Egy ágon az ellenséggel

2018.07.18. 05:00 - kkm.furdancs

00_1.jpg

Nem lennék ma levéltetű az őszibarack fámon, ahol össznépi tetűvacsorát rendeztek a ragadozóbb jellemű rovarok. Egész táplálkozási láncot figyelhettem meg, ahogy a levéltetű (Aphidina) eszi a levelet, rovarok pedig a tetűt, csak a hangyák figyelték lógó csáppal farmjuk ritkítását. E pillanatokról mutatunk egy bő galériát, illetve a levéltetvek elleni biológiai védekezés, a természetes ellenségek betelepítése a témánk. Megismerünk egy számot is, ami elég nagynak tűnik: 15 quadrilliárd, és a levéltetvek szaporaságára jellemző hatvány. 

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló rovarok biogazdálkodás növényédelem

Egy nyári nap egynyári-nap a Füvészkertben

2018.07.13. 08:21 - kapanyél

13708367_988543991266555_7570745950222582965_o.jpg

Az ELTE Füvészkert évek óta rendez szakmai napokat, idén először az egynyári virágok napja is bekerült a programba. Akit érdekel a téma, holnap (2018. júl. 14. szombat) 10 órától tárt kapukkal várja a Füvészkert!

A részletes program:

10.00: Megnyitó köszöntő – Dr Orlóci László (Magyar Díszkertészek Szövetsége elnöke – az esemény moderátora

10.20–10.45: Szabó József vezérigazgató (Főkert Zrt.) és Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető: A lágyszárú dísznövény-szaporítóanyag termesztésének jelene és jövője a Főkert termesztőtelepén

10.45–11.10: Pete Andrásné (Nébih) : Egynyári dísznövények szaporításával és forgalmazásával kapcsolatos jogszabályok, előírások

10.45–11. 35: Marosi Mihály (Csemő-Marosi Díszfaiskola) – Szabó Mária (egynyári virágnemesítő kertészmérnök): Dr. Kovács Zoltán egynyári virágfajtáinak termesztése és forgalmazása

11.35–12.00: Dr. Preininger Éva (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK): Kovács Zoltán örökségének ápolása a NAIK-ban: jelenlegi helyzet és jövőkép.

12.10– 13.00h: Zárszó, kerekasztal-beszélgetés a fenti témákról

 

Egész nap egynyári virágok vására.

Cím: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25. 

 

Belépő: 1000 Ft; diák/nyugdíjas: 600 Ft

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez! 

Szólj hozzá! Címkék: program egynyári virágok

Diót magról, oltással!

2018.07.11. 05:00 - kkm.furdancs

image2_11.jpg

Meglehetősen egyöntetű vélemény, hogy a diót nem érdemes magról szaporítani, mert az anyanövény jó tulajdonságai csak ki eséllyel jelennek meg az utódokon. Blogunkon is született terjedelmesebb írás, amely eltántorítja a leendő dióültetvény-birtokosokat, hogy magról nevelt csemetékkel népesítsenek be látóhatárnyi területeket. Legfontosabb ténye talán az írásnak, hogy a magról nevelt diófák később hoznak termést. Van azonban megoldás, amely még mindig olcsóbb a faiskolai beszerzésnél (bár az a legbiztosabb és legeredményesebb), csak némi idő és megszerezhető szakértelem kell hozzá.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: dió diófa diótermesztés

Régi népélet naptára

2018.07.09. 06:49 - kapanyél

st-margaret75a9.jpg

Antiochiai Szent Margit

 

Július - Szent Jakab hava

28. hét:

- július 13. (Antiochiai Szent Magit): Mérges vagy Pisis Margit napján gyakori a rossz idő, jégverés, záporeső, zivatar, ami mind veszélyes ilyentájt; vagy elveri a termést, vagy akadályozza az aratást. Ha ilyenkor nagy a szárazság, Margithoz könyörögnek esőért. Negyvenes nap is: ha e napon viharos, esős az időjárás, 40 napig ez várható. (Más források szerint mindez július 20-ára vonatkozik).

A sárgadinnye negyedik kapálását margitolásnak hívják.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: régi népélet naptára negyvenes nap

Mindent a zöldhomlokzatokról...

