Bevezetés a vízkultúrába

2017.12.15. 06:00 - kkm.furdancs

hidro_4.jpg

A vízkultúra vagy idegen kifejezéssel hidrokultúra egyáltalán nem új felfedezés,. Sok növénykedvelő előtt a növények talaj nélküli nevelése mégis teljesen ismeretlen. Aki először találkozik vele, és kedvet kap a vízkultúra művelésére, egyszerre seregnyi kérdéssel találja magát szemben. Rövid sorozatunk terjedelmi okokból a legalapvetőbb kérdéseket próbálja megválaszolni, de bemutatunk mértékadó szakirodalmat is.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: Vízkultúra

Metszőollók, fűrészek, balták átvizsgálása

2017.12.13. 05:00 - kkm.furdancs

A kerti talajművelés alapvetően szükséges szerszámain kívül számos egyéb vágó szerszám is kell a kerti munkák végzéséhez. Ha ezek nem megfelelő állapotúak, akkor csak kínlódás velük a munka. Ezért még a szezonális munkák megkezdése vagy téli pihenőidejük előtt célszerű használható állapotba hozni a különféle ollókat, fűrészeket, és a baltákat, különös tekintettel az élükre.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: karbantartás szerszám metszőolló szerszámok mit csináljunk a hétvégén

Régi népélet naptára

2017.12.11. 07:30 - kapanyél

blogra_luca-szeke.jpg

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. A hagyomány szerint ez a nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: fokhagymát kell az ajtóba, ablakba tenni, kenyérre kenni, az állatok fejét bedörzsölni. E napon nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az asszonyoknak javallott otthon ücsörögni, példát mutatva a tyúkoknak, hogy kell kotlani a tojásokon.

Ekkor kezdik faragni a Luca-széket, amely nagyon lassan készül, hiszen csak karácsonyra, az éjféli misére kell vele végezni; aki a misén feláll rá, meglátja, ki a boszorkány.

Ezen a naponkell elvetni a Luca-búzát, hogy karácsonyra kiderüljön, milyen lesz a jövő évi termés és a család egészsége.

- december 17. (Lázár): Jelentése héberül "segít az Isten", ezért régen sűrűn könyörögtek hozzá a jó időjárásért is.

Kép forrásához katt a fotóra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: dologtiltás Luca Luca búza Luca-szék

Gépcsodák erdőn - mezőn

2017.12.06. 05:00 - kkm.furdancs

3bc6df52bd515a917104d83d23ac72e8.jpg

Nyolcmilliárd embert nem lehet táplálni házi kertekből és kapálni sem szeret mindenki, ezért a gépesítés csodás karriert futott be a mezőgazdaságban. Az élettárs vontatta faeke óta (manuális korbácsvezérléssel) a találékony mérnökök csodálatos célgépeket konstruáltak erdőre-mezőre. Felszínes válogatást mutatunk be GPS alapú szántástól a Skorpiókirály erdészeti robotfavágóig.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: nagyvilág érdekességek gépek

Régi népélet naptára

2017.12.04. 06:47 - kapanyél

dsc_0352.JPG

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós. 

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos:

- Nem szabad söpörni, mert kisöpörjük a szerencsét.

- Nem szabad teregetni, mert a boszorkány megrontja a ruha tulajdonosát.

- Nem szabad fonni, mert ha a rokkához nyúlunk, Borbála bedobná az orsót az ablakon, a fonal kóccá válna, rátekeredne a marhák lábára, azok meg megsántulnának.

- Nem szabad varrni, nehogy "bevarrjuk a tyúkok fenekét".

- A női látogató elviszi a szerencsét, ezért e napon söprűvel kergetik el.

- Nem szabad ajándékot vagy kölcsönt adni, nehogy elvigye a szerencsét.

 

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

 

- december 8. (Mária): az egyik legnagyobb Mária-ünnep: a Szeplőtelen Fogantatás, illetve Zalában Földtiltó Boldogasszony, vagy Eketiltó Boldogasszony napja. Ilyenkor már semmilyen mezőgazdasági munkát nem lehet végezni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás dologtiltás régi népélet naptára

A tűzifavágás (félprofi) gépei

2017.12.03. 05:00 - kkm.furdancs

Ismerik az akciófilmek sablonos jelenetét, amikor a hős elvonul az erdőbe, hogy intenzív favágással készítse fel izmait, és hetekig fejszével hasogat kugliba vágott fahalmokat. Az emberiség túlnyomó része inkább téli fűtésre készülve bányássza elő fafeldolgozó gépeit.

2558d09d.jpg

Azonban Van Damme is kevés lenne az esetenként 30-50 köbméteres tüzelőszükséglet konyhakészre aprításához és tízből kilenc szakorvos sem ajánlja gerincünk ennyire fokozott igénybevételét. Kisebb erdőtulajdonnal rendelkezők és fafeldolgozó kisvállalkozások problémája, mikor a drága gépi fűrésztelep túl sok, viszont a láncfűrész már kevés a hatékony munkához.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: gépek favágó

A tűzifavágás (barkács) gépei

2017.12.02. 05:00 - kkm.furdancs

Számottevő a fával fűtő háztartások aránya. Köszönhető ez a fa viszonylagos olcsóságának a gázfűtéshez képest, de vannak helyek, ahol nem is érhető el vezetékes gázszolgáltatás. Mások rásegítő fűtéshez tartanak vegyes tüzelésű kazánt, mert a gáz nem tudja produkálni a forrón izzó radiátorok sugárzását.

tolgy-tuzifa-sarang-sziv.jpg

Bizonyos mennyiség felett és kellő elszántsággal (toleráns szomszédok közelében) csökkenthetjük kiadásainkat, ha nem konyhakész fát vásárolunk 25-40 cm méretben, hanem magunk daraboljuk fel a kugliban (fatörzs szeletek) vagy méterfában érkező alapanyagot. Fontossági sorrend az ehhez szükséges gépek beszerzésénél: biztonság (azokat az ujjakat már senki nem adja vissza!), teljesítmény, tartósság. A kínálat oly széleskörű, hogy két részletben tallózunk benne. Ma a barkácsolásra, kerti célokra is alkalmas gépeket mutatjuk be, holnap a félprofi berendezések kerülnek sorra.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: gépek favágó

Régi népélet naptára

2017.12.01. 07:04 - kapanyél

turkey_2012.jpg

December - Karácsony hava

48. hét:

- december 1. (Elza): "Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár." A meteorológiai tél kezdete. Ilyenkor fogták be a gazdasszonyok hizlalásra a karácsonyi pulykát.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás tél december

Palántafarm LED-világítással

2017.11.29. 05:00 - kkm.furdancs

Azt hiszem el, amit látok - tartja a mondás. A kvantummechanika persze kivétel, de például 10000 paprikapalánta felnevelése előtt érdemes kísérletet végezni kisebb tételben. Salátafarmos írásunk folytatásaként szeretném megosztani önökkel az idén január végén vetett és LED-megvilágításban nevelt palánták történetét.

palantacikk10.jpg

Elődeink sikerrel nemesítettek ki hazai klímához szokott, tengerentúlról származó növényfajtákat. Hála nekik, paprikát és paradicsomot kiskertben és balkonon is nevelhetünk. Azonban néhány paprikafajta - persze a legfinomabbak - DNS-e Mexikóban szocializálódott, hol zeng a gitár, tüzesek a lányok és hosszú, forró nyarak érlelik a kénsavval vetekedően maró fűszereket.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: palánta melegház DIY LED

Régi népélet naptára

2017.11.27. 08:28 - kapanyél

813af0be49309afe9da3168dfa2c0685.jpg

November - Szent András hava

48. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: három szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vagy pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

Persze, nem csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (A lányok ugyanezt megcsinálták fiúnevekkel.)

András napja az időjárást is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: időjárás babona férj feleség jóslás András