Kövirózsa

2011.08.08. 09:00 - thunbergia

A kövirózsa a sziklakertek elmaradhatatlan növénye. Gyerekként azt hittem, hogy ez a növény maga a virág, és a szára, meg a levelei valahol elbújtak. Valójában, amit virágnak hittem, azok a kövirózsa levelei. A növény növekedési típusa a tőlevélrózsa, azaz a levelek körkörösen állnak, ún. rozettát alkotnak, és virágzás idején ebből fejlődik ki a virágzati szár. A kövirózsa nyáron virágzik, az enyém éppen most. 

A kövirózsa a varjúhájfélék családjába tartozó örökzöld, pozsgás növény, elviseli a tartós szárazságot is. Kevés tápanyaggal is beéri, a sok napsütést meghálálja. 5-8 cm-es növény, de virágzáskor 25 cm magas is lehet. Levelei laposak, húsosak, színük zöld, kékes vagy pirosas lehet. Virágai bogernyőt alkotnak, színük általában fehér, rózsaszín, sárga piros. Az elvirágzott tőlevélrózsák elpusztulnak.

Szigorú értelemben véve csak két nemzetség: a Sempervivum és a Jovibarba tartozik ide, de gyakran ide sorolják a kövirózsacserjét (Aeonium),

 a Tacitust,

és a fáskövirózsát (Echeveria) is.

Magyarországon két faja, a gömbös kövirózsa (Jovibarba globifera) és a házi kövirózsa, más néven fülfű (Sempervivum tectorum) honos, mindkettő védett.

Díszítőértékén kívül a kövirózsának, elsősorban a házi kövirózsának jelentős gyógyhatása is van. A leveléből kipréselt nedv alma- és citromsavat, cseranyagot, tanninsavat, polifenolt és flavonoidokat tartalmaz.

Gondolom, sokan tudják, hogy nedve a fülbetegségek ellen nagyon hatásos. Egyszer panaszkodtam a nagymamámnak, hogy fáj a fülem. Erre ő elvitt a temetőbe, és a szépanyám vagy ükanyám sírjáról szedett egy nagy halom kövirózsát, hogy annak a nedvét csöpögtessem a fülembe, és attól elmúlik a fájás. Kicsit zavarban voltam, vajon mit szólnak ehhez az őseim, de a kövirózsa tényleg hatékonynak bizonyult.
Egyszer kérdeztem egy homeopátiás orvost, mit javasol fülfájásra. Ő is azt mondta, hogy a kövirózsánál a homeopátiás és a hagyományos orvoslás sem talált még jobbat.

Ezenkívül egyes bőrproblémák, égések, ekcéma esetén alkalmazzák, csökkenti a gyulladást, a kiütéseket, halványítja a szeplőket, májfoltokat, enyhíti a fogfájást, a belőle készült ecsetelő elmulasztja a szemölcsöt. A gyógyszeripar egyes vizelethajtó szerekhez is felhasználja.

Mondanom sem kell, mióta otthon is tartok kövirózsát, nem fáj a fülem.

7 komment Címkék: flavonoid kövirózsa rozetta pozsgás növény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2011.08.08. 11:50:44

Te most tulajdonképpen szabálysértésre buzdítod az olvasókat? A cikk közepén írod, hogy mindkét magyarországi faj védett, utána meg azt fejtegeted, hogy mennyire jó fülfájásra...

Mondanom se kell, a magadfajták miatt tart itt ez az ország!

bőrmók 2011.08.08. 11:56:06

Nem okozhat fertőzést a hallójáratban? Csak mert az nagyon érzékeny dolog.

thunbergia 2011.08.08. 12:03:48

@"the dragon": csak a vadon termő példányai védettek, azok, amelyeket otthon, a kertben nevelünk, szabadon felhasználhatók. Távol álljon tőlem, hogy bárkit is szabálysértésre buzdítsak

@Takony_fősámán: Elvileg az egészséges növény nem okozhat fertőzést, de ha bizonytalan vagy, akkor használd a bioboltokban, gyógyszertárakban kapható kövirózsakivonatot. Azzal biztos nem lesz gond.

ügyfélszolgálatos 2011.08.08. 12:42:05

Spec. fülfájásra javasolnám egy orvos meglátogatását és nem mindenféle löttyel való öblögetését a fülnek...

Fanyuvo 2011.08.08. 13:57:03

@ügyfélszolgálatos:
Nagy valószínűséggel az orvos is csak ajánlani fogja, ha nem krónikus a dolog.
Nekem mindig bevállt, sose szúrták fel a fülem.

Dia Vincze 2013.03.13. 08:59:12

sziasztok az én kövirózsám meg van 2éve de nem virágzik az mért van?

kapanyél 2013.03.13. 13:31:38

@Dia Vincze: Több oka is lehet: vagy nem kap elég fényt, vagy túl "kövér" a talaja (pl. virágföldben van), vagy sok vizet kap. De jó lenne tudni, hol, hogyan tartod...
süti beállítások módosítása