Élő faliképek

2018.04.26. 05:00 - kkm.furdancs

s2.jpg

Egyesek a móka kedvéért vannak oda érte, mások a gyakorlati előnyeiért kedvelik – így vagy úgy, de a növényből kirakott faliképek egyre népszerűbbek. Tulajdonképpen a kertkiállításokon bemutatott nagyszabású kompozíciók, a zöld épülethomlokzatok kicsinyített változatairól van szó.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: dekoráció pozsgás függőleges kert élő falikép

Az áfonya és termesztése

2018.04.24. 06:00 - kkm.furdancs

A legfanatikusabb tartármártás-imádók is elismerik, hogy bizonyos sajtfajtákhoz egy kanál áfonyalekvár jobban illik. Sajnos az áfonya termesztésének vannak nehézségei, de ha megfelelő talajt biztosítunk neki, néhány bokornyi ültetvény ellátja a családot a többi gyümölcsnél ritkásabb és drágább lekvárral, friss gyümölccsel.

blueberries2.jpg

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyv könyvajánló áfonya cserje vadgyümölcs

Régi népélet naptára

2018.04.24. 05:10 - kapanyél

kep01206.jpg

Április - Szent György hava

 17. hét:

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napján hajtották ki először az állatokat, mert a fű már elég nagy a legeltetéshez.

Gonoszjáró nap is: ilyenkor szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák.

Féregűző nap: kitakarítják a lakást, az istállót. A falubeliek körbejárják a földjeiket, megfürdetik az állatokat.

Ilyenkor kell vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.

Ha Szent György nap előtt megszólal a béka, nem lesz eső a nyáron; a mennydörgés a bő termés előjelzője.

 

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.

Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér. Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

 

- április 28. (Valéria, Vitális): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható, valamint nép megfigyelés szerint „ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.”

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: saláta időjárás béka termés kukorica pacsirta vetés régi népélet naptára

Kertlocsolás vízvezetékből?

2018.04.18. 05:00 - kkm.furdancs

Lassan eljön a pillanat, amikor a frissen vásárolt ingatlan kertjét öntözni szeretné tulajdonosa. Ha más lehetőség (ásott-fúrt kút, esővízgyűjtő megoldás) nem áll rendelkezésre, marad a vízvezeték-hálózat. A vízdíj településenként eltérő, amihez a hasonló vagy magasabb árú csatornadíj társul. Kertben locsolva nem vesszük igénybe a csatornahálózatot, ezért a szolgáltatók mindegyike kidolgozta eljárásrendjét, hogy mellékvízmérő létesítése után csak a fogyasztott vízdíjat számolja fel.

image1_6.jpg

Ne örüljünk korán! Számot kell vetni ennek gyakorlati kivitelezésével és költségeivel, talán ezért is szerepel a procedúrát taglaló tájékoztatókban egy korrekt figyelmeztetés: "Javasoljuk, locsolóvíz-vételezési igényének ismeretében mérlegelje, hogy a mellékvízmérő tervezési, beszerelési és későbbi fenntartási költségei megtérülnek-e az Ön részére." Mérlegelés tárgya tehát, hogy az egyszeri beruházás és a fenntartás költségei arányban állnak-e a kilocsolt víz árán megtakarított összeggel, akár évtizedes távlatban is. E teendők és költségek részleteit bontjuk ki mai írásunkban.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: jogszabály öntözés locsolás vízellátás

Vadgyümölcsöt a kertbe!

2018.04.11. 05:00 - kkm.furdancs

A kökény, homoktövis, som, japánbirs vadon termő növények, melyek termését, virágát, levelét, olykor kérgét, gyümölcseinek magját régóta gyógynövényként használják. A vadgyümölcsfajok ökológiai és természeti értéke is kiemelkedő. Számos gyümölcsfaj virága beporzó rovarok tápláléka, termése madarak, kisemlősök kedvelt eledele, búvó- és fészkelőhelye. Természetjáró turisták is szívesen gyűjtögetik terméseiket. Amíg marad a bokrokon. Mit tegyünk, ha nem szeretnénk letarolni az erdőt és hogy megkergessenek a farkasok? Telepítsünk néhány bokrot a faiskolákban vásárolható egészséges, megbízható csemetékből! 

vadgyumolcs02.jpg

A felsorolt vadgyümölcsök (az áfonyáról majd külön) termesztésének garanciája az igényeik (talaj-, fény- és vízigény, fagytűrés) és kertünk nyújtotta jellemzők sikeres találkozása. Más tényezők mellett nem mellékes a kifejlett növény mérete és terjedési hajlandósága sem. Ezúttal a fajtakiválasztáshoz szeretnénk néhány tanácsot adni. 

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: homoktövis csipkebogyó som kökény vadgyümölcs

Régi népélet naptára

2018.04.10. 06:10 - kapanyél

p1130373d913.jpg

Április - Szent György hava

15. hét:

- április 12. (Gyula): Száznap. Az év (majdnem) 100. napja. Bácskában, Baranyában a tisztaság, a takarítás napja. Kitakarítják a lakást, kiűzik a férgeket az istállóból.

 

- április 14. (Tibor): Ha Tibor napjára még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés. Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: takarítás kakukk cseresznyefa régi népélet naptára

Dekoratív és hasznos rovarszállók

2018.04.05. 05:00 - kkm.furdancs

insect-hotel7_moira-dunworth.jpg

Keddi írásunk - a vegyszermentes növényvédelem - témakörébe az önkéntes apró segítők, a kártevőpusztító rovarok is beletartoznak. Letelepedésüket elősegíthetjük rovarszállók építésével, melyek egyben a kert díszei és a kertész kreativitásának megtestesítői egyben. Fotó-videóválogatásunkban már-már művészi építmények mellett egyszerű, praktukus példákat mutatunk inspirációként és a biokertész szakirodalom idevágó fejezetéből is idézünk. A képek némelyike újabb tárlatot nyit meg, vagy barkácstippek oldalára vezet.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: videó növényvédelem biokert rovarszálló

Növényvédelem vegyszerek nélkül a kiskertekben

2018.04.03. 05:01 - kkm.furdancs

image2_7.jpg

Nem szeretek permetezni. Bíbelődni kell a kis mennyiségű vegyszerek kimérésével, nagy része eloszlik a levegőben (a fák permetezésére gondolok), veszélyeket rejt tárolásuk és kezelésük, ráadásul olyan drága a legkisebb mennyiség is, hogy lényegében megvásároljuk a (kis)kertünkben termő gyümölcsöket. Másrészt az emberiség valahogy átvészelte a növénytermelés elmúlt több tízezer évét háti permetező nélkül, így mindenféle bioelméleti fanatizmus nélkül bátran tekinthetünk vissza a vegyszerek nélküli növényvédelem módszereire.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: bio könyvajánló biogazdálkodás növényvédelem

Régi népélet naptára

2018.04.02. 08:30 - kapanyél

maxresdefault_2.jpg

Április – Szent György hava

14. hét

- április 2. (Áron) Húsvéthétfő a locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra vezethető vissza. A tojás ezen kívül Jézus újjászületését, piros színe a vérét jelképezi.

A locsolók a lányokat a patakhoz, folyóhoz, kúthoz vitték, és ott vagy megmártották őket, vagy vödörszám öntötték rájuk a vizet. De csak délig, utána már nem volt illendő. Jutalmuk hímes tojás volt: a kisfiúknak hagymahéjban festett, a férfiaknak sokszor szöveges.

- április 3. Húsvétkedd a visszalocsolás napja volt. A lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

- április 5. (Vince): Megcsordul a jégcsap az ereszen. Ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.

- április 6. (Bíborka, Vilmos): Vilmos napja időjósló is: ha esik az eső, szűk lesz az esztendő.

- április 8. (Dénes): A név a görög Dionüsziosz névből ered, melynek jelentése: Dionüszosznak – azaz a bor és a szőlő istenének - ajánlott.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: tavasz időjárás locsolkodás hímes tojás Húsvéthétfő

Hétvégi veteménytippek

2018.03.29. 05:00 - kkm.furdancs

img_20140319_161641.jpg

A márciusi havazás eltolta kissé a tavaszi veteményezés idejét, hiszen nehéz a fagyos talajon felszikrázó csákánnyal talajt előssézíteni, miután lelapátoltuk róla a havat. Viszont a hosszú hétvége pompás alkalom bepótolni a késedelmet. Néhány praktikus tippel szeretnénk besegíteni a munkába.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: március tanácsok veteményes vetés