2018.07.05. 05:00 - kkm.furdancs

Városi környezetben élő, növények borította homlokzatra vágyó olvasóink számára találtam egy tökéletes szakmai és jogi összefoglalót, vonalvezetőt. Budapest Főváros Önkormányzata gondozásában tavaly jelent meg a ZÉOSZ által írt és szerkesztett "Függőleges zöldfelületek tervezésének, kivitelezésének műszaki és kertészeti útmutatója" szakmai kiadvány, mely ingyenesen letölthető például innen.

cw.jpg

Minden benne van a terjedelmes anyagban, amit a tervezés, kivitelezés folyamán tudni kell, ezért nem taglalom tartalmát bővebben. A dísznövény-kertészet, környezetvédelmi témák, faltakaró növények iránt érdeklődnek is hasznos olvasmány. Nem mellékes a kötetben megtalálható jogszabály-gyűjtemény, egyenesen a rendeleteket alkotók tollából, hogy ne bontani kelljen a végén. Gratulálok készítőinek és ajánlom figyelmükbe! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

 

1 komment

A kert fotózásra vár!

2018.07.03. 05:00 - kkm.furdancs

A saját kert, de még egy lakótelephez közeli liget is igazán sokszínű faunát és flórát rejt. Ha képesek vagyunk megállni egy pillanatra szemlélődni, akkor apró élőlények, madarak, növények sokaságát fedezhetjük fel. Egy csecsemőnek minden vicc új, egy színes gyomnövény virágzása természetközeli újdonságot, élményt nyújthat.

kapagal17_1.jpg

Nem kell egzotikus vidékekre utazni valóban érdekes látnivalókért. A konyhakert tavaszi szemléje is napi újdonságokkal örvendeztet meg, ahogy szemmel követjük gyors fejlődését például a reteknek. Ha kerítünk egy telefont vagy fényképezőgépet, lencsevégre kaphatunk színeket, formákat és megosztva másnak is örömet szerezhetünk, plusz tágítjuk ismerethorizontunkat azonosításukkal.

elolvasom

1 komment Címkék: fotó programajánló

Nem csodaszer, de majdnem: mulcsozás

2018.06.27. 05:00 - kkm.furdancs

mulcs02.jpg

Elsöprőbb érvet nem is találhatnánk a mulcsozás mellett, mint 2018. június hónapja. A talajból sivatagot szikkasztó szárazság után érkező, hetekig tartó folyamatos esőzés nemcsak minket viselt meg. Veteményünknél sokkal gyorsabban növő gyomok varázsoltak dzsungelt a legápoltabb kertből is. A szárazság okozta termés-visszaesés, de a korlátlan gyomosodás sem történik meg, ha talajtakarással megakadályozzuk kikelésüket. Továbbá a párás élettérben örömmel felbukkanó növénybetegségek esélye is csökkenthető.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: könyvajánló mulcs mulcsozás

Régi népélet naptára

2018.06.25. 06:10 - kapanyél

800px-foin-meule-roumaniec9dc.jpg

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szólj hozzá! Címkék: aratás régi népélet naptára

Első vendég a rovarszállóban

2018.06.21. 05:00 - kkm.furdancs

image9_4.jpg

Rovarszállókról és potenciális lakóik hasznosságáról már írtunk korábban. Furdancs testvérblogunk hasábjain megtekinthetik egyszerű változatának  elkészítését. Tulajdonképpen még az is túlbonyolított konstrukció, hiszen elegendő lyukakat fúrni egy darab fahasábba és kitenni a kertbe.

elolvasom

Szólj hozzá! Címkék: darázs rovarszálló

Minek nevezzelek, faeper?

2018.06.19. 05:00 - kkm.furdancs

Időről-időre vita lángol fel közösségi oldalakon a különféle eprek pontos megnevezéséről. A magyar nyelv nem segít (de az angol sem) a változatos, elterjedt növény fajtáinak beazonosításában és úgy összemossa őket, mintha elfogytak volna a szavak elnevezésükkor. A helyzetet nehezíti a tájjelegű, szögesen ellentmondó becézés, ami egy nem túl nagy ország esetében érdekes jelenség.

szarvasbogar0000.jpg

Bizonyos helyeken szamócának vagy szedernek nevezik a fán termő fajtát, míg mások a földi epret értik alatta. Ne induljunk hosszú utazásra eperértelmező kéziszótár nélkül. Óvatosan egyensúlyozva tehát az érzékeny témában, a fán termő eper bemutatását olvashatják lentebb.

elolvasom

6 komment Címkék: eper eperfa