Virágmítoszok: a nárcisz

2011.03.26. 16:53 - thunbergia

Ennek a virágnak a születését két történet is magyarázza.

Nicolas-Bernard Lépicié festménye (1771)

Az egyik történet egy gyönyörű ifjúról, Narkisszoszról szól. A fiú anyjának, Loiriopé nimfának megjósolták, hogy fia boldog lesz, ha nem ismeri meg önmagát. Amikor a fiú felnőtt, csodaszép ifjúvá serdült, a nimfák versengtek a kegyeiért, ő azonban gőgösen mindenkit visszautasított. Viselkedésével felébresztette az istenek haragját is, és ők szigorúan megbüntették a fiút: olyan valakibe szeretett bele, aki nem tudta viszonozni a szerelmét.

Egyszer Narkisszosz megszomjazott, és egy tiszta forrás fölé hajolt, hogy igyon. A vízben megpillantotta a saját tükörképét, és azon nyomban beleszeretett. De emésztette a bánat, hogy a tükörképe nem lehet az övé. Egész nap a folyó partján feküdt, a saját tükörképét bámulta, és lassan elsorvadt. Amikor a lelke az Alvilágban átkelt a Sztüx folyón, még egyszer kihajolt a csónakból, hogy egy utolsó pillantást vessen tükörképére.

A nimfák el akarták temetni Narkisszoszt, de nem találták a testét. Ahol utoljára feküdt, egy új gyönyörű virág nyílt, amelyet róla neveztek el nárcisznak.

 

A másik történet szerint Hádész, az alvilág istene beleszeretett Démétér istennő lányába, Perszephonéba. Egy napon Perszephoné virágot szedett a társnőivel az Enna völgyében, és egyszer csak megpillantott egy új virágot, amelynek pompás bíbor és ezüstszín szirmai voltak, és sokkal szebb volt, mint a rét többi virága. Ennek a különös növénynek száz meg száz bimbója fakadt, és édes illatot árasztott. A lányok közül csak Perszephoné vette észre, a többi hasonló virág a rét másik végén volt, Perszephoné elindult hát arra, mert nem tudott ellenállni a vágynak, hogy kosarát megszedje ezzel a csodaszép virággal. Amikor Perszephoné nyúlt a virág felé, hogy leszakítsa, meghasadt a Föld, a hasadékból fekete paripák vontatta kocsiján Hádész ugrott elő, és elragadta a lányt.

Szólj hozzá! Címkék: mítosz nárcisz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása