Torma – a kert tetőtől talpig hasznos lakója  

2017.06.21. 07:07 - kapanyél

Az Oroszország déli tájegységein őshonos Armoracia rusticana már a 12. században elterjedt Közép-Európában, de Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is megtelepedett. Igénytelenségét és szívósságát bizonyítja, hogy szinte bárhol felbukkanhat: árokpartokon, mindenféle leromlott talajú, sittes területeken, ahol van hely a növekedéséhez.

horseradish-amoracia-rusticana.jpg

Kis fűszerkertben kénytelenek leszünk lemondani róla, mert az évelő növény lefelé és felfelé egyaránt szívesen terjeszkedik – magassága elérheti a 120 cm-t. Ha találunk neki akár a kert egy eldugott sarkában mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajt, akkor akár a komposzton, akár a fal tövében, félárnyékban is vígan eléldegél.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: vitaminok fűszernövény gyógynövény ásványi anyagok torma

Régi népélet naptára

2017.06.19. 06:36 - kapanyél

szent-ivan-racsko-650x435.jpg

Június - Szent Iván hava

 25. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

Kép forrásához katt a fotóra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tűzugrás parázs üszkös Szent Iván éj

Kérészek násztánca a Tiszán

2017.06.14. 07:41 - kapanyél

Aki mostanában a Tisza mentén jár, különleges élményben lehet része, ha jó időben van jó helyen. Minden év június közepe táján járják csupán rövid ideig tartó násztáncukat a kérészek (Palingenia longicauda). A pontos időpontot a vízállás és az időjárás is befolyásolja, a párzási időszak néhány napig, ritkábban egy-két hétig tart. A 8-12 centiméter hosszú rovar valaha egész Európában elterjedt faj volt, de a vizek szennyezettsége miatt a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Magyarországon nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él, innen a közismert neve, a tiszavirág.

keresz2.jpg

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: kérész tiszavirág dunavirág

Régi népélet naptára

2017.06.12. 06:54 - kapanyél

dag.jpg

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás széna liszt dologtiltó nap vitustánc

Régi népélet naptára

2017.06.07. 07:54 - kapanyél

616030243a1ab6cd379e2fd047399b13.jpg

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ilyenkor általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás eső szőlő retek Medárd

Piros pünkösd napja

2017.06.03. 09:34 - kapanyél

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik.

blooming-peony-10312015.jpg

Európában, így Magyarországon is pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, ezért fontos szerepet kapnak a virágok: a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza. A házakra, kerítésekre ilyenkor leginkább ez utóbbi ágait tűzték, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, ill. megjelöljék a lányos házakat. Sok helyen ilyenkor is állítanak májusfát, vagy a májusban állítottat ilyenkor szedik le.

feketebodza.jpg

A kislányok ezen a napon pünkösdkirálynő-járást, pünkösdölést tartanak. A legkisebbet zöld ágakkal, pünkösdi rózsával díszítik fel királynőnek, és házról házra járnak köszönteni.

szennapunkosd.jpg

A hesspávázás főleg a székelyeknél volt jellemző: a gyerekek a maguk közül választott királlyal és királynéval az élen kora reggel énekelve ébresztették a falut. Házról házra jártak, ahol ajándékokat kaptak.

Sokfelé pünkösdhöz fűződik a pásztorok megajándékozása is. Ilyenkor kapták meg az úgynevezett pünkösdi garast, és sok helyen a pénzen kívül ajándékot – leginkább kalácsot és bort – is adtak nekik.

A talán legközismertebb szokás a pünkösdi királyválasztás is fontos esemény volt. A lóversenyben, bikafékezésben, bothúzásban, kakasütésben vagy más ügyességi próbában jeleskedők közül választott pünkösdi király hatalma legfeljebb egy évig tartott. Ez idő alatt minden lakodalomba, ünnepélyre meghívták, a kocsmában ingyen ihatott, lovát, jószágát társai őrizték, apró vétségekért nem büntették meg.

punkosd1.jpg

Az időjárásra vonatkozó népi megfigyelés sem maradhat el: úgy tartották, ha pünkösdkor szép az idő, jó lesz a bortermés.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: népszokások pünkösd pünkösdi rózsa pünkösdi-király

Végső nyughely házatlan csigáknak

2017.06.03. 06:42 - kapanyél

Ahogy zöldbe borul a kert, minden évben megjelennek a meztelen csigák is, és alig várják, hogy telerakják petéikkel a birtokunkat. Közben pedig felfalnak szinte mindent, ami az útjukba esik.

post-179301-20140808115300-1169d.jpg

Rengeteg módszer kering az interneten és szájról szájra is, a rézszalagtól a sörön át a sóig. Ez utóbbi a legcsúnyább halál, úgyhogy mindenképpen érdemes valami hatásos, de kevésbé brutális módszerhez folyamodni.

elolvasom

22 komment

Légtisztító mohafal Óbudán

2017.05.30. 09:04 - kapanyél

Óbudán hamarosan mohafal tisztítja majd a levegőt, miután a kerület képviselő-testülete elfogadta a polgármester javaslatát. A Párizsban és Berlinben már sikeresen bemutatkozott CityTree egy köztéri bútordarab, amely kisebb erdőnyi, egészen pontosan 275 városi fa légtisztító erejével bír.

3-format2101_1.jpg

A tervezők (balról jobbra): Peter Sänger, Victor Splittgerber, Liang Wu, Dénes Honus. (Fotó: Green City Solutions)  

A különböző mohafajok alkotta kazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, ráadásul saját esővíztartálya is van a szárazabb időszakokra. Beépített digitális rendrendszerei folyamatosan gyűjtik és meg is jelenítik a fal információs felületén a működési adatokat: a pillanatnyi légszennyezettséget és a mohafal teljesítményét.

06_utcai_butor_greencityolution_de-780x523.jpg

A rendszerek működéséhez szükséges elektromos áramot napelemek biztosítják (pedig, mint egyik remek politikusunktól tudjuk, éjjel nem is süt a nap). Az egész falat, a kijelzőket és a beépített falat a német gyártó időjárásállóra és vandálbiztosra tervezte, meglátjuk, nálunk meddig bírja… A 3. kerületi önkormányzat egyelőre 6 hónapra tervezi bérbe venni, de a pontos helyét még nem döntötték el. Kíváncsian várjuk.

Forrás itt és a képekre kattintva.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

3 komment Címkék: moha légtisztítás CityTree

Régi népélet naptára

2017.05.29. 06:00 - kapanyél

papaver_somniferum_2.jpg

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is.

A háziasszonyok a mák virágzását is figyelték. Tapasztalataik szerint, ha bőven virágzik a mák, lesz bőven szalonna és zsír is a főzéshez.

Június - Szent Iván hava

A héten júniusba lépünk. A hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás mák kender június régi népélet naptára

Legyen a szívednek kedves fa az Év Fája!

2017.05.24. 06:30 - kapanyél

A korábbi évekhez hasonlóan az Ökotárs Alapítvány idén is elindította a Madarak és fák napján (május 10.) az Év Fája versenyt, amelyre bárki – egyén, család, iskolai osztály, lakó- vagy munkahelyi közösség, baráti társaság – nevezhet egy szívének kedves fát vagy facsoportot.

Ha tehát van a közelben egy érdekes történetű, a közösség életében fontos szerepet betöltő fa, nincs más feladat, mint a történetét megírni, fotókat is mellékelni, és az evfaja.okotars.hu oldalon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével beadni. A nevezést kizárólag online lehet elküldeni.

jaszplat.jpg

2017-ben az Év Fája a Jászai Mari téri platán

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: Év Fája Ökotárs Alapítvány