Csodás gyomunk, a repkény

2017.10.18. 05:00 - kkm.furdancs

Két hatalmas diófánk árnyékában nem él meg a fű, csak ritkásan növő gyomnövények. Nem szép gazok azok, de hiába vesződtem az újratelepítéssel, az árnyék és a diólevélből kioldódó juglandin nevű vegyület pusztítja a talaj mikroorganizmusait. Kopár puszta az, fűnyíró is csak ritkán jár rajta.

kapa_repkeny3.jpg

Tavasszal viszont a semmiből felbukkant és sűrű talajtakaróként elszaporodott a kereklevelű repkény. Azóta üde zöldben - virágzáskor lilában is - pompázik a lombkorona alatti kertrész. Az erdei avarra emlékeztet, még a dióhéjba is belefészkelt jó dolgában. Az "élni és élni hagyni" elv jegyében átengedtem szőnyegének a terepet.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló gyom gyomirtás repkény

Régi népélet naptára

2017.10.16. 07:23 - kapanyél

b015140-marone-esskastanie-edelkastanie.jpg 

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 16. (Gál): A halászat befejező napja. A makk érése kezdeti napjának számított azokon a területeken, ahol makkoltató sertéstartással foglalkoztak.

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

- október 20. (Vendel): Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, aki miután egy ideig remeteként élt, elszegődött egy birtokoshoz nyájat ellenőrizni. Ezért lett a pásztorok védőszentje. Névnapján sok helyen tartottak pásztorünnepeket. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent felszedni, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

Időjósló nap is: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás gesztenye káposzta régi népélet naptára

Vidéken Újrakezdők interjú

2017.10.12. 08:00 - kkm.furdancs

Városból leköltözni vidékre (igazi vidékre, nem valami árnyas lakóparkba az agglomerációban) traumát jelent a sok változás miatt. Magunk urai leszünk, minden közművet és fenntartást magunk intézünk a közös képviselő anyácska helyett és olyan problémákkal szembesülünk, melyekkel a városban nem. Eddig csak fotókról ismert állatokat látunk (általában a konyhakertünkön élősködve), és egy teljesen másképp szocializálódott lakóközösségbe kell beilleszkedni. A nekünk kiszolgáltatott növények és állatok jóléte is a mi felelősségünk.

22290095_1449965711739102_8667174950251226365_o.jpg

Már a leendő vidéki életünk tervezgetésénél, sőt, alkalmasságunk felmérésénél is érdemes hasonló cipőben járó sorstársaink tapasztalatait olvasgatni. Nem mindenki alkalmas egy csapásra gazdásszá válni, miközben a kiégett világítástól a fűnyírásig, munkahelyre ingázásig folyamatosan birkóznia kell a mindennapok kihívásaival. Ha másokat kérdeznénk, számos specifikus internetes közösséget találunk az Interneten. Ma a legnagyobb, kifejezetten a vidékre költözők életével foglalkozó Facebook-csoport, a Vidéken Újrakezdők alapítójával és egyik adminisztrátorával, Csákvári Hédy-vel készült interjút olvashatják.

elolvasom

Szólj hozzá!

Újabb könyvkiadó ment csődbe?

2017.10.11. 05:00 - kkm.furdancs

cserkapa.jpg

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv akció könyvajánló

Régi népélet naptára

2017.10.09. 06:12 - kapanyél

b390d11a5f256cb6a4ce725f4eb57b1c.jpg

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

- október 15. (Teréz): Több helyen asszonyi dologtiltó nap: tilos mosni és kenyeret sütni.

Sok helyen ilyenkor kezdenek szüretelni. Egerben ezért Teréz-szedés a neve.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: szüret tél régi népélet naptára dologtiltó nap

HECHT. Válaszd a kis pirosat!

2017.10.08. 08:00 - kkm.furdancs

Zavarba ejtő sokszínűséggel találkozunk, mikor kerti gép vagy szerszám beszerzésre indulunk. Az áruházláncok időnként megfuttatnak egy márkát, a bátrabbak sajátmárkás címkével hozzák forgalomba a jellemzően Jangce bal partján készült, szinte teljesen megegyező készülékeket. Kék, sárga, cián - valahány szín a palettán - színekben pompázó, tagadhatatlanul kedvező árfekvésű gépekkel találkozhatunk. Sajnos elkopásuk - tragikus hirtelenségű tönkremenetelük nem arányos használati idejükkel. Az is tény, hiába dobog szívünk honleányi-legényi buzgalommal, találkoztunk már néhány melléfogással például hazai rotációs kapák tervezése terén.

hecht1_3.jpg

A kerti, erdei munkák gépeire egy rövid, de nagyon intenzív használati ciklust követő hosszú pihenés jellemző (néha ez az időszak gyilkosabb számukra a karbantartatlanul sarokban állás miatt). Általában hőerőgépek számos hibalehetőséggel, melyeknek oka a szennyezőanyagok (por, forgács) és mechanikai igénybevétel. Üzemanyag, kenőolaj ellátásuk szintén kényes jellemzője várható üzemidejüknek. Kerti munkáknál az elromlott gép javíttatása jelentősen késlelteti vagy akár meghiúsíthatja terveinket. A fűnyíró például mindig akkor romlik el, mikor már épp nekikezdenénk az elburjánzott dzsungel felszámolni... Murphy él és élni fog.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: gépek szerszámok HECHT

Vágjunk bele! Metszőollóteszt

2017.10.06. 10:05 - kkm.furdancs

Metszeni nem könnyű, mert tudomány és valahol képzőművészet is egyben. Kicsit jövőbe kell látnunk, hogy a  korona alakítására most kiválasztott ágak milyen formára nőnek. Kitapasztalhatjuk idővel vagy rábízhatjuk hozzáértőre a "stratégiai metszést", azonban a tavasszal tömegével megjelenő hajtásokat magunknak kell eltávolítani a zöldmetszés alkalmával. Szükségünk lesz egy használható metszőollóra.

joollo.jpg

Ritka természeti jelenséget figyeltünk meg tesztünk során...

Egy valóban tartós, éles eszközre, ami képes elvágni ujjnyi vastag ágakat, de a vékony és hajlékony hajtásokkal is elboldogul, azaz nem marad tépett seb az életlen és széttartó élű metszőolló nyomán. Rendesen karbantartott és eleve jó minőségű ollót akár évtizedekig használhatunk, hiszen egy jól kiválasztott típus behozza a kezdetben erősnek tűnő árat.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: metszés metszőolló termékteszt

Védekezni könyvvel könnyebb

2017.10.04. 08:33 - kkm.furdancs

Itt az idő számot vetni idei kertészeti sikereinkkel. A kiskertekben bőséggel termett a poloska, de a meztelencsiga-termés sem sikerült rosszul. Sajnos igaz és nem vicces a fenti bevezető. Eddig nem ismert kártevők és fertőzések jelennek meg a kertekben évről-évre, pedig az "őshonos" fajták is elég gondot okoznak.

parad.jpg

Fellélegezhetnénk, ha épp tanácstalansággal vívódunk hogy "Itt az internet, minden tudás tárháza" és segítőkész, önzetlen emberek milliói nyújtanak gyógyírt, amikor paradicsomaink végén barnás rothadás jelenik meg és veszni látszik tavaszi munkánk.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv betegségek könyvajánló kártevők permetezés

Régi népélet naptára

2017.10.02. 06:30 - kapanyél

85756dc3906528e44c579b1b898e4c20.jpg 

Október - Mindszent hava

Októberbe léptünk. Neve latin octo szóból származik, jelentése nyolc, hiszen eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók e hónapot mustonosnak nevezték.

Általános népi megfigyelés, hogy ha október elején sok a csillaghullás, akkor szép idő lesz.

 40. hét:

- október 2. (Petra): Az első lombhullató nap. 

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: időjárás október vetés lombhullás

Régi népélet naptára

2017.09.25. 06:45 - kapanyél

birkanyaj.jpg

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 28. (Vencel): A szőlőhegyek védőszentje, névnapja is a szüreti időszakra esik. Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

- szeptember 29. (Mihály): Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, kifizetik a pásztorokat, ill. szolgálatba lépnek az újak. Az ősz beálltával a kinti munkák fokozatosan megszűnnek, kezdődnek a benti munkálatok, pl. a kukoricamorzsolás. A természetben is lelassul az élet, a halak a víz fenekére húzódnak, a fű már nem nő.

Az őszi vetést követően következhetett egy kis lazítás: a Katalin-napig tartó kisfarsang időszaka. Az asszonyoknak e nap dologtiltó volt: ha valaki mégis mosott, azt tartották, megrövidül a keze, ha ki is teregetett, a háza fölött egész évben dörögni fog az ég.

Az időjárásra is lehet következtetni: ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a birkanyáj összebújik, az is nagyon hideg telet jelenthet; ha távolabb fekszenek egymástól, az enyhét jósol. „Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.” Ha Mihály itt találja a fecskéket, kellemes meleg ősz várható.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szólj hozzá! Címkék: időjárás szőlő vetés dologtiltás régi népélet naptára