Mustárcsíra

2011.02.23. 08:57 - sztroberri

A mustárcsíra az egyik legnagyobb kedvencem. Nagyon gyorsan, 2-3 nap alatt kicsírázik, és már fogyasztható is.

1 evőkanál magot alaposan megmosok, beáztatni nem szükséges. A csíráztató tálat világos helyre teszem, de ügyelni kell rá, hogy közvetlenül ne süsse a nap! A magokat naponta kétszer átmosom, más tennivaló nincs is.
A csíranövény pikáns, enyhén csípős ízű (akárcsak a retekcsíra), nagyon finom vajas kenyérrel, salátákban, levesekben.
Antibiotikus hatású, tisztítja a nyálkahártyát, kedvezően hat az epére és a májra, csökkenti az emésztési zavarokat. Élénkítő, vértisztító, enyhíti az izomfájdalmat. De ha valakit mindez nem érdekel, akkor legyen elég annyi, hogy egyszerűen isteni!
Egyszóval nagyszerű adománya a természetnek.
 
  
1. nap2. nap
3. nap
 

6 komment Címkék: emésztés vértisztító élénkítő antibiotikus mustárcsíra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsimanó 2011.02.24. 06:30:44

A vajas kenyér amúgy is finom mustárral, gondolom a mustármagnak is ehhez hasonló lehet az íze. Gyerekkorom nagy kedvence, a disznóvágás után maradt hurkazsíros kenyér mustárral. Ez nem az a zsír, amit a hurka sütésekor a tepsi alján összegyűlik, hanem az, amit a hurka töltésekor az abálás után a kihűlt abaléről le lehet szedni. Ezzel a zsírral szoktam főzni a paprikáskrumplitól a tepsis krumpliig nagyon sok mindent, fantasztikus ízt ad az ételnek.
És ezt a finom zsírt megbolondítani mustárral épp olyan "kötelező", mint a sült hurkához mustárt adni.
Hoppá, lehet, hogy a sült hurkához, kolbászhoz is jó ez "salátaként"? Egy próbát mindenképpen megér!

Always_happiness 2011.02.24. 11:54:52

A csírák nagyonm finomak és egészségesek, imádom őket :)
Gyomorbetegek óvatosan fogyasszák és tapasztalják ki melyiket bírják. Salátához keverve is nagyon finomak. Én a retekcsírát és a lucerát imádom :)
Megyek is csíráztatni :)
Mindenkinek jó étvágyat!

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.02.24. 12:40:57

@kicsimanó: Kedves Kicsimanó! A hurkazsíros kenyér mustárral szép gyerekkori emlékeket ébresztett bennem, köszi! A mustárcsírát nyugodtan próbáld ki sült hurkához, kolbászhoz; nagyon-nagyon finom, és a tubusos mustárral ellentétben nincsen benne cukor!:)

sztroberri · http://kapanyel.blog.hu 2011.02.24. 12:42:14

@Always_happiness: Csatlakozozm a retek- és lucernacsíra fanklubhoz:) Ez utóbbiról nemsokára írok is, jó?

Always_happiness 2011.02.24. 13:45:34

@sztroberri: isteni lenne és minden csíráról érdemes tudni, hogy ezerszer erősebb gyógyító erejük van, mint a kifejlett növénynek.
Sokak szerint elég ronda látvány egy csírával megszórt kenyér én erre szt szoktam mondani, hogy lehet hogy ronda, de finom!
én személy szerint az amarántos puffasztott rizsszeletet imádom margarinnal, sonkával és csírával :)
Nyammmmmmmmm......

Edy Andra 2011.02.26. 10:28:57

a lucerna kicsit hajaz a nyers zöldborsóra, de a mustár tényleg oda....sz.