Bazsalikom - a fűszerek királya

2011.06.22. 08:20 - sztroberri

Ocimum basilicum – a tudományos név mindent elárul: az „ocimum” a görög „ózein” = ’illatozni’ latinos változata, a „basilicum” pedig a görög „király” = "basileús" szóból ered. Innen származik a népies „királyfű” megnevezés is.

Az ókori görögök a növények királyának tartották, a középkori Európában a szerelem szimbóluma volt, a népi hagyomány szerint pedig elűzi a legyeket.

Az illóolajon kívül sok C-vitamint tartalmaz. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vízhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
Az illóolajában lévő esztragol nevű anyagról nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért használata várandós és szoptatós kismamáknak, csecsemőknek és kisgyermekeknek nem ajánlatott.

Meleg, napfényes ablakpárkányon még télen is megmarad a lakásban. Ha rendszeresen öntözzük, és a kezdődő virágzatot kicsípjük, erőteljesebben bokrosodik.

A bazsalikom fajtaválasztéka nagyon gazdag; nálunk leginkább a nagy levelű, ún. édes bazsalikomot, a görög bazsalikomot, és az erős illatú lila bazsalikomot használják. Jómagam is ezeket részesítem előnyben, mert a többit nem ismerem, de itt mindegyik fajtáról sokat megtudhatsz.

Idén magról is próbáltam vetni bazsalikomot, de az éppen csak kibújt magoncokat 3 undorító zöld hernyó egy éjszaka alatt lezabálta. Belőlük viszont finom reggeli lett a kerti madaraknak, mert természetesen bosszúm nem maradt el.
Úgyhogy ismét maradt a piac, és a jól bevált nagy levelű és görög bazsalikom.

Sokféleképpen felhasználható, az olasz konyha ecsetelésére most nem is térnék ki. Nálunk a nyers saláták fő fűszere oregánó, kakukkfű, rozmaring – meg ami még a kezem ügyébe kerül – társaságában. A másik kedvenc a csirkecomb rengeteg bazsalikommal megszórva, jó sok fokhagymával ellátva, ketchuppal beborítva, sörrel nyakon öntve, ropogósra megsütve.

A legújabb szerzemény pedig kedvenc kollégám (bizony, nem kollegina!) receptje, az epres-bazsalikomos süti, melynek receptjét szó szerint idézem:
„Süss piskótát! - ezt gondolom nem kell részletezni. Tejszínhabba porcukor+vaníliás cukor+ habfixáló. Ha összeállt, az eper egy részét pépesítve keverd bele. Utána fel kell kenni a piskótára, vágott epret végigrakni, és nagyra vágott bazsalikommal betakarni. Mivel a bazsa nem túl szexi, ezért próbáld ki szendvicsben: piskóta ketté, közé tejszínhab, bazsa, eper, majd rá a teteje, amire tejszínhab és eper félben.”

Hát így. Hiába, a férfiak nem bonyolítják túl a dolgokat, fő, hogy anyag legyen benne rendesen. Kipróbáltam, isteni, de mire lencsevégre kaphattam volna, felfalta a család, úgyhogy be kell érnetek a királyi pár fotójával.

21 komment Címkék: eper bazsalikom fűszernövény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sappeni 2011.06.22. 10:32:27

Hejj, ezt ki fogom próbálni!!! Én idén bazsalikomos eperlekvárt tettem el, és az is isteni lett (már alig van belőle, pedig ugyi ezt hosszabb időre terveltem eltenni.... :) ), úgyhogy biztosan tuti ez a süti!

A másik, amit sajátra írtál, azt abban a bazsás-ketchupos-sörös cuccban pácolod egy napot, vagy csak összerakod, és már mehet is?

Imádom a bazsalikomot, még vajas pirítósra is szoktam, csak úgy, a sonkahusi alá, mintha saláta lenne...

Köszi a recepteket!

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.22. 10:50:21

@sappeni: Nem szoktam pácolni, mert hirtelen felindulásból főzök, előző nap még általában fogalmam sincs a következő menüről. A fokhagymát vagy a bőr alá tuszkolom, vagy csak beledobálom a Römertopfba, mert általában abban sütöm.
Biztosan ízleni fog.

Triplets 2011.06.22. 14:18:54

Alapvetően nem vagyok nagyon édesszájú, így amikor egyszer palacsintával kínált barátnőm, valahogy nem kívántam. Benéztem a hűtőbe és az ott talált vörös pesztóval megkentem és friss bazsalikomlevéllel megpakoltam. Azóta kedvencem :).
(A legütősebb, ha még kis parmezán is van hozzá )

aszakács · http://www.kaldeneker.hu/ 2011.06.22. 17:47:52

Próbáljátok ki az eperlekvárt bazsalikommal készíteni, persze frissel...

Wondruschka 2011.06.22. 19:17:48

A csirkecombos recept jól hangzik, de azért azokat a szegény hernyókat megvédeném, ki tudja, milyen szép lepkék lettek volna belőlük............Í!

Mikrobi 2011.06.22. 21:49:39

Azt hittem, a mentáról lesz szó. Az jó csak igazán az eperhez és az orrot is tisztíccsa!

atlbilbaoo 2011.06.22. 22:37:47

Én lilát ültettem az idén, erős illatú, de nagyon finom, mozarellás paradicsomsalátával lett felavatva, isteni lett. Készítettem olíva olajat is , pesto szerűen, bazsalikommal fokhagymával, a lila azért jó, mert erős az illata.

donokos 2011.06.22. 22:38:00

Miért barnul be a levele tíz nap után?

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.22. 23:07:02

@donokos: Mert a benne található tannin gyorsan oxidálódik. A finomra darált bazsalikom (pl.pestoban) még érzékenyebb, ezért kell légmentesen lezárni, vagy minél hamarabb felhasználni.

szbszig 2011.06.23. 04:24:31

@Mikrobi: Én meg egyszerűen a borsra gondoltam. Torokfájásra szokták ajánlani azt is, továbbá manapság egyre divatosabbak az epres-borsos ízesítésű ásványvizek.

KárászAti 2011.06.23. 05:23:52

Épp pár napja vettem én is egy tővel a Tecsoban és azóta mindenhez ezt esszük :) Isteni íze van és tényleg minden salit feldob.

miszisz 2011.06.23. 05:44:16

Nálam az egy szelet mozzarella+ egy bazsa levél, sózva borsozva. ez megy legjobban. De az epreset még kipróbálom. :-)

sTormy 2011.06.23. 08:35:45

Úgy hívta, hogy bazsa? Egész biztosan nem kollegina volt?

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.06.23. 08:43:31

@sTormy: Igen, így hívta. Nem találod elég férfiasnak? Azért a "bazsa" mégse a "talizunk" kategória, nem?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.23. 09:09:48

az első fotó pont annyira jó, mint amennyire a többiek rosszak :) vagy tíz percig bámultam, nem bírtam elszakadni a gyönyörű levelek látványától.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.06.23. 09:25:34

Pici bazsalikom hihetetlen módon feldobja az almaleves ízét és illatát. A kompót stádium vége felé kell 1-2 levelet beledobni.

sappeni 2011.06.26. 12:25:53

@sztroberri:
Nahát, bazsás-ketchupos-sörös pipicombod kipróbálva, gigamegafinom lett!!!! Köszönet az ötletért, receptre jár az 5+ csillag!
Ma is ezt esszük, de csak azért, mert lelakatoltam a hűtőt, nehogy lába keljen a comboknak... :)