Aranyvessző, a tavasz hírnöke

2011.04.04. 09:18 - Bálint Károly kertépítő

Kedvelt növény ez az elsők között virágzó, lombhullató cserje. Élénksárga virágaival üdítő színfoltja kertünknek. Sokan aranyesőnek mondják, de az egy másik növény, amelynek virágai májusban és júniusban nyílnak fürtökben. Az aranyvesszőnek nagyon sok fajtája létezik: a virágok nagysága, sűrűsége, színárnyalata különbözteti meg őket, sőt 60 cm-re növő törpeváltozata, valamint sárga levelű fajtája is van, amely lombjával díszít a vegetációs időszakban.

 

Az aranyvesszőt lehetőleg napos helyre, nem túl száraz talajba ültessük, akkor virágzik a legszebben. A sárga levelű változatot félárnyékos helyre telepítsük, mert leveleit az erősen tűző nap megperzselheti. Sok helyen látni sövénynek ültetve, de ez nem célszerű, mivel a rendszeres nyírás miatt pontosan a virágai nagy részétől szabadítjuk meg, lombja viszont nem olyan látványos a zöld levelű változatoknak. Növénykompozícióba ajánlom. Nagyon szép színhatást lehet elérni pl. tűzpiros virágú japánbirssel kombinálva, mert kb. egy időben virágoznak.

Figyelem! Csak oda érdemes ültetni, ahol tavasszal is tartózkodunk, mert virágzás után jelentéktelen növény.

Amit a növény gondozásáról tudni kell

Viszonylag igénytelen cserje. Néha a levéltetű megtámadja, ellene permetezéssel védekezhetünk.

Mindig virágzás után metsszük vissza a fiatalabb hajtásokat kb. felére, harmadára. Az idősebb részeket tőből vágjuk ki, így dús és elegáns marad a növény, és tavasszal sok virággal hálálja meg a szakszerű beavatkozásunkat. A nyár folyamán, amennyiben túl sok befele növő hajtás fejlődik, azokat vágjuk ki tőből.

Lakásunkba is vihetünk a virágzó ágakból. A vesszők végét ferdén metsszük vissza, és a metszlapra merőlegesen vágjuk be, ezáltal sokkal tovább díszítenek a virágok.

5 komment Címkék: metszés ápolás aranyvessző japánbirs bálint károly kertépítő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.19. 14:45:54

"Sokan aranyesőnek mondják, de az egy másik növény"

Bár mindenhol ezt olvasni, én még nem hallottam, hogy bárki is aranyvesszőnek nevezné.

Ez bizony a köznyelvben aranyeső!

Ugyanez a helyzet a szamóca vs. földieper esetében is. Szerintem kár ezt erőltetni. A nép már eldöntötte, hogy minek nevezze.

D.István 2011.11.11. 11:10:07

Köszöntöm a KAPANYÉL szerkesztőit, olvasóit!
Kérdésem: Hogyan metsszük,neveljük a japánbirset?
Köszönettel:István

zundapp 2011.11.12. 19:35:21

@D.István:

Magról nevelünk japánbirset. 29 kis fa van a "faiskolában", 3. évesek lesznek a jövő nyáron.

Elvetettük a magokat, mint ahogy a borsót szokás.
Nem számítottunk arra, hogy ki fog bármi is kelni.
Nagyon életerős kis "izék", most ültetjük át a kiszemelt helyükre. Aranyeső közé ültetnénk, mert az rémlik egyszerre virágzanak, és akkor emelik egymás szépségét.

Nekem is jól jönne szaktanács.

kapanyél 2011.11.13. 10:37:58

@D.István: A japánbirs koratavaszi virágzású cserje, ezért csak elvirágzás után szabad metszeni, különben az igazi díszitő értékét veszíti el. Az ifjító és alakító metszést jól tűri.
Üdvözlettel:Bálint Károly

Dr. Kovács Tibor · http://gyogynovenyek.info 2015.08.23. 16:39:49

Az aranyvessző nem tévesztendő össze az aranyesővel. Az aranyeső mérgező, az aranyvessző gyógynövény. Egyáltalán nem mindegy melyiket fogyasszuk
gyogynovenyek.info/gyujtesi-naptar/julius/aranyvesszo/
Mindenkinek ajánlom a fenti linket, melyben az aranyvesszőről olvashatunk.