csirkemáj egyébként kicserélhető aszalt szilvára, úgy se rossz.

Még teljesebb zsályakörképért katt ide.

12 komment Címkék: zsálya fűszernövény gyulladáscsökkentő gyógynövény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hirokin 2011.08.09. 19:21:34

Látnokzsályával még fincsibb lehet. :D

budai zöld 2011.08.09. 19:32:47

A képen láthatónál valamivel nagyobb bokor már simán áttelel, sőt, hó alól szedhetők a friss levelek. (én is szárítok, biztos, ami biztos, de feleslegesen)

Finom zsíros kajákat még finomabbá aromásabbá és könnyebbé tesz:
- sült tarjához fokhagymával
- fondübe, palacsintába, melegszendvicsbe (bármibe, amiben olvasztott sajt van)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.09. 22:09:53

@hirokin: Az biztos, csak ahhoz nem kell a máj se, meg a szalonna se:)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.09. 22:11:09

@budai zöld: Köszi az ötleteket, a tarját holnap kipróbálom.

pannonfunk 2011.08.09. 22:19:25

Szaporítása? Hasonló a levenduláékoz?

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.09. 22:43:24

@pannonfunk: Dugványozással vagy tőosztással. Elvileg magról is lehet, de az nekem még egy fűszernövénnyel sem sikerült...

pannonfunk 2011.08.10. 08:35:29

@sztroberri: A tőosztás egyszerűen annyi, hogy egy jól irányzott mozdulattal levágok a tőről egy kisebb részt? Most tavasszal vettem, és nagyon szépen bokrosodik.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.10. 09:47:05

@pannonfunk: Ha most tavasszal ültetted, akkor legalább 1 évet várni kell a tőosztás előtt. Utána ki lehet ásni a növényt, és több tőre szétosztani, elültetni. Úgyhogy még ráérsz.

budai zöld 2011.08.12. 19:28:46

@sztroberri: Azért van olyan fűszernövény, amit lehet magról szaporítani. Vagy attól függ, hogy mit nevezünk fűszernövénynek.
Rukkola, koriander, zsázsa, turbolya, kapor magától is eldobálja a magjait, és saját magát másodveti.
A legdurvább gaz nálunk a citromfű, tőről és magról is terjed, iszonyatos ütemben, és nagyjából kiirthatatlan.
De ha hajlandó vagy ládában palántázni, akkor a bazsalikom, vagy a borágó is működik (legalábbis nekem csak így).

Persze mindez fekvéstől, mikroklímától, erősen függhet. Nem mindegy, hogy Villányban vagy Galyatetőn van a kertünk.

pannonfunk 2011.08.12. 20:02:06

@budai zöld: Hát, az egyéves fűszernövényeket, mint a bazsalikom, csak magról lehet nevelni. Bazsalikomot jó korán kell csíráztatni, bent a lakás melegében, tél vége felé. A citromfű tényleg kiírthatatlan.

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.08.12. 22:12:34

@budai zöld: @pannonfunk: Gangkertemben csak a palánta marad meg, ha egyáltalán. A magról vetett bazsalikomot évek óta az első levelek megjelenése után lelegeli egy vagy több zöld hernyó, majd átköltöznek a citromfűre, de az tényleg kiirthatatlan, így az alsó leveleken bebábozódnak, én meg galád módon lehajítom őket a másodikról. A madarak legalább örülnek:)

pannonfunk 2011.08.12. 22:39:39

@sztroberri: A bazsalikom érzékeny, nekem idén pl. az első erősebb napsütés kiégette a nagy részét. Kb. 5-6 tövem maradt, ami most kezd virágozni, de az alsó levelek sárgulnak